Využití naší mikrovlnné technologie není limitováno žádným ročním obdobím ani klimatickými podmínkami - s jedinou výjimkou. Tou je silný déšť, při němž po vozovce tečou proudy vody. A ve Vídni nás přivítalo právě takové počasí. Podmínky pro předvedení oprav výtluků technologií FUTTEC tedy byly opravdu extrémní," vysvětluje s úsměvem Jiří Rušikvas, zakladatel a majitel společnosti FUTTEC, a dodává: „Ale i za tohoto stavu se vše podařilo. Mohli jsme tak v praxi ukázat, na jakém principu naše technologie funguje a jaké jsou její výhody oproti běžným metodám oprav trhlin a výtluků na asfaltových komunikacích. Jsme velmi rádi, že je naše neinvazivní metoda, která navrací zacelenému místu parametry původní vozovky, zaujala. Tím se nám otevírá cesta k navázání těsnější spolupráce."

S tím souhlasí i zástupce města Vídeň Wolfgang Ablinger, který v rakouské metropoli stojí v čele managementu výstavby a údržby silnic: Prezentace mikrovlnné technologie FUTTEC, kterou nám předvedli zástupci společnosti v 17. městském okrese, byla zajímavá. Tímto novým procesem opravy výtluků na asfaltových vozovkách během ní zacelili poruchu o průměru přibližně 30 cm. Jde o mimořádně inovativní metodu, která umožňuje provádět velmi kvalitní údržbu silnic. Na rozdíl od jiných způsobů oprav se při ní asfaltová směs ohřátá mikrovlnami homogenně spojí s šetrně ohřátým okrajem výtluku. Pokud je tato metoda využita cíleně, je standard její kvality přesvědčivý. Nyní proto plánujeme její širší využití, abychom blíže zjistili její výhody oproti ostatním technologiím.

Společnost FUTTEC se nedávno zúčastnila i obchodní mise do USA organizované Hospodářskou komorou ČR pod patronací ministra dopravy. A ve svém rozvoji samozřejmě pokračuje také v České republice. Již brzy totiž uvede na české silnice novou generaci ještě výkonnějších a rychlejších „mikrovlnných cestářů" - strojů série FT3 pro kompletní bezespáré opravy výtluků o rozměrech do 60 x 80 cm. Zároveň pracuje na celém ekosystému oprav, díky němuž bude možné výtluky na silnicích (i s využitím Big Data a umělé inteligence) nejen velmi kvalitně opravit, ale také detekovat či dokonce předvídat.

Proč právě mikrovlnná technologie FUTTEC?
Patentovaná technologie FUTTEC® slouží k preventivní neinvazivní údržbě asfaltových vozovek. Tento systém dokáže zacelit výtluk na asfaltovém povrchu bez vzniku spáry, změny původních parametrů komunikace (opravené místo je v podstatě vrácené do původního stavu) a nutnosti dlouhodobých uzavírek, spojených s objížďkami a dopravními kolonami. Celoroční opravy probíhají pomocí unikátních stavebních strojů: flotily „mikrovlnných cestářů" FT3+ (pro kompletní bezespáré opravy výtluků o rozměrech do 60 x 80 cm). Pro dočasné zacelení výtluků větších rozměrů pomocí šetrně a rovnoměrně prohřáté pytlované asfaltové směsi pak slouží samostatné mikrovlnné pece.


O společnosti FUTTEC a její patentované mikrovlnné technologii
Společnost FUTTEC a.s. byla založena v roce 2011 s cílem vyvinout unikátní systém opravy výtluků na silnicích. Technologie, která je výsledkem dlouholetého výzkumu a zdokonalování, vznikla ve spolupráci s Ústavem chemických procesů Akademie věd ČR a VUT v Brně. Společnost FUTTEC za ni získala ocenění Vizionáři 2019 ve stejnojmenné soutěži sdružení CzechInno. Navíc se jí z Evropské komise v rámci programu EU Horizon 2020 podařilo získat dotaci ve výši 1,8 mil. eur na komercionalizaci této inovativní technologie O další grant EU v rámci programu EIC Accelerator nyní FUTTEC usiluje. Mikrovlnná technologie FUTTEC® je patentovaná nejen v ČR, ale v roce 2023 získala také Evropský patent od Evropského patentového úřadu, který má jednotný účinek pro 17 zemí EU. Aktuálně vede patentové řízení v několika mimoevropských zemích včetně USA a Japonska.

Patentovaná technologie FUTTEC® je určena k trvalým opravám výtluků asfaltových povrchů na pozemních komunikacích, cyklostezkách a dalších asfaltových plochách. Funguje na principu ohřevu asfaltových směsí pomocí mikrovlnné technologie, díky čemuž je zajištěn hloubkový ohřev opravovaného místa bez degradace asfaltové směsi. Výsledkem je vysoká pevnost a dlouhá životnost opraveného místa. Díky tomuto principu může být oprava silnic realizována celoročně, tedy i v zimním období. Mezi další výhody mikrovlnné technologie FUTTEC patří rychlost, flexibilita, efektivita a úspory nákladů i lidských zdrojů, ekologičnost, zdravotní nezávadnost a transparentnost (během opravy vzniká protokol, který je záručním listem k opravě).


Další informace:

Crest Communications
Marie Cimplová, tel.: 731 613 602, marie.cimplova@crestcom.cz
Kamila Čadková, tel.: 731 613 609, kamila.cadkova@crestcom.cz
www.crestcom.cz

FUTTEC
Ondřej Rušikvas, tel. 602 363 204, ondrej.rusikvas@futtec.cz
www.futtec.cz