Kuřecí maso je díky svým nutričním hodnotám oblíbenou součástí mnoha jídelníčků. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů. Navíc neobsahuje příliš velké množství tuku a je lehce stravitelné. Všechny tyto parametry splňuje mleté kuřecí maso z DZ Klatovy.
Na prvním místě kvalita
Při kulinářské práci s mletým masem je velice důležitá kvalita výchozí suroviny.
Kuřecí mleté maso stehenní z DZ Klatovy jako jediný výrobek na trhu obsahuje 100 % mletého kuřecího masa. Je vhodné pro široké kulinářské použití jako plnohodnotný mletý steak, karbanátek či lehčí verze sekané. Je skvělé k přípravě burgerů během grilovací sezóny. Výhodou je velmi rychlá a hlavně čistá příprava při zpracování masa.
Díky rychlosti zpracování, způsobu podchlazení a použitím moderní řezací technologie, která nenarušuje svalové vlákno tlakem, si zachovává klatovské kuřecí mleté maso nadstandartní kvalitativní vlastnosti. „Vzhledem k zachování celistvosti svalového vlákna uvolňuje výrobek minimum vody, a to jak v syrovém stavu, tak i při tepelném opracování,“ potvrzuje technolog Drůbežářského závodu Klatovy Ing. Karel Vařeka.
1. Recept na nefalšovanou sekanou
Ingredience: 500 g kuřecího mletého masa z Drůbežářského závodu Klatovy,
2 ks vejce, 1 lžička majoránky, 3 lisované stroužky česneku, 1 najemno nakrájené šalotky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce čerstvé petrželky, 1 lžíce čerstvého libečku, 1 lžička soli, 1 lžičky mletého pepře (strouhanka dle potřeby).
Suroviny vložte do mísy a pořádně promíchejte. Jestli je směs příliš tekutá, přidejte strouhanku tak aby šel vytvarovat váleček. Ten vložte do vymazaného pekáčku, mírně podlijte vodou a přikryjte alobalem. Takto připravenou sekanou dejte péct do silně vyhřáté trouby na 35 minut. Na posledních 5 minut alobal sejměte a dopečte dozlatova. Kuřecí sekanou nakrájejte na plátky, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte s bramborovou kaší nebo zastudena v housce.
2. Recept na jednoduché masové kuličky s boloňskou omáčkou
Ingredience: 500 g mletého kuřecího masa z Drůbežářského závodu Klatovy,
1 plechovka loupaných – krájených rajčat, 3 lisované stroužky česneku,
1 najemno nakrájenou cibuli, 2 lžičky oregana, 1 lžička římského kmínu, 2 stonky čerstvé bazalky (když není, tak 1 lžička sušené), 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 2 lžíce smetany ke šlehání, sůl, pepř.
V míse smíchejte maso, česnek, oregano, bazalku, římský kmín, sůl a pepř a 1 lžičku zakysané smetany, která maso zjemní. Vytvarujte kuličky a dejte péct do trouby na 180 °C, dokud maso nezezlátne. V hluboké pánvi rozehřejte máslo, přidejte cibuli a chvilku ji restujte. Přidejte krájená rajčata a zalijte je trochou vody tak, aby vznikla omáčka. Omáčku opepřete, osolte, přidejte čerstvou bazalku a pro zjemnění chuti i smetanu ke šlehání. Přikryjte ji poklicí
a duste přibližně 20 minut. Pokud není dostatečně hustá, odklopte ji a nechte vyvařit do zhoustnutí. Na závěr už jen dozlatova upečené masové koule vnořte do omáčky a zvolte svou přílohu dle své chuti.
Tip: Kuličky můžete kuličky dochutit čerstvě krájenou pažitkou či petrželkou.
3. Recept na křehké kuřecí karbanátky
Ingredience: 500 g mletého kuřecího masa z Drůbežářského závodu Klatovy, 1 jemně nakrájená cibule,
2 lisované stroužky česneku, 1 vejce, špetka majoránky, petržel, 1 lžička sladké papriky mleté, sůl, pepř, olej.
Do mísy vložte maso, česnek, vejce a na oleji zpěněnou cibulku. Přidejte nasekanou petrželku, lžičku mleté papriky, špetku soli a pepře. Vše důkladně promíchejte. Ze směsi vytvarujte placky a smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Karbanátky můžete podávat například s vařenými brambory či bramborovou kaší.
4. Recept na řecké čevabčiči z kuřecího masa
Ingredience: 500 g mletého kuřecího masa z Drůbežářského závodu Klatovy, 1 najemno nakrájená cibule, 3 lisované stroužky česneku, 1 vejce, špetka chilli, lžíce Worcesterové omáčky, sůl, pepř, citron.
Cibulku smažte na kousku másla, dokud nezměkne. Mleté maso vložte do mísy a smíchejte se sladkou paprikou, špetkou chilli, soli a pepře, Worcesterovou omáčkou a s vychladlou cibulkou. Masovou směs nabalujte na špejle, vytvarujte válečky. Smažte je na másle, z obou stran, na rozpálené pánvi.
Hotové čevabčiči můžete pokapat citronem.
Tip: Podávejte s bylinkovým dressingem a chlebovými plackami.
5. Dietní burger z kuřecího masa
Ingredience: 500 g mletého kuřecího masa z Drůbežářského závodu Klatovy, lžička sladké papriky, lžička sušeného česneku, lžička mletého pepře, sůl,1/2 cibule, prolisovaný stroužek česneku, lžička hořčice, lžička Worcestrové omáčky.
Vychlazené mleté maso vložte do mísy a důkladně smíchejte se všemi ingrediencemi. Vytvarujete 2 až 3 burgery a palcem uprostřed udělejte malou prohlubeň proto, aby se při pečení nevyboulily. Vložte na 10 minut do lednice. Připravte si celozrnnou bulku se zeleninou a sýrem. Vyndejte burgery z lednice, lehce potřete olivovým olejem a vložte na rozpálenou grilovací pánev nebo gril. Maso grilujte zhruba 4 minuty z každé strany. Burger tak zůstane uprostřed lehce narůžovělý a nebude vysušený.
Drůbežářský závod Klatovy měsíčně vyrábí 2 200 tun kuřecího mletého masa. Zákazníci je mohou zakoupit v obchodních řetězcích Kaufland, Lidl a Tesco.
______________________________________________________________________________________________
O společnosti Drůbežářský závod Klatovy a.s. Drůbežářský závod Klatovy a.s. je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobcem uzenin z kuřecího masa v České republice. Měsíční produkce je v objemu
2 000 t kuřecího masa a 850 t masných výrobků. Česká kvalita našich potravin směle konkuruje potravinářským závodům v zemích EU. Společnost obchoduje s více než 3 000 odběrateli z tuzemska i zahraničí s výrobky vlastní produkce. Drůbežářský závod Klatovy a.s. také provozuje jídelnu Slávie na klatovském náměstí, kde si zákazníci mohou pochutnat na cenově dostupných pokrmech, především z kuřecího masa vlastní produkce. Vybrané produkty si dále mohou zákazníci zakoupit přímo ve dvou podnikových prodejnách v Klatovech. Drůbežářský závod Klatovy a.s. zaměstnává přibližně 800 lidí. Více informací naleznete na: http://www.dzklatovy.cz/
Pro více informací kontaktujte:
Jana Okapalová
Account Manager
Crest Communications a.s.
Ostrovní 12630
Praha 110 00
GSM: +420 731 613 624
E-mail: jana.okapalova@crestcom.cz
www.crestcom.cz
Denisa Schönigerová
Crest Communications a.s.
Ostrovní 12630
Praha 110 00
GSM: +420 778 412 121
E-mail: denisa.schonigerova@crestcom.cz
www.crestcom.cz