Proč byste se měli přemíře cukru vyhýbat? Průměrný Čech totiž zkonzumuje každý rok téměř dvacet kilogramů cukru. To je dvakrát větší spotřeba, než kterou doporučuje WHO (Světová zdravotnická organizace). S ohledem na blížící se vánoční svátky je toto číslo více než alarmující. Cukr je právem nazýván novodobou drogou, která má nepříznivý vliv na zdraví a způsobuje mnoho civilizačních onemocnění jako je obezita, kardiovaskulární choroby, hypertenzi, zhoubné nádory související s obezitou nebo diabetes. Proč si tedy letos neudělat takové cukroví, které je od toho klasického k nerozeznání a přitom zdravé?
15 receptů na cukroví bez cukru
1. LÍSKOOŘÍŠKOVÉ KULIČKY
Ingredience: BIOnuta lískooříšková čekanková, 1 lžíce čokoládové příchutě KetoMix, 1 lžička kakaa, lískové oříšky (celé i nasekané)
Postup: Všechny suroviny smíchejte a ze vzniklé hmoty vytvarujte kuličky. Do každé z nich zapracujte 1 celý lískový oříšek. Hotové kuličky pak obalte v nasekaných oříšcích a podávejte.
2. ČOKOLÁDOVO-KOKOSOVÉ ČTVEREČKY
Ingredience: 125 g kokosového másla, 1 lžička čokoládové příchutě KetoMix, 2 lžičky kakaa, 100 g kokosového oleje, čekankový sirup podle chuti
Postup: Nejprve rozpusťte kokosový olej. Přidejte kakao, čokoládovou příchuť a čekankový sirup a míchejte dohladka. Připravte si formičky na čokoládové bonbony (můžete použít i tvořítko na led), nalijte polovinu čokoládové směsi a uložte na chvíli do mrazáku. Jakmile čokoláda ztuhne, přidejte kokosové máslo (pokud je příliš tuhé, povolte jej zahřátím) a zalijte zbytkem směsi. Poté formu opět uložte do mrazáku, dokud vše neztuhne.
3. BANÁNOVÉ KULIČKY
Ingredience: 100 g kokosového másla, 2 lžičky banánové příchuti KetoMix, kokos na obalení
Postup: Smíchejte kokosové máslo a banánovou příchuť. Vytvarujte kuličky a hned obalujte v kokosu. Nechte ztuhnout v lednici.
4. JAHODOVO - KOKOSOVÉ ČTVEREČKY
Ingredience: 250 g kokosu, 2 lžičky jahodové příchuti KetoMix, 80 g kokosového oleje, čekankový sirup dle chuti
Postup: Všechny suroviny smíchejte dohromady. Vzniklou směs nalijte na menší plech a dejte ztuhnout do lednice. Poté nakrájejte na malé čtverečky.
5. BURÁKOVÉ MLSKY
Ingredience: 120 g kokosové mouky, 2 lžičky vanilkové přichutě KetoMix, 2 balení čekanko-arašídového krému, čokoláda bez cukru
Postup: Teplem povolený čekanko-arašídový krém smíchejte s vanilkovou příchutí a kokosovou moukou. Vypracujte tužší těsto a z něj pak vytvořte kuličky. Vložte je na plech a zmáčkněte do tvaru kulaté sušenky. Vše vložte do mrazáku, dokud neztuhnou. Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, namočte každou sušenku a nechte je ztuhnout v lednici.
6. SNĚHOVÉ PLACIČKY
Ingredience: 300 g kokosu, 80 ml kokosového mléka, 2 lžičky vanilkové příchutě KetoMix
Postup: V kuchyňském robotu rozmixujte kokos a vanilkovou příchuť do hladké konzistence. Přidejte kokosové mléko a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí. Mokrýma rukama vytvořte kuličky, které na tácu vytvarujte do placiček. Poprašte kokosem a vložte do lednice.
7. SNĚHOVÉ PLACIČKY S ČOKOLÁDOU
Ingredience: 300 g kokosu, 3 lžíce kakaa, 2 lžičky čokoládové příchuti KetoMix, 4 lžíce kokosového krému
Postup: V kuchyňském mixéru rozmixujte kokos, kakao a čokoládovou příchuť do hladké konzistence. Přidejte kokosový krém a mixujte, dokud se vše nespojí. Mokrýma rukama vytvořte kuličky, které na plechu vytvarujte do placiček. Poprašte kokosem a uložte do lednice.
8. KÁVOVÉ KOPEČKY
Ingredience: 4 bílky, 100 g kokosové mouky (rozemleté mandle, ořechy), 2 lžičky kávové příchuti KetoMix
Postup: Bílky vyšlehejte spolu s kávovou příchutí do tuhé pěny a postupně přimíchávejte kokosovou mouku (rozemleté mandle nebo ořechy). Na plech vyložený pečicím papírem tvořte menší kopečky.
Ty pak vložte na 10 minut do trouby a pečte při 160°C.
9. KOKOSKY
Ingredience: 4 bílky, 150 g kokosu, 2 lžičky kokosové příchutě KetoMix
Postup: Bílky vyšlehejte do tuhé pěny a postupně přimíchávejte kokos s kokosovou příchutí. Na plech vyložený pečicím papírem ukládejte malé kokosky. Pečte v troubě při 150°C asi 10 minut.
10. CITRONOVÉ BOCHÁNKY
Ingredience na těsto: 55 g bílého jogurtu, 55 g másla, čekankový sirup podle chuti, 1 vejce,
180 g mandlové mouky, 2 lžičky vanilkové příchuti KetoMix, šťáva a kůra z 1 citronu
Ingredience na polevu: citronová kůra, šťáva z 1 citronu a 20 g vanilkové příchutě Ketomix
Postup: Vyšlehejte změklé máslo, jogurt, citronovou šťávu a kůru. Do směsi zapracujte vejce a přidejte mandlovou mouku s vanilkovou příchutí. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice. Vytvarujte malé bochánky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě při 180°C asi 10 až 15 minut dokud vršky nebudou lehce zlatavé. Na polevu smíchejte uvedené ingredience a po úplném vychladnutí bochánky jí pocákejte.
11. VÁNOČNÍ SUŠENKY
Ingredience: 40 g másla, 1 odměrka proteinového koktejlu KetoMix,
1 odměrka proteinových houstiček KetoMix, 1 lžička vanilkové příchuti KetoMix, 1 bílek, špetka skořice, mletého hřebíčku a zázvoru
Postup: Všechny ingredience smíchejte a vypracujte těsto. Vyválejte
a vykrojte sušenky. Ty pak sušte v troubě při 100°C asi 30 minut.
12. MANDLOVÉ DORTÍČKY
Ingredience: 100 g mandlové mouky, 80 g jemně sekaných mandlí,
2 lžičky vanilkové příchuti KetoMix, 7 vajec, čokoláda bez cukru, mandle na ozdobu
Postup: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Opatrně po částech vmíchejte mouku, mandle, vaječné žloutky
a vanilkovou příchuť. Vzniklé těsto nalijte na plech a pečte při 180°C asi 10 minut. Z vychladlého korpusu vykrajujte kolečka, která namáčejte v rozpuštěné čokoládě a ozdobte mandlí.
13. MANDLOVÉ ČEPICE
Ingredience: ořezky z mandlových dortíčků, máslo pokojové teploty, čokoláda, kokos nebo nasekané oříšky
Postup: Ořezky umixujte dohladka. Přidejte máslo - takové množství, aby hmota držela pohromadě. Tvořte kopečky, které namáčejte v čokoládě a kokosu nebo sekaných oříšcích.
14. OREO SUŠENKY
Ingredience na těsto: 230 g mandlové mouky, 4 lžíce kakaa, 1 lžíce prášku do pečiva, 2 lžičky kokosové příchutě KetoMix, špetka soli, 125 g másla,
1 vejce, vanilkový extrakt
Ingredience na náplň: 100 g sýra, 2 lžíce másla, 1 lžička vanilkové příchutě KetoMix
Postup: Smíchejte všechny suché ingredience. Máslo vyšlehejte do pěny a přidejte vejce a vanilkový extrakt. Po částech zamíchejte suchou směs. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a uložte asi na 15 minut do lednice. Za pomoci pečicího papíru vyválejte placku a vykrajujte stejná kolečka. Pokračujte, dokud nezpracujete celé těsto. Pečte při 180°C asi 10 minut. Před slepováním náplní, kterou vytvoříte smícháním uvedených ingrediencí, nechte úplně vychladnout.
15. ČOKOLÁDOVÉ BONBÓNY S OŘÍŠKY
Ingredience: 50 g kakaového másla, 100 g mandlového másla, 3 lžičky čokoládové příchutě KetoMix,
2 lžičky kakaa, 60 g nasekaných ořechů
Postup: Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo. Postupně přidejte všechny ostatní suroviny a dobře rozmíchejte. Získáte hladkou směs s oříšky. Směs vložte do formy na čokoládové bonbony a nechte ztuhnout v lednici. Po dvou hodinách můžete servírovat.
oficiální Facebook I KetoMix Facebook poradna
Více informací naleznete na www.ketomix.cz
KetoMix dieta je postavena na principech tzv. ketonové diety. Nabízené produkty je možné používat ve fázi hubnutí jako celodenní stravu i samostatně jako běžná proteinová jídla. KetoMix produkty se vyrábějí z kvalitního syrovátkového proteinu, finální produkt se zpracovává v České republice. KetoMix jídla plně vyhovují přísným podmínkám HACCP certifikace. Výroba produktů KetoMix společně s internetovým obchodem splňují veškeré požadavky Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Značka působí na českém a slovenském trhu.
KONTAKTY
PR agentura Crest Communications
Michaela Janoušková
Account Manager
Crest Communications a.s.
Ostrovní 126/30
110 00 Praha 1
GSM: +420 778 543 041
e-mail: michaela.janouskova@crestcom.cz
www.crestcom.cz
Marie Petrovová
Account Executive
Crest Communications a.s.
Ostrovní 126/30
110 00 Praha 1
GSM: +420 778 412 121
e-mail: marie.petrovova@crestcom.cz
www.crestcom.cz