A VGP 2023-AS ELSŐ FÉLÉVI EREDMÉNYEI

Publikované dňa: 28. 8. 2023 11:39 VGP HU

A 2023 első félévében a VGP csoport aláírt és megújított bérleti szerződések összege elérte a 36,2 millió eurót, ennek köszönhetően az lekötött bérletek annualizált összege 328,1 millió euróra éves szinten 8,2%-kal nőtt az európai vállalat 2023. június 30-án véget ért félévet ismertető üzleti riportja szerint. A bérleti díjakból és megújuló energiából származó nettó bevétel év/év viszonylatban 60%-kal emelkedve 75,6 millió euróra nőtt a kimagasló minőségű logisztikai és ipari ingatlanok fejlesztőjeként, üzemeltetőjeként és tulajdonosaként ismert cégcsoportnál.

Jan Van Geet, a VGP vezérigazgatója így nyilatkozott: „Ahogyan az várható volt, az ingatlanágazat közelmúltbeli, a kamatlábak emelkedése miatt bekövetkezett átrendeződése számos lehetőséget tárt fel, és mi készen állunk arra, hogy kihasználjuk ezeket. Ennek megfelelően a VGP kizárólagos szerződést kötött számos, abszolút kiemelt helyszíneken található, ikonikus ipari területre. Stabil mérlegünknek, valamint a meglévő és új vegyesvállalatokkal kötött ügyleteinknek köszönhetően lehetőségünk van a készpénz-visszaforgatásra és ezáltal a folyamatos növekedés fenntartására. Izgalmas kilátások ezek, én pedig örömmel számolok majd be a további fejleményekről.”

A VGP meggyőző, 267,9 millió eurós nettó készpénz-visszaforgatást bonyolított le az Allianz vegyesvállalatokkal kötött két ügylet révén, emellett további 450 millió eurós visszaforgatás várható az új Deka vegyesvállalattal 2023 harmadik negyedévében megkötendő kezdeti (magvető, „seed”) portfólió-ügylet kapcsán.

A cég adózás előtti nyereség 48,6 millió euróvolt, amely bérleti díjból és megújuló energiából származó nettó 33,5 millió euró bevételből (ez év/év alapon +96%-nak felel meg), valamint nettó 45,5 millió euró portfólió-értékelési nyereségből származik.

A 2023. június 30-i állapot szerint folyamatban lévő 24 projektben összesen 732,000 m2 alapterület áll építés alatt, mely teljes készültséget és 100%-os foglaltságot alapul véve 50,6 millió euró további éves bérletidíj-bevételt jelent majd (a bérleti előszerződések aránya 90,7%, szemben a kb. 50%-os piaci átlaggal[1]).

2023 első félévében 236,000 m2-nyi projekt indult, ezeknél az előzetes bérleti szerződések aránya 81,5%. A bérletidíj-bevétel teljes készültséget és 100%-os foglaltságot feltételezve 17 millió euró lesz.

2023 első félévében 13 projektet adott át a VGP csoport, melyek összesített alapterülete 317,000 m2, foglaltságuk 97,2%-os, bérletidíj-bevételük pedig 100%-os foglaltságot alapul véve 18,7 millió euró.

Az elkészült beruházások[2] teljes alapterülete 4,621,000 m2 (207 épület), foglaltságuk 98.8%-os, átlagos életkoruk mindössze 3,7 év.

2023 áprilisában visszaváltottak 150 millió eurónyi kötvényt. A 2023 szeptemberében sorra kerülő további 225 millió eurónyi kötvényvisszaváltást egyéb vegyesvállalati készpénz-visszaforgatásból fogják finanszírozni.

Az időszak során felülvizsgálták a standard zöld bérleti záradékot, amely most már alapkövetelményként tartalmazza a bérlők új bérleti szerződéseire vonatkozó zöldáram-beszerzési előírásokat (a Csoport saját energiabeszerzése már a 2022-es pénzügyi évben átállt a zöld elektromos áramra). Ez a kezdeményezés a fotovoltaikus rendszerek bevezetésén túlmenően fontos eszközt jelent majd a tudományos alapú célok kezdeményezés (Science Based Target Initiative) által is megerősített Scope 3-as széndioxidkibocsátás-csökkentési céljaik eléréséhez.

A VGP célja, hogy az új beruházásai BREEAM Excellent vagy DGNB Gold minősítéssel rendelkezzenek.

A Csoport közzétette Biodiverzitás 2030 című stratégiáját, és a tavalyi alkalmassági felülvizsgálatot követően már javában zajlanak az EU taxonómia felülvizsgálathoz szükséges következő lépések. Két épület már megkapta az EU taxonómia szerinti tanúsítványt, és jelenleg több további épület EU taxonómia szerinti tanúsítása is folyamatban van.

Kilátások

A VGP jövőbe vetett bizalmát alátámasztják az év első felében elért eredményeik. Ebben az időszakban két jelentős közös vállalkozást hoztak létre, aminek eredményeképpen sikeresen visszaforgatták 267,9 millió euró készpénzt, egészséges bérleti díjnövekedést értek el, és a teljes portfólió kapcsán folyamatosan magas foglaltsági mutatókat produkáltak, miközben azt tapasztalják, hogy az építési árak csökkenő tendenciát mutatnak.

Ez a sajtóközlemény a jövőre vonatkozó kijelentéseket tartalmazhat, melyek a vezetőségnek a jövőbeli eseményekkel kapcsolatos jelenlegi nézeteit tükrözik, és olyan ismert és ismeretlen kockázatoktól, bizonytalanságoktól és egyéb tényezőktől függhetnek, amelyek miatt a tényleges eredmények jelentősen eltérhetnek az ilyen jövőre vonatkozó kijelentésekben kifejezett vagy feltételezett jövőbeli eredményektől vagy teljesítményektől. A VGP a jelen sajtóközleményben szereplő információkat a jelenlegi, pillanatnyi helyzet vonatkozásában teszi közzé, és nem vállal kötelezettséget arra, hogy a jelen sajtóközleményben szereplő, jövőre vonatkozó kijelentéseket az új információkat, jövőbeli eseményeket vagy egyéb tényezőket figyelembe véve a későbbiekben frissítse. A jelen közleményben foglalt információk nem minősülnek a VGP értékpapírjainak eladására vonatkozó ajánlatnak vagy a VGP értékpapírjainak megvásárlására vonatkozó javaslatnak, illetve egyéb befektetési tevékenységre vonatkozó felkérésnek vagy ajánlásnak. A VGP semmilyen felelősséget nem vállal a harmadik felek által tett vagy megjelentetett kijelentésekért, és nem vállal kötelezettséget arra, hogy a harmadik felek által a jelen vagy bármely más, a VGP által kiadott sajtóközlemény kapcsán közzétett pontatlan adatokat, információkat, következtetéseket vagy véleményeket helyesbítse.

Építés alatt álló projektet

Brunswick Group

anachbar@brunswickgroup.com

A VGP-ről

A VGP egy kiemelkedő minőségű logisztikai és könnyűipari ingatlanok tulajdonlásával, kezelésével és fejlesztésével foglalkozó páneurópai vállalkozás. Átfogóan integrált üzleti modelljének és hosszú évek során megszerzett tapasztalatának köszönhetően a teljes értéklánc mentén önálló működésre képes. A VGP 1998-ban belga családi ingatlanfejlesztő vállalkozáskén jött létre a Cseh Köztársaságban, jelenleg kb. 371 teljes munkaidőben alkalmazott dolgozójával ma közvetlenül és számos 50:50%-os vegyes vállalata révén 17 európai országban működik. 2023 júniusában a VGP bruttó eszközértéke a vegyes vállalatok vagyonának 100%-os beszámításával 6,76 milliárd euró, a cég nettó eszközértéke (EPRA NTA) 2,2 milliárd euró volt. A VGP részvényeit a brüsszeli Euronext tőzsdén jegyzik (ISIN: BE0003878957).

További információ: http://www.vgpparks.eu/en

[1] A Jones Lang Lasalle piaci felmérése szerint

[2] Ebből 3,174,000 m2 (154 épület) vegyesvállalatokban, míg 1,447,000 m2 (53 épület) a saját portfóliónkban található