CZ SK EN

NOVÁ BÍLÁ KNIHA SCHNEIDER ELECTRIC: CHLAZENÍ KAPALINAMI V DATOVÝCH CENTRECH VYUŽÍVAJÍCÍCH AI

Vydáno dne: 18. 7. 2024 10:06 Schneider Electric

Společnost Schneider Electric, lídr v oblasti digitální transformace energetického managementu a automatizace, zveřejnila průlomovou bílou knihu zaměřenou na kapalinové chlazení datových center. Dokument s názvem „Řízení kapalinových chladicích systémů v datových centrech využívajících umělou inteligenci“ přichází v době, kdy datová centra čelí náročným výzvám v oblasti tepelného managementu kvůli prudkému růstu poptávky po AI.

V posledních letech dramaticky vzrostla poptávka po technologiích umělé inteligence. Tento trend společně s pokračující digitální transformací vede k výraznému zvýšení využívání datových center – od roku 2015 se jejich kapacita na klíčových trzích dokonce ztrojnásobila. Jenže zpracování obrovského množství dat, které AI vyžaduje, klade mimořádné nároky nejen na výpočetní infrastrukturu, ale i na systémy chlazení. AI aplikace totiž spotřebovávají velké množství energie a generují značné teplo, proto také vzniká potřeba pokročilejších řešení, jakým je například kapalinové chlazení.

„Využívání umělé inteligence přináší specifické nároky na chlazení, které není možné zvládnout jen pomocí chlazení vzduchem,“ vysvětluje Pavel Blahut, expert z divize Secure Power společnosti Schneider Electric.

Společnost Schneider Electric reaguje na tyto proměny v odvětví datových center vydáním bílé knihy s názvem „Řízení kapalinových chladicích systémů v datových centrech využívajících umělou inteligenci“. Tento dokument pomáhá provozovatelům datových center a IT manažerům zorientovat se v problematice kapalinového chlazení a odpovídá na otázky ohledně návrhu, implementace a provozu těchto systémů.

„Naším cílem je vybavit provozovatele datových center potřebnými znalostmi pro informované rozhodování při plánování implementace kapalinového chlazení. Nabízíme praktické poznatky, které pomohou optimalizovat chladicí systémy. Díky porozumění kompromisům a výhodám různých architektur mohou provozovatelé zvýšit výkon a efektivitu svých datových center,“ uvádí Pavel Blahut.

Bílá kniha detailně popisuje tři klíčové prvky architektur kapalinového chlazení:

1. Zachycování tepla v rámci serveru: Využití kapalného média k absorpci tepla z IT komponent.

2. Typ chladicí distribuční jednotky (CDU): Výběr vhodné jednotky na základě metod výměny tepla a způsobu umístění.

3. Metoda odvádění tepla: Určení způsobu účinného přenosu tepla do venkovního prostředí.

Dokument se dále podrobně věnuje šesti běžným architekturám kapalinového chlazení, které kombinují různé typy CDU a metody odvodu tepla, a poskytuje návod pro výběr nejlepší možnosti na základě faktorů, jako je stávající infrastruktura, velikost nasazení, rychlost a energetická účinnost. Bílá kniha se zabývá také průmyslovými trendy, jako je potřeba vyšší energetické účinnosti, dodržování ekologických předpisů a posun k udržitelnému provozu.

„S narůstající potřebou výpočetního výkonu pro umělou inteligenci se kapalinové chlazení stává klíčovým prvkem při navrhování datových center. Chceme podporovat naše zákazníky v dosahování jejich náročných výkonnostních cílů, přičemž současně klademe důraz na zvyšování udržitelnosti a spolehlivosti jejich provozů,“ dodává Pavel Blahut.

Nová bílá kniha je součástí širšího úsilí společnosti Schneider Electric o optimalizaci infrastruktury datových center pro AI aplikace. Nedávno společnost ve spolupráci s NVIDIA představila první veřejně dostupný referenční návrh datového centra pro AI, který kombinuje pokročilé technologie obou firem.

Bílá kniha, která nabízí ucelený pohled na budoucnost chlazení v éře umělé inteligence, je zdarma ke stažení na webových stránkách společnosti Schneider Electric.

Současní klienti
Referenční klienti
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
tel.: +420 731 613 608
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
tel.: +420 596 620 435 – 6
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
tel.: +421 904 283 825
e-mail: zobrazit
 
Jsme členem
Asociace Public Relations Agentur (APRA)
od 28. června 2005.
Držitelem CERTIFIKÁTU CMS 3
(Consultancy Management Standard)
od 13. prosince 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.