Největším úskalím fotovoltaiky je, že vyrábí elektrickou energii nárazově, a to většinou v době, kdy domácnost nemá vysoké požadavky na její odběr. Proto je nutné řešit akumulaci jejích přebytků pro pozdější využití - například prostřednictvím tepelného čerpadla, které je použije ke svému provozu: tím efektivně posune svou spotřebu do okamžiku, kdy je dostupná vlastní vyrobená energie. „V dnešní době jsou systémy založené na fotovoltaice stále propracovanější a musí umět komunikovat s celou řadou technologií. Nadřazené řídicí jednotky, k nimiž patří i Dreemy, jsou určené k tomu, aby celou soustavu řídily a optimalizovaly tok energie podle pravidelného rytmu domácnosti, předpovědi počasí nebo aktuálních spotových cen. Umí například plynule regulovat výkon tepelného čerpadla podle výroby energie a klimatických podmínek tak, aby se co nejméně spotřebovávala elektřina ze sítě a nedocházelo k nechtěným přetokům či k nežádoucí spotřebě z baterií při náhlém poklesu výkonu fotovoltaické elektrárny," komentuje Luboš Vrbata, vedoucí DZD Solar.

Chytré zařízení Dreemy pracuje s unikátním algoritmem pro co nejefektivnější využití technologií dodávaných společností DZ Dražice: tepelných čerpadel NIBE a fotovoltaických komponent Dražice Solar. Tato platforma, která se umisťuje do rozváděče (sloužícího k provozu a zajištění bezpečnosti fotovoltaické elektrárny), dokáže adaptivně regulovat celý systém (i pokud je doplněný o ohřívač vody, baterii nebo wallbox). Zároveň má vlastní, pravidelně aktualizované, uživatelské rozhraní (aplikaci), které vlastníka informuje o množství vyrobené elektřiny, aktuální spotřebě v jeho domácnosti, nákupu energie ze sítě či stavu baterie. Díky přehledným statistikám je zde možné sledovat i změny jednotlivých parametrů v závislosti na různých ročních obdobích nebo částech dne: uživatelé tak mají nepřetržitou online kontrolu nad výrobou, spotřebou a výdaji za elektřinu.

Zařízení Dreemy vychází z aktuálních a predikovaných hodnot, na jejichž základě směřuje vyrobenou energii do spotřeby domácnosti a její případné přebytky do sítě nebo jednoho z úložišť v systému. Tato regulace má však i některé další zajímavé funkce: dokáže například výhodně obchodovat na spotových trzích nebo monitorovat anomálie v systému: dají se tak zjistit neobvyklé přetoky do sítě či nestandardní chování jednotlivých zařízení a spotřebičů," dodává Jiří Šizling, jednatel společnosti Středník a vývojář zařízení Infigy.


O společnosti DZ Dražice a skupině NIBE:

Společnost DZ Dražice, člen skupiny NIBE, je největším výrobcem ohřívačů vody a akumulačních nádrží v České republice, který své výrobky vyváží do cca 30 zemí světa. V Česku má více než 50% podíl na trhu. Historie společnosti se píše již od roku 1900: ohřívače vody pod značkou Dražice začala vyrábět v roce 1956. V roce 2006 se stala součástí švédského koncernu NIBE Industrier AB a výhradním dodavatelem produktů značky NIBE (např. tepelných čerpadel a rekuperačních jednotek) do České republiky a na Slovensko. Aktuálně je jejich největším prodejcem ve střední Evropě. DZ Dražice vlastní výrobní závod s několika linkami v Dražicích a Luštěnicích nedaleko Benátek nad Jizerou a plně automatizovaný sklad.

Od roku 2022 je součástí DZ Dražice divize DZD Solar zaměřená na fotovoltaická řešení, která nabízí komponenty pro realizaci fotovoltaických elektráren (jako jsou síťové a hybridní střídače a bateriové systémy). Samotná kompletní řešení včetně vyřízení dotací a další administrativy dodává na trh prostřednictvím prověřených, pravidelně školených a certifikovaných montážních firem.

Své portfolio tepelných čerpadel DZ Dražice rozšířila v roce 2023 o značku Argo iM italské společnosti Argoclima. Dále prodává klimatizace AIR a AIR Plus.

www.nibe.cz; www.dzd.cz; www.dzd-solar.cz; www.klima-drazice.cz; www.dzd-argo.cz

Další informace:
Crest Communications
Marie Cimplová, tel.: +420 731 613 602, marie.cimplova@crestcom.cz
Kamila Čadková, tel.: +420 731 613 609, kamila.cadkova@crestcom.cz

www.crestcom.cz; www.dzd.cz