EN CZ SK

YIT SPUSTILA PRODEJ BYTŮ Z NOVÉHO PROJEKTU AALTO CIBULKA

Released: 2. 5. 2017 11:44 YIT

Developerská společnosti YIT zahájila 1. května prodej více než 200 nízkoenergetických bytů v rámci nového projektu Aalto Cibulka. Ten vznikne v Praze 5 přímo u přírodního parku Košíře – Motol. Nabídku bydlení ve finském stylu doplní také komerční prostory pro drobné obchody a služby. Zahájení výstavby YIT plánuje na podzim 2017 a předpokládané dokončení zhruba do dvou let.

„Aalto Cibulka je jednou z nových akvizic, které se nám v lednu podařilo uzavřít. Již probíhající výstavbu v Hloubětíně, na Smíchově a Zličíně tak rozšiřujeme o další atraktivní lokalitu na pražském rezidenčním trhu," uvádí jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo Vladimír Dvořák a dodává: „projekt má díky svému umístění obrovský potenciál poskytnout budoucím obyvatelům klidné bydlení v přírodě s výbornou dostupností do centra."

Na místě bývalého brownfieldu vyroste dům ve tvaru vlnovky se sedmi samostatnými vchody. Zahrnuje více než 200 bytů v dispozicích 1+kk až 5+kk o velikostech od 29 m2 do 156 m2. Všechny budou disponovat terasami nebo balkony, na jižní straně směřujícími do zalesněné oblasti přírodního parku. Přízemní jednotky budou doplněné o předzahrádky. Severní straně budovy budou u vybraných bytů vévodit celoprosklené balkony podle finského vzoru, ve kterých si rezidenti mohou zřídit útulné zimní zahrady. V nejvyšším patře se počítá s výstavbou penthousů se samostatným odděleným vstupem a rozsáhlými terasami nabízejícími jedinečné výhledy do okolí. Vzhledem k finské tradici a kultuře bude možné ve větších bytech na přání klienta začlenit i saunu.

Aalto Cibulka - na vlně finského bydlení
Koncepce stavby je inspirována vlnou / vlnovkou, která se ve finštině řekne „aalto" a dala tak projektu jméno. Dlouhá zvlněná linie objektu bude ze stran postupně výškově gradovat směrem do středu - z krajních šesti podlaží na středových sedm. Tvar vlnovky připomíná zvlněné břehy finských jezer. Tento prvek se proto promítne do samotného řešení společného venkovního prostranství, jehož dominantou budou finská jezírka a okrasná vodní plocha. Chybět nebude ani relaxační zázemí a komunikace pro pěší lemovaná hustou výsadbou stromů a keřů. Do budoucna developer plánuje v sousedství novostavby i přestavbu původní industriální budovy na převážně bytový dům s atypickými a architektonicky unikátními byty. Přízemí objektu bude vyhrazeno komerčním prostorám pro obchody a služby.

Bytový komplex Aalto Cibulka vznikne v příjemném a tichém prostředí v těsné blízkosti přírodní památky Vidoule a rozsáhlého parku. I z tohoto důvodu společnost YIT projekt koncipuje jako uzavřený areál s naprostým vyloučením automobilové dopravy, která bude svedena výhradně do podzemních garáží. V docházkové vzdálenosti se nachází základní škola a autobusová zastávka. Cesta do centra Smíchova s obchody a službami zabere necelou čtvrthodinu času, stejně tak cesta do nákupní zóny na Zličíně.

O YIT a YIT Stavo:
Společnost YIT (výslovnost: vajajtý) vstoupila na český trh v roce 2008, kdy akvizicí získala českou firmu Euro STAVOKONSULT. Obě společnosti působí v oboru stavebnictví řadu let - původní Euro STAVOKONSULT byla na českém trhu téměř 20 let, kořeny skandinávské YIT sahají až do roku 1912. K hlavním činnostem YIT Stavo patří příprava a realizace developerských projektů. Na český trh přináší bydlení ve finském stylu. Společnost YIT Stavo v České republice dokončila již 8 projektů: Hostivař I a II, Hájek, Troja, Victoria, Braník, Green Motol a Hyacint Modřany. Ve výstavbě jsou nyní 3 projekty: Talo Kavalírka, Koivu Zličín a přelomový projekt Suomi Hloubětín. Na ploše původního 9hektarového brownfieldu v Hloubětíně vznikne nová čtvrť s bytovými domy, viladomy a obchodními prostory, ve které najde domov téměř 2 000 obyvatel. Připravuje se také nový projekt Aalto Cibulka v pražských Košířích. YIT již dokázala splnit svůj ambiciózní plán a zařadila se mezi pětici nejsilnějších developerů na poli rezidenční výstavby v Praze. V oblasti CSR YIT dlouhodobě podporuje Kliniku dětské chirurgie FN Motol a s ní spjatou nadaci Konto „Dětská chirurgie Motol", kterou zaštiťuje herečka Tereza Brodská.
Nad rámec developerské činnosti podniká mezinárodní skupina YIT v oblasti pozemního a průmyslového stavitelství. YIT úspěšně působí ve Finsku, v pobaltských státech, Rusku a ve střední Evropě (v ČR, na Slovensku a v Polsku). Za rok 2016 dosáhly výnosy YIT téměř 1,8 mld. EUR. YIT zaměstnává v 8 zemích kolem 5.300 lidí. Je kotovaná na burze v Helsinkách a v roce 2012 oslavila 100 let od svého založení. Jako jeden z mála developerů financuje výstavbu výhradně z vlastních zdrojů. Nově využívá jako zdroj financování také odprodej projektů finskému investičnímu fondu.
V roce 2017 se YIT připojuje k oslavám 100letého výročí založení Finské republiky.

Marcela Kukaňová
E-mail: marcela.kukanova@crestcom.cz

Kateřina Lanková
E-mail: katerina.lankova@crestcom.cz