EN CZ SK

SOLÁRNÍ ELEKTRÁRNA S OTOČNÝMI PANELY VELKÁ JAKO SEDM FOTBALOVÝCH HŘIŠŤ VZNIKÁ V PARDUBICKÉM KRAJI

Released: 17. 7. 2024 8:00 Greenbuddies

V Čechách aktuálně vzniká největší pozemní solární elektrárna s pohyblivými panely za posledních patnáct let. Fotovoltaiku o velikosti sedmi fotbalových hřišť s výkonem cca 5,3 MWp staví v Sudslavě v Pardubickém kraji česká společnost Greenbuddies. Instalace je dále výjimečná v tom, že z celkového počtu více než osmi tisíc panelů se bude přibližně čtvrtina po celý den otáčet směrem za sluncem pomocí trackerů. To vede k významnému navýšení výrobní kapacity elektrárny, výkon otáčivých panelů se totiž díky této funkci zvyšuje až o třicet procent.

Projekt v Sudslavě naznačuje, že v letošním roce lze v České republice očekávat významný nárůst velkých pozemních solárních instalací. A to až o stovky procent. Jedním z hlavních důvodů tohoto opožděného boomu jsou – ve srovnání se střešními instalacemi – zdlouhavé povolovací procesy u pozemních elektráren, jež trvají až několik let. Letos tak konečně začíná docházet na realizaci projektů, jejichž příprava započala v roce 2022, nebo i dříve. Urychlit vznik pozemních instalací si dala za cíl od konce ledna 2023 účinná novela energetického zákona, přezdívaná LEX OZE I. Podle ní není pro výstavbu obnovitelných zdrojů energie nutné měnit územní plán, jejich realizaci navíc staví do veřejného zájmu. Vzrůst by měl i počet nových solárních parků, tedy elektráren o velikosti 10 MW a více.

Elektrárna v Sudslavě se staví na pozemku o rozloze 5 hektarů a bude tvořena 8544 solárními moduly s celkovým plánovaným výkonem 5,297 MWp. Z toho téměř dva tisíce panelů s výkonem 1,2 MWp budou instalovány na jednoosých trackerech, které umožní panelům sledovat pohyb slunce na obloze. V průběhu představební přípravy proběhlo zaměření pozemku pro budoucí elektrárnu pomocí dronu kvůli kopcovitému terénu. Na základě tohoto měření byla vypracována 3D topografická studie pro ověření a upřesnění ramovacího plánu pro zmíněné trackery.

„Pohyblivé panely jsou ve výrobě elektřiny ve srovnání s fixní konstrukcí efektivnější až o třicet procent. Díky natáčení je navíc výroba elektřiny rovnoměrně rozložená v průběhu celého dne. Fotovoltaika najíždí na vysoký výkon brzy po východu slunce a udržuje si ho až do jeho západu. I když je výkon v těchto časech nižší než v poledne, pořád je výrazně vyšší než u panelů natočených stabilně jižním směrem. Navíc výroba elektřiny z fotovoltaiky s natáčením lépe pokrývá ranní a večerní špičku v odběru elektřiny. Tím umožňuje využívat vyšších výkupních cen elektřiny právě v těchto časových úsecích,“ vypočítává výhody Aleš Spáčil, spolumajitel společnosti Greenbuddies, která sudslavskou elektrárnu realizuje. Tato česká společnost má s výstavbou pohyblivých solárních systémů zkušenosti i ze zahraničí – Itálie, Dánska či Švédska. Unikátní projekt uskutečnila také v sousedním Německu, kde na hladině zatopené těžební jámy vznikla největší plovoucí pohyblivá elektrárna o výkonu 1,2 MWp.

Celková hodnota této investice, pro níž se rozhodla firma podnikající dlouhodobě v zemědělském sektoru, je přes 60 milionů korun a pochází z vlastních zdrojů investora, projekt nevyužívá dotace. Roční výroba elektrické energie elektrárny činí přibližně 5,5 GWh, což je objem, který by pokryl nároky stadionu na spotřebu během přibližně 220 zápasů fotbalového mistrovství světa. Pro investora se nejedná o první investici do obnovitelných zdrojů. Jednu FVE o výkonu 3 MWp už provozuje na sousedním pozemku.

Při výběru správného partnera pro realizaci našeho solárního projektu jsme pečlivě zvažovali řadu faktorů. Na Greenbuddies nás zaujaly jejich bohaté reference projektů různého rozsahu a složitosti a také mezinárodní zkušenosti. Hledali jsme navíc firmu, která by měla specifické zkušenosti s instalacemi elektráren postavených na trackerových konstrukcích, které jsou pro náš projekt nezbytné. Na základě toho věříme, že dodavatel bude náš projekt realizovat v nejvyšší kvalitě,“ zdůvodňuje výběr partnera pro instalaci FVE investor Josef Valach.

Pohyblivé solární panely představují vhodné řešení také pro agrovoltaiku, která výrobu solární elektřiny kombinuje se zemědělskou produkcí. Jak ukázal nedávný výzkum vědců z Belgie, pohyblivé panely totiž nejen že vyrobí více energie, ale také zvyšují zemědělské půdě její výnosnost, která je pro zemědělce v rámci produkce klíčová. Experiment ukázal, že půda osazená pohyblivým solárním systémem měla v období s větším výskytem srážek vyšší výnosnost ve srovnání s tradiční zemědělskou produkcí o 15 procent a v období sucha dokonce o 47 procent.

Download

Images
1_Greenbuddies_Průběh instalace FVE v Sudslavě_S.jpg
1_Greenbuddies_Průběh instalace FVE v Sudslavě_S.jpg
2_Greenbuddies_Průběh instalace FVE v Sudslavě_S.jpg
2_Greenbuddies_Průběh instalace FVE v Sudslavě_S.jpg
3_Greenbuddies_Ukázka pozemní trackerové instalace_Itálie_L.jpg
3_Greenbuddies_Ukázka pozemní trackerové instalace_Itálie_L.jpg
4_Greenbuddies_Ukázka pozemní trackerové instalace_Dánsko_L.JPG
4_Greenbuddies_Ukázka pozemní trackerové instalace_Dánsko_L.JPG
Current Clients
Referential Clients
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
phone: +420 731 613 608
email: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
phone: +420 596 620 435 – 6
email: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
phone: +421 904 283 825
email: zobrazit
 
We have been a member of the Association
of Public Relations Agencies (APRA)
since 28 June 2005.
We have held the CMS 3 CERTIFICATE
(Consultancy Management Standard)
since 13 December 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.