EN CZ SK

DRŮBEŽÍ FARMA MODERNIZUJE CHOV POMOCÍ FOTOVOLTAIKY, NOSNICÍM ZAJISTÍ ČERSTVÝ VZDUCH

Released: 14. 8. 2024 10:00 Greenbuddies

Drůbeží závod Soběraz společnosti MAVE Jičín se vydává cestou udržitelného zemědělství. V jednom z jeho středisek ve Lháni byla dokončena instalace střešní fotovoltaické elektrárny s výkonem 390 kWp. Tato FVE od společnosti Greenbuddies ročně vyrobí přibližně 400 MWh čisté elektřiny, která se využije na provoz vzduchotechniky zajišťující optimální prostředí s dostatkem čerstvého vzduchu pro 95 tisíc nosnic. Středisko ročně vyprodukuje až 25 milionů kusů vajec, která nyní budou pocházet z provozu využívajícího obnovitelné zdroje energie. Tento krok představuje významný příspěvek k zelenější zemědělské produkci a snížení celkové energetické náročnosti společnosti.

Za realizací komplexního projektu na klíč stojí společnost Greenbuddies, přední český dodavatel středních a velkých průmyslových solárních instalací a nabíjecí infrastruktury. O výrobu zelené energie, jež se spotřebuje na provoz závodu, se postará 940 kusů solárních panelů o jmenovitém výkonu 415 Wp. Očekávaná roční produkce elektrárny dosáhne 400 MWh, což je množství srovnatelné s průměrnou roční spotřebou přibližně 114 českých domácností.

„Fotovoltaika pro MAVE Jičín je naší další cennou zkušeností z oblasti solárních řešení pro zemědělský sektor, kterých jsme realizovali v Evropě již celou řadu. Instalovali jsme solární elektrárny na střechy skleníků v Nizozemsku a Německu, ve Švédsku aktuálně připravujeme agrivoltaiku. Mezi naše zajímavé projekty patří také solární systémy na střeše bioplynové stanice. Rád vidím, že i v Česku začínají přibývat v tomto oboru firmy, které řeší udržitelnější zemědělskou produkci a snížení energetické náročnosti,“ říká Aleš Spáčil, spolumajitel společnosti Greenbuddies.

„Solární energie na střeše drůbežárny je příkladem, že zemědělství může být inovativní a zároveň šetrné k životnímu prostředí. Je to win-win situace – naše farma snižuje náklady na energie a zároveň přispívá k udržitelnější budoucnosti. Díky fotovoltaice můžeme efektivně pohánět větrání a chlazení v halách, což je potřeba hlavně, když slunce nejvíce svítí, a tím nám instalace fotovoltaiky dává ještě větší smysl. Její umístění na budovu přispěje k zajištění ideálního prostředí pro slepice a ke snížení uhlíkové stopy našeho provozu,“ uvádí Dita Bočková, místopředsedkyně představenstva společnosti MAVE Jičín.

Celá farma Soběraz v současné době prochází rozsáhlou modernizací. Kromě instalace nové fotovoltaiky došlo i k inovaci chovných technologií. Původní systémy byly nahrazeny modernějšími, které dále zvyšují komfort a pohodu zvířat. Společnost MAVE Jičín tímto přístupem ukazuje, že je možné skloubit efektivní živočišnou produkci s ohledem na životní prostředí.

Download

Images
1_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_L.JPG
1_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_L.JPG
1_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_S.JPG
1_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_S.JPG
2_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_L.JPG
2_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_L.JPG
2_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_S.JPG
2_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_S.JPG
3_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_L.JPG
3_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_L.JPG
3_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_S.JPG
3_Greenbuddies_FVE_drůbeží_farma_MAVE_Jičín_S.JPG
Current Clients
Referential Clients
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
phone: +420 731 613 608
email: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
phone: +420 596 620 435 – 6
email: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
phone: +421 904 283 825
email: zobrazit
 
We have been a member of the Association
of Public Relations Agencies (APRA)
since 28 June 2005.
We have held the CMS 3 CERTIFICATE
(Consultancy Management Standard)
since 13 December 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.