CZ SK EN

SOFISTIKOVANÝ, VÝBORNĚ ZABEZPEČENÝ A MIMOŘÁDNĚ ÚSPORNÝ MĚNIČ ALTIVAR PROCESS 600 OD SCHNEIDER ELECTRIC BYL OCENĚN JAKO 1 Z 1000 NEJŠETRNĚJŠÍCH ŘEŠENÍ PRO PLANETU

Vydáno dne: 26. 11. 2020 16:00 Schneider Electric

Praha, 26. listopadu 2020 – Frekvenční měnič Altivar Process 600 od společnosti Schneider Electric je moderní zařízení určené k optimalizaci vodárenských procesů. Díky tomu, že efektivně monitoruje a řídí procesy probíhající za frekvenčním měničem, dosahuje vyšší míry provozní spolehlivosti a energetické účinnosti. Pokročilý monitoring chrání nejen motor, ale i celý proces běžící za motorem. Odborníci vyzdvihují jak jeho bezpečnostní prvky proti kybernetickým útokům, kdy měnič získal certifikaci Achilles Level 2, tak mimořádnou šetrnost – organizace Solar Impulse ho ocenila jako 1 z 1000 nejšetrnějších řešení pro naši planetu. Využití má především v oblasti vodního hospodářství, například v čistírnách odpadních vod.

Před 30 lety byl pro regulaci průtoku čerpadla používán výhradně škrtící ventil. Se zlevněním výkonové elektroniky se začaly frekvenční měniče masivně nasazovat a za posledních 20 let se staly běžnou součástí průmyslových procesů řízených motorem. V poslední době však i do této oblasti začaly vstupovat nové technologie a inovují stávající produkty. „Altivar Process 600 jsme vyvinuli jako frekvenční měnič, který nejenže řídí otáčky motoru čerpadla, čímž se reguluje průtok, ale je navržen plně v souladu s trendy a možnostmi dnešní doby. Plynulou regulací otáček dochází k citelné úspoře energie právě u čerpadlových nebo ventilátorových aplikací. Ale moderní produkt musí nabídnout i něco víc, například pokročilý monitoring a správu dat nebo komplexní přehled o celém procesu, navíc jsou na něj kladeny velké požadavky v oblastech zabezpečení. To vše jsme u vývoje tohoto měniče zohlednili," říká Michal Burda, produktový manažer společnosti Schneider Electric.


Altivar Process 600 spravuje komplexní procesy, které probíhají na pozadí chodu motorů a čerpadel. Integrované monitorovací, ochranné a podpůrné funkce umožňují sledovat aktuální účinnost čerpadla a zároveň ho chrání například před přetížením či ucpáním. Přes ovládací terminál frekvenčního měniče si může uživatel, pomocí pouhých 5 bodů, snadno zadat charakteristiku čerpadla a sledovat odchylku jeho aktuálního stavu od bodu s nejvyšší účinností a ohlídat tak hospodárnost provozu.


Šetrný provoz oceňovaný experty

Výhodou tohoto měniče je mimořádná šetrnost jeho provozu. Zatímco na pořízení frekvenčního měniče připadá pouhých 5 procent nákladů, zbytek je vynaložen na jeho fungování a správu. Právě zde Altivar Process 600 prokazatelně snižuje jak spotřebu energie o 25 procent, tak náklady na údržbu - celkově dokáže zredukovat provozní náklady až o polovinu. Mezinárodní organizace Solar Impulse ho ocenila jako 1 z 1000 nejšetrnějších řešení pro naši planetu. Přispěl k tomu i fakt, že Altivar Process 600 neobsahuje PVC, halogeny ani konfliktní minerály.


Snadné ovládání a vysoké zabezpečení proti kybernetickým útokům
Již v základu má Altivar Process 600 ethernetovou komunikaci, je vybaven vestavěným portem Modbus TCP s integrovaným webovým serverem. Právě ten umožňuje snadnou integraci těchto měničů i do stávajících architektur a zajišťuje spolehlivý přístup k informacím v reálném čase - kdykoliv a odkudkoliv. Je tak dostupný z PC, tabletu i smartphonu. Uživatel má k dispozici jasné a přizpůsobitelné energetické panely s informacemi o účinnosti, energetických trendech i spotřebních charakteristikách. Dosažené úspory může sledovat nejenom krátkodobě, ale i v dlouhodobém časovém horizontu. Zařízení nabízí i funkci „sleep", díky které dokáže měnič během režimu stand-by snížit spotřebu energie až o 60 procent - tím, že automaticky zakáže některé funkce (např. vypnou výkonové části nebo ventilátory).


V poslední době se množí útoky hackerů, které směřují jak na software, tak čím dál častěji i na hardwarové prvky kritické infrastruktury. Pomáhá jim v tom častá zastaralost těchto zařízení. Frekvenční měniče jako zásadní součást systému tak musí být chráněny v souladu s aktuálními normami a doporučeními. „Altivar Process 600 byl navržen v souladu s IEC62443 (definuje standard průmyslových zařízení s ohledem na kyberbezpečnost), a navíc se drží vlastního tzv. SE integračního programu. Díky němu dokáže kontinuálně využívat nejnovější poznatky a dále zvyšovat kyberbezpečnost svých produktů, dokonce nad rámec daný normami. Jako vůbec první frekvenční měnič tak získal certifikaci Achilles Level 2," vysvětluje Burda.

O společnosti Schneider Electric
Vizí společnosti Schneider Electric je umožnit každému co nejlépe využívat energii a dostupné zdroje, proto přinášíme pokrok a udržitelnost do všech oblastí života. Žijeme v souladu s heslem Life Is On.
Naším posláním je být vám digitálním partnerem ve sférách udržitelnosti a energetické účinnosti.
Řídíme digitální transformaci prostřednictvím integrace předních světových procesních a energetických technologií, produktů propojujících cloud s koncovými zařízeními, ovládacích prvků, softwaru a služeb napříč životním cyklem. Naše řešení umožňují integrovanou správu firem, domácností, budov, datových center, infrastruktury a průmyslu.
Jsme nejlokálnější z globálních společností. Jsme zastánci otevřených standardů a partnerských ekosystémů, které sdílejí naše hodnoty smysluplného účelu, inkluze a zmocnění (Meaningful Purpose, Inclusive and Empowered).
Více na www.se.com

Soubory ke stažení

Obrázky
SE_Altivar_01.jpg
SE_Altivar_01.jpg
SE_Altivar_02.jpg
SE_Altivar_02.jpg
SE_Altivar_03.jpg
SE_Altivar_03.jpg
Současní klienti
Referenční klienti
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
tel.: +420 731 613 608
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
tel.: +420 596 620 435 – 6
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
tel.: +421 904 283 825
e-mail: zobrazit
 
Jsme členem
Asociace Public Relations Agentur (APRA)
od 28. června 2005.
Držitelem CERTIFIKÁTU CMS 3
(Consultancy Management Standard)
od 13. prosince 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.