EKONOMICKÉ KOŘENY POPULISMU

Publikované dňa: 6. 6. 2024 13:02 Cyrrus

· Politika ovlivňuje ekonomiku, ale zároveň ekonomika ovlivňuje politiku · Neutěšený ekonomický vývoj může přihrávat dodatečné body populistům · Vláda populistů pak ekonomice prokazatelně škodí · Volební preference populistů rostou při vyšší nezaměstnanosti, slabším růstu HDP a vyšší inflaci · Ekonomicky slabý rok 2023 evropským populistům přihrává bezpracné hlasy v řádu jednotek procent volebního zisku

Politika ovlivňuje ekonomiku

Péče o utěšený ekonomický rozvoj země patří mezi klíčové zodpovědnosti politiků. Daňový systém, mezinárodní vztahy, regulace, školství, soudnictví či ochrana zdraví a majetku jsou jen některé z mnoha oblastí, které jsou přímo ovlivňovány politickou reprezentací a mají dalekosáhlé dopady na ekonomiku.

Na krátkodobém horizontu – tedy například v řádu měsíců – jsou přitom možnosti politiků ovlivnit směřování ekonomiky velmi omezené. Pokud některá země právě prochází ekonomickou recesí či inflační vlnou, je na jakékoliv politické zásahy zpravidla již pozdě a lze pouze mírnit její dopad na jednotlivé skupiny obyvatel.

Naopak z dlouhodobého pohledu je hospodářská politika pro ekonomický vývoj zcela určující. To nejlépe ilustrují příklady sousedících geografických oblastí, které si v určitém historickém momentu zvolily odlišné politické směřování a následně začaly divergovat i jejich ekonomiky. Učebnicovou ilustrací je v tomto ohledu rozdíl mezi Severní a Jižní Koreou či západní a východní stranou bývalé Železné opony. V obou případech se jednalo o kulturně, historicky, geograficky i ekonomicky podobná území, z nichž jedno zvolilo cestu demokracie a volného trhu, zatímco to druhé se vydalo opačným směrem. Po několika desetiletích pak bylo zřejmé, že toto politické rozhodnutí způsobilo rozdíly v ekonomickém blahobytu v řádu desítek procent.