ANALÝZA TPA: AKTIVITA NA M&A TRHU V REGIONU CEE VE DRUHÉM ČTVRTLETÍ 2024, OBJEM I POČET TRANSAKCÍ V ČR MEZIROČNĚ VÝRAZNĚ KLESL

Publikované dňa: 21. 10. 2024 9:20 TPA

Počet i objem transakcí na trhu fúzí a akvizic v České republice v letošním třetím čtvrtletí meziročně poměrně výrazně klesl. Na území ČR či se zapojením ČR se tak uskutečnilo 10 transakcí za zhruba 39 milionů eur (987 milionů Kč). Ve stejné období loni to bylo 19 transakcí za 3,45 miliardy eur (cca 87,3 miliardy Kč). To ukazuje na pokles aktivity investorů v České republice, zejména těch zahraničních. Největší transakcí v ČR byla v třetím čtvrtletí akvizice společnosti Nordic Telecom Regional společností O2. Pro investory jsou aktuálně atraktivní sektory energetiky, počítačového softwaru, automatizace, digitalizace a robotizace či telekomunikací, zvýšený zájem zůstává o oblast zdravotnictví a finančních služeb. Vyplývá to ze statistik poradenské společnosti TPA.

 

Akvizici společnosti Nordic Telecom Regional, která patří do skupiny Nordic Telecom Holding, povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na konci září. Zároveň stanovil podmínky, které bude muset společnost O2 dodržet, aby nedošlo k narušení hospodářské soutěže.

V celém středoevropském regionu (Albánie, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko) klesl meziročně počet transakcí o 53 na 187. Jejich objem zároveň klesl na 4,8 miliardy eur (zhruba 121 miliard Kč) z 22,5 miliardy eur (zhruba 569 miliard Kč) ve stejném období loni. Nejvíce transakcí bylo zaznamenáno opět v Polsku, zemí s největším objemem se stalo Rakousko.


Oproti stejnému období loňského roku, které bylo historicky druhé nejvýraznější, došlo k uskutečnění menšího počtu transakcí a zároveň klesl i jejich objem. Nejvýznamnější v letošním třetím čtvrtletí bylo v regionu z pohledu objemu transakcí odvětví energetiky. Největší zaznamenaná transakce se pak uskutečnila v telekomunikacích,“

uvedl Jiří Hlaváč partner TPA Valuation & Advisory.

Nejvýznamnější zveřejněnou transakcí v celém regionu byl prodej 100% podílu rakouské telekomunikační společnosti OnTower Austria GmbH konsorciu vedeném francouzskou společností Vauban Infrastracture Partners s partnery EDF Invest a MEAG. Španělská společnost Cellnex Telecom SA prodává OnTower Austria s cílem zjednodušit korporátní strukturu a soustředit se více na ostatní trhy, ve kterých nejvíce operuje. „Transakce byla oceněna na 803 milionů eur. Obě strany jsou již domluvené, nicméně v čase zpracování tohoto reportu se ještě čeká na schválení příslušných regulatorních úřadů,“ upozornil Jiří Hlaváč.

Pro investory jsou podle Hlaváče stále atraktivní sektory počítačového softwaru, automatizace, digitalizace a robotizace či telekomunikací. Zvýšený zájem stále zůstává o investice v oblasti energetiky, zdravotnictví a finančních služeb. „Situaci na trhu dále ovlivňuje konflikt na Ukrajině, který je pro potenciální investory pokračujícím omezením v podobě nejistoty budoucího vývoje v celém regionu,“ doplnil Jiří Hlaváč.

Ve srovnání s druhým čtvrtletím letošního roku v celém regionu klesl počet transakcí o 51. Zároveň jejich objem klesl o zhruba 5,3 miliardy eur. V Česku počet transakcí mezičtvrtletně klesl o 14 a objem o 168 milionů eur (207 milionů eur v 2. čtvrtletí 2024 vs. 39 milionů eur v 1. čtvrtletí). „Za třetí čtvrtletí byla na území ČR zaznamenána pouze jediná transakce se známou hodnotou, která proběhla v telekomunikačním odvětví. Kvůli malému výskytu tak došlo k výraznému snížení v objemu transakcí oproti minulému kvartálu, a to o 80 %,“ upozornil Hlaváč. Doplnil, že „podíl zahraničních investorů na transakcích v ČR dlouhodobě klesá a pohybuje se aktuálně okolo 20 %“.

Pro více informací kontaktujte:

Kamila Žitnáková

Crest Communications, a.s.

Ostrovní 126/30

110 00 Praha 1

gsm: + 420 725 544 106

www.crestcom.cz

e-mail: kamila.zitnakova@crestcom.cz

Informace pro editory:

Skupina TPA Group poskytuje v České republice své služby od roku 1993 a působí celkem ve dvanácti zemích střední a jihovýchodní Evropy. Poskytuje služby zejména v oblastech daňově poradenství, vedení účetnictví, auditu, oceňování a poradenství při akvizicích. Zaměřuje se především na korporátní klienty podnikající na mezinárodní úrovni v oblasti střední a jihovýchodní Evropy. Skupina TPA Group je nezávislým členem aliance Baker Tilly Europe Alliance, jejímiž dalšími členy je celosvětová poradenská síť Baker Tilly International a samostatný člen Baker Tilly International, Baker Tilly v Německu. Díky členství v Baker Tilly Europe Allience nabízí skupina TPA Group svým klientům služby globální sítě Baker Tilly International, která patří do první desítky celosvětových poradenských sítí.



Súčasní klienti
Referenční klienti