Již téměř třicet českých měst a obcí je zapojeno do projektu „Třídím gastro" skupiny EFG, který odstartoval v květnu roku 2021 v Šumperku. „Zavedení třídění kuchyňských odpadů v Šumperku bylo logickým rozšířením stávajícího systému třídění využitelných surovin. Tímto krokem jsme chtěli přispět k lepšímu životnímu prostředí a motivací byl i neustále se zvyšující poplatek za skládkování. Služba nám umožnila rozmístit již okolo 140 nádob na gastroodpad a díky vysoké ochotě občanů jsme jej v loňském roce vytřídili rekordních 178 tun. Letos plánujeme systém dále rozšířit s cílem až 220 tun, vysvětluje Dana Krňávková, vedoucí odboru životního prostředí Šumperka.
Zvyšovat povědomí o důležitosti recyklace a motivovat k aktivnímu zapojení do třídění tohoto druhu odpadu pomáhají ve městech a obcích v rámci projektu „Třídím gastro“ také osvětové aktivity. „Ukazuje se, že naše komunikační kampaně, které ve spolupráci s radnicemi vedeme směrem k veřejnosti, mají smysl. Například Šumperk v rámci jedné z nich ve spolupráci se studenty tamní střední odborné školy, zaměřené mimo jiné i na ekologii, oslovoval místní domácnosti. Rozdávali se naše speciální domácí sběrné nádoby na kuchyňské zbytky a vysvětlovalo se, co do nich patří. Kde tato kampaň proběhla, výtěžnost nádob na gastroodpad se až zdvojnásobila. Díky tomu končí ve směsném komunálním odpadu méně gastroodpadu a snižuje se frekvence svozu tzv. černých popelnic, čímž mohou uspořit jednotlivé domácnosti i bytová družstva či společenství vlastníků,“ říká Ondřej Černý, ředitel divize EFG Logistics.
Začátkem letošního roku se do sběru kuchyňského odpadu v Olomouckém kraji zapojili také obyvatelé Úsova. V Moravskoslezském kraji došlo v Kopřivnici k navýšení počtu sběrných nádob, což umožnilo začít třídit gastroodpad i obyvatelům rodinných domů ve všech místních částech. Službu "tridimgastro.cz", kterou provozuje společnost EFG Waste Logistic, využívá téměř třicet měst a obcí spolu s více než 400 gastroprovozy na Moravě a ve Slezsku, včetně škol, letních táborů či nemocnic. Díky jejich zapojení firma v loňském roce svezla přibližně 3000 tun gastroodpadu.
Letos by se celkové množství kuchyňských odpadů v rámci projektu „Třídím gastro“ mělo podle odhadů skupiny EFG zvýšit až na téměř 5 000 tun ze zhruba 5 000 sběrných nádob. To by dále přispělo ke zlepšení nakládání s biologicky rozložitelným odpadem v Česku. Recyklovaný odpad přitom namísto skládkování dále putuje do bioplynové stanice EFG Rapotín BPS či EFG Vyškov BPS, kde se jako obnovitelný zdroj zpracovává na nízkoemisní biometan, elektřinu a teplo.
Graf: Sběr kuchyňského odpadu v ČR roste
Poznámka: Služba „Třídím gastro“ společnosti EFG za 4 roky svého provozu zaznamenala více než desetinásobný nárůst množství svezených gastroodpadů. Zdroj: Energy financial group.
O skupině EFG:
Investiční skupina Energy financial group a. s. (EFG) prostřednictvím svých dceřiných společností buduje a provozuje od roku 2016 projekty zaměřené na produkci energií z obnovitelných zdrojů. Je českým lídrem v segmentu energetického zpracování biologicky rozložitelných odpadů a úpravy bioplynu na biometan, který je využitelný v běžné plynárenské soustavě i jako pokročilé palivo BioCNG. Její odpadová biometanová stanice EFG Rapotín BPS u Šumperka je jedním z prvních zařízení svého druhu v České republice. Energy financial group dále vlastní a provozuje biometanovou stanici EFG Vyškov BPS vybavenou nejmodernější technologií a elektrárnu MOSTEK energo. K jejím dalším projektům se řadí EFG Green energy zajišťující přímý prodej „zelené“ energie koncovým zákazníkům a „Třídím gastro“ umožňující městům a obcím separaci gastroodpadu z domácností a jeho následné energetické zpracování v ekologických provozech EFG. Společnost v rámci vzdělávacího projektu EFG Educa pořádá pro školy interaktivní semináře zaměřené na třídění odpadů a ochranu životního prostředí. V roce 2025 chystá EFG spuštění provozu bioplynové stanice ve Vysokém Mýtě.
Další informace poskytne:
Crest Communications, a.s.
Kamila Žitňáková, + 420 725 544 106, kamila.zitnakova@crestcom.cz