Možnost podílet se na opravách Barrandovského mostu jsme přijali od TSK jako velkou výzvu a zároveň příležitost k dalšímu prověření naší mikrovlnné technologie opravy výtluků na asfaltových vozovkách. A ta obstála na výbornou. Jednotlivá opravená místa jsou zarovnaná s povrchem silnice a netvoří se v nich žádné praskliny, které by mohly naznačovat, že zde dochází k obnovování poruchy. Kontrolám stavu oprav (a nejen na Barrandovském mostě) mikrovlnnou technologií FUTTEC se samozřejmě plánujeme věnovat i nadále, protože se jedná o důležitou součást celkového ekosystému vozovky. Ten dále zahrnuje včasnou detekci poruch a samotné provedení opravy," uvádí Jiří Rušikvas, zakladatel a majitel společnosti FUTTEC.

Společnost FUTTEC představila svou mikrovlnnou technologii opravy výtluků i na Světovém silničním kongresu, který zaštítila Světová silniční organizace PIARC. V ČR patentovaná metoda dokáže zacelit výtluk na asfaltovém povrchu bez vzniku spáry, změny původních parametrů komunikace a nutnosti dlouhodobých uzavírek, spojených s objížďkami a dopravními kolonami. Tyto opravy probíhají pomocí unikátních stavebních strojů: pilotního stroje FT3, „mikrovlnných cestářů" FT3+ jako vylepšené verze pilotního stroje (pro kompletní bezespáré opravy výtluků o rozměrech do 60 x 80 cm) a samostatných mikrovlnných pecí FF-9 k zahřátí asfaltové směsi (pro dočasné opravy výtluků větších rozměrů).

O společnosti FUTTEC a její patentované technologii:
Společnost FUTTEC a.s. byla založena v roce 2011 s cílem vyvinout unikátní systém opravy výtluků na silnicích. Technologie, která je výsledkem dlouholetého výzkumu a zdokonalování, vznikla ve spolupráci s Ústavem chemických procesů Akademie věd ČR a VUT v Brně. Společnost FUTTEC za ni získala ocenění Vizionáři 2019 ve stejnojmenné soutěži sdružení CzechInno. Navíc se jí z Evropské komise v rámci programu EU Horizon 2020 podařilo získat dotaci ve výši 1,8 mil. eur na komercionalizaci této inovativní technologie O další grant EU v rámci programu EIC Accelerator nyní FUTTEC usiluje.

Patentovaná technologie FUTTEC® je určena k trvalým opravám výtluků asfaltových povrchů na pozemních komunikacích, cyklostezkách a dalších asfaltových plochách. Funguje na principu ohřevu asfaltových směsí pomocí mikrovlnné technologie, díky čemuž je zajištěn hloubkový ohřev opravovaného místa bez degradace asfaltové směsi. Výsledkem je vysoká pevnost a dlouhá životnost opraveného místa. Díky tomuto principu může být oprava silnic realizována celoročně, tedy i v zimním období. Mezi další výhody mikrovlnné technologie FUTTEC patří rychlost, flexibilita, efektivita a úspory nákladů i lidských zdrojů, ekologičnost, zdravotní nezávadnost a transparentnost (během opravy vzniká protokol, který je záručním listem k opravě).


Další informace:

Crest Communications
Marie Cimplová, tel.: 731 613 602, marie.cimplova@crestcom.cz
Kamila Čadková, tel.: 731 613 609, kamila.cadkova@crestcom.cz
www.crestcom.cz

FUTTEC
Ondřej Rušikvas, tel. 602 363 204, ondrej.rusikvas@futtec.cz
www.futtec.cz