Zöld, energiahatékony és fenntartható a jövő ingatlanja

Publikované dňa: 14. 9. 2023 11:29 VGP HU

Az építőiparon belül az ipari ingatlanok tervezésében és kivitelezésben is fontos paradigma váltás történt az elmúlt években, meghatározó trendként lépett fel az automatizálás, az energiahatékonyság mellett a környezetvédelem és az alternatív energiaforrások használata is. A VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója szerint a környezetbarát megoldások közül népszerűek lettek például a zöld tetők, emellett az energiapiacon kialakult bizonytalanság miatt jelentősen megnövekedett az érdeklődés a külső forrásoktól való függőség csökkentése iránt.

Folyamatosan nőnek az elvárások a hatékony megoldások tekintetében, mind a tervezés, mind a beszerzés során, de a megvalósítás, a kivitelezés és a későbbi üzemeltetés folyamatainál is. A fenntarthatósági követelmények első számú prioritássá váltak, ez különösen jól látható a nagyvállalati ügyfeleknél, akik már közvetlenül beépítették az ESG tényezőket a belső szabályzataikba.

Felülről is zöld

Általánosságban elmondható, hogy a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyedi fenntartható megoldásokra - legyen szó akár a például az elektromos autók töltőállomásairól, a hőszivattyúkról, fotovoltaikáról, vagy a zöldtetők és a homlokzatok kiépítéséről.

Szlovák kollégáink Zvolenben egy 8 100 m2 -es alapterületű, jelenleg építés alatt álló épület tetejét zöldítik be, amely bár nagyon alapos tervezést kíván, a későbbiekben számos előnnyel jár majd a megrendelő számára. A zöld tetők megkötik a nedvességet, védelmet jelentenek a hőmérséklet ingadozás ellen, fokozott hőszigetelést biztosítanak a téli hónapokban. A telepített növényzet kiküszöböli az UV sugárzást, csökkenti a port és zajhatásokat és a dolgozók munkakomfortját is javítja” – mondta el – mondta el Pálovics Károly a VGP magyarországi Ország Igazgatója

Magyarországon győri VGP Parkban telepített méhlegelőt a cég, az évelő magkeverékkel bevetett két hektáros ingatlan tavasszal és nyáron már második éve szolgálja ki a környék méhcsaládjait. Spanyolországban számos ipari parkjuk tetején pedig kaptárokat helyeztek el, hogy megvédjék és növeljék a biológiai sokféleséget a parkjaikban és azok környékén. Egyre több VGP-parkban - például a csehországi České Budějovice parkban is - létesítenek biotópokat, azaz természetes élőhelyeket, egyes fajok és a helyi biológiai diverzitás megőrzésének érdekében.

Független a gáztól

Az emberi energiafogyasztás 40%-a épületekhez kapcsolódik, ezért a megrendelők ma már nem csak környezetkímélő ipari ingatlanokra vágynak, de szeretnék magukat függetleníteni a fosszilis energiaforrásoktól is. A megújuló energiaforrások használatának igénye a területfejlesztés, az építési folyamatok, a vízfogyasztás, a hulladékkezelés során megjelennek. A VGP tervezői csapata az épületek üzemeltetési feladatainak klímasemleges működtetésén dolgozik, azaz a villamos energia nagy részét saját maguk állítják elő napelemes rendszerrel és hőszivattyúk használatával. Ezek a szivattyúk környezeti hőt használnak fel az épületek fűtésére és hűtésére. A folyamat csak elektromos áramot igényel, ezért kiváltja a fosszilis tüzelőanyagokat.

Barnamezős beruházások

A VGP építési projektjeink egyre nagyobb hányada barnamezős újjáépítés, ahol ipari „hulladékterületeket” hasznosítanak újra. A barnamezős területek lehetnek például olyan régi gyárak, amelyeket korábban nehéziparban vagy termelési folyamatokban használtak. Ezek a területek gyakran igényelnek kármentesítési munkálatokat, ami a közelben található terület számára is környezetvédelmi előnyökkel jár.

A szennyeződésmentesítési munkálatok mellett a barnamezők esetében gyakran bontási munkálatokra is szükség van, hogy alkalmassá váljanak a beépítésre. Az ilyen bontási munkálatokból származó anyagokat számos esetben új célokra használják fel. A barnamezős fejlesztésekkel így hozzájárulunk a helyi területek fejlődéséhez, valamint a zöldmezős területek hiányára és környezetvédelmi szempontjaira is reagálunk. Ráadásul a barnamezős területek gyakran kiváló helyen, a városok közelében találhatók, amely logisztika szempontból is előnyős, hiszen nem kell új infrastruktúrát kiépíteni, lerövidül a szállítás.

Átrendezi a raktárakat az automatizáció

Az új technológiák megjelenése a logisztika területén nem újdonság, de a Covid-19 járvány felgyorsította ezt a fejlődést az anyagáramlás szinte teljes automatizálása felé. Megjelentek a különböző automatikus iktató- és raktározási rendszerek, illetve a az önvezető teherautók és az automatikusan vezérelt járművek, ezekhez alkalmazkodik már az új épületek kialakítása is, hiszen a fokozott koordinációs igények új megoldásokat követelnek.

A state-of-the art technológia mellett a fenntarthatóság és az energiahatékonyság a VGP által fejlesztett kereskedelmi ingatlanok fontos jellemzője. A vállalat elkötelezte magát amellett, hogy 2025-re szén-dioxid-semlegessé válik, továbbá az épületei BREEAM-minősítést kapnak és zöld energiával működnek. Ennek eredményeként a VGP célja, hogy minden új épülete BREEAM Excellent minősítést kapjon, ezzel párhuzamosan a VGP Megújuló Energia Részlegének zöld energiatermelő kapacitása már 153,1 MWp-ra nőtt és további 65,2 MWp pedig előkészítés alatt áll. A 2019-ben létrehozott VGP Alapítvány pedig már 36 olyan projektet karolt fel, amelyek társadalmi kérdésekkel, természetvédelemmel és kulturális értékek védelmével foglalkozik, és eddig több mint 6 millió euróval támogatta ezeket.

KAPCSOLAT

Alexandra Solti

Crest Communications, Kommunikációs tanácsadó

Tel: +36 30 226 3506
e-mail: alexandra.solti@crestcommunications.hu

Gergely Somogyi

VGP, Commercial Director

Tel: +36 70 488 9221
e-mail: gergely.somogyi@vgpparks.eu

Károly Pálovics

VGP, Country manager for Hungary

e-mail: karoly.palovics@vgpparks.eu

A VGP-ről

A VGP egy kiemelkedő minőségű logisztikai és könnyűipari ingatlanok tulajdonlásával, kezelésével és fejlesztésével foglalkozó páneurópai vállalkozás. Átfogóan integrált üzleti modelljének és hosszú évek során megszerzett tapasztalatának köszönhetően a teljes értéklánc mentén önálló működésre képes. A VGP 1998-ban belga családi ingatlanfejlesztő vállalkozáskén jött létre a Cseh Köztársaságban, jelenleg kb. 371 teljes munkaidőben alkalmazott dolgozójával ma közvetlenül és számos 50:50%-os vegyes vállalata révén 17 európai országban működik. 2023 júniusában a VGP bruttó eszközértéke a vegyes vállalatok vagyonának 100%-os beszámításával 6,76 milliárd euró, a cég nettó eszközértéke (EPRA NTA) 2,2 milliárd euró volt. A VGP részvényeit a brüsszeli Euronext tőzsdén jegyzik (ISIN: BE0003878957).

További információ: http://www.vgpparks.eu/en