Klient

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

resources/f/klienti/212/logo/e73281a0-31b8-47ee-a4d9-9cf3936f4e10.jfif

https://www.tvaruzky.cz/

Výroba Olomoucký tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A. W. spol. s r. o získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V roce 2014 bylo otevřeno nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích jako jediné muzeum svého typu v České republice.

V současné době společnost A. W. spol. s r. o zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.

Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a typickou vůni. Při jejich výrobě se nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory, takž se hodí i pro bezlepkovou dietu. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Vydáno dne: 22.09.2025

Olomoucké tvarůžky omládly. Ikonická značka dostala novou tvář

Legendární Olomoucké tvarůžky přicházejí s novým vizuálním stylem. Tradiční pochoutka, která se v Lošticích vyrábí už téměř 150 let, získala moderní a svěží podobu, jež odkazuje na příběh svého zakladatele Aloise Wesselse a zároveň mluví jazykem dnešních spotřebitelů. Tradiční český sýr tak získává modernější kabát, který má oslovit nejen dlouholeté fanoušky, ale také mladší generaci nebo zástupce gastronomického sektoru. Původní receptura Olomouckých tvarůžků se nemění. 

Zobrazit celou zprávu

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Vydáno dne: 01.09.2025

Tip na víkend: Zažijte tvarůžky všemi smysly. Muzeum Olomouckých tvarůžků zve na Den otevřených dveří

Pohodový den pro celou rodinu na jednom místě. V sobotu 6. září 2025 ožijí Loštice vůní a chutí tvarůžků. Muzeum Olomouckých tvarůžků zve od 10 do 17 hodin na Den otevřených dveří plný zábavy pro děti i dospělé. Pestrý program pro všechny generace nabídne tvořivé dílny, hry, ochutnávky nebo speciální program na nádvoří a uvnitř muzea. Vstup je celý den zdarma.

Zobrazit celou zprávu

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Vydáno dne: 28.08.2025

Výrobce Olomouckých tvarůžků spustil první etapu investic do rozšíření a modernizace výroby v Lošticích

Společnost A.W. spol. s r.o., tradiční výrobce Olomouckých tvarůžků, zahájila strategický projekt zaměřený na optimalizaci výrobních procesů a postupné navýšení výrobní kapacity. První fáze zahrnující rozšíření stávajících prostor závodu podpoří zejména stabilní kvalitu tradičního českého výrobku. Dlouhodobě firma plánuje vybudování zcela nového výrobního závodu v Lošticích, který přinese výrazné navýšení kapacit a otevře prostor pro další rozvoj.

Zobrazit celou zprávu

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Vydáno dne: 12.08.2025

Letní inspirace z Loštic: Pečené avokádo a červená řepa s tvarůžky mají zdravý šmrnc

Letní kuchyně může být jednoduchá, pestrá a překvapivá zároveň. V hlavní roli se představují Olomoucké tvarůžky. Díky nízkému obsahu tuku a vysokému podílu bílkovin jsou ideální volbou pro každého, kdo chce jíst zdravě a zároveň chutně. Připravte si pečené avokádo s vajíčkem nebo osvěžující salát z červené řepy a rukoly. 

Zobrazit celou zprávu

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Vydáno dne: 15.07.2025

Olomoucké tvarůžky slaví 15 let s chráněným zeměpisným označením

Olomoucké tvarůžky, původní český zrající sýr, letos slaví 15 let od udělení Chráněného zeměpisného označení (CHZO) Evropské unie. Tato ochrana zajišťuje, že zrající sýr vyráběný v Lošticích splňuje specifikovaná pravidla kvality, tradičního způsobu výroby a zeměpisného původu. Pro spotřebitele je zárukou autenticity a jedinečných vlastností produktu.

Zobrazit celou zprávu

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Vydáno dne: 18.06.2025

7 zajímavostí o Aloisi Wesselsovi: Zakladatel značky A. W. a průkopník výroby Olomouckých tvarůžků se narodil před 161 lety

V pondělí 16. června jsme si připomněli 161 let od narození Aloise Wesselse, který výrazně nastartoval firmu A. W. vyrábějící Olomoucké tvarůžky směrem k velkému úspěchu a budoucnosti. Jeho odvaha, vynalézavost a podnikatelský talent stály u zrodu rozkvětu jedinečného českého výrobku, jenž přetrval generace a stal se neodmyslitelnou součástí naší gastronomické kultury.

Zobrazit celou zprávu

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Vydáno dne: 04.06.2025

Tip na víkend: tvarůžky, hudba a pohoda v Lošticích pro celou rodinu

Hledáte tip na pohodovou akci s vůní Olomouckých tvarůžků a pestrým hudebním programem? Vyrazte v sobotu 7. června do Loštic. V areálu u Žádlovického zámku se konají tradiční Loštické slavnosti, které letos nabídnou koncerty napříč hudebními žánry, kulinářské speciality a bohatý program pro děti i dospělé.

Zobrazit celou zprávu

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Vydáno dne: 29.05.2025

TIP NA VÝLET: Putování za loštickým tvarůžkem otevírá Hanou všem generacím

Zažijte jedinečnou atmosféru, která voní tradicí. Už 47. ročník turistického pochodu Putování za loštickým tvarůžkem zve všechny milovníky pohybu a regionálních specialit na sobotu 31. května 2025. Účastníci mají na výběr z několika pěších i cyklistických tras. V cíli je čeká tvarůžkové pohoštění a volný vstup do Muzea Olomouckých tvarůžků – jediného svého druhu v Česku. Akci pořádá Klub českých turistů Loštice.

Zobrazit celou zprávu