VÍTĚZE TENDRU NA VÝSTAVBU BRATISLAVSKÉHO OBCHVATU POMÁHAL VYBRAT OBERMEYER

Publikované dňa: 13. 9. 2016 11:39 OBERMEYER HELIKA

Po dvaceti letech příprav byl zahájen projekt výstavby dálničního obchvatu hlavního města Slovenské republiky Bratislavy. Funkci technického poradce při procesu výběrového řízení vykonávala skupina Obermeyer, která na základě svého vyhodnocení doporučila veřejnému zadavateli, Ministerstvu dopravy SR, nejlepšího uchazeče z pohledu technického řešení.

Skupina Obermeyer se stala součástí poradenského konsorcia, do něhož patřily ještě společnosti PwC za finanční oblast a White & Case za oblast právní. Týmy těchto firem byly pověřeny výběrem optimální varianty výstavby bratislavského obchvatu. Výběrové řízení, jehož zadavatelem bylo Ministerstvo dopravy SR, se konalo formou tzv. soutěžního dialogu, který spočívá v hledání nejlepšího řešení na základě minimálních požadavků. Celý projekt je realizován formou PPP projektu (projekt veřejně-soukromého partnerství), kdy se při tendru hledal koncesionář, který zajistí návrh, výstavbu a údržbu po dobu trvání koncese (30 let) a na tyto činnosti si zajistí i financování (tzv. „DBFOM“ model). Po vyhodnocení všech návrhů doporučily týmy poradenských firem jako vítěznou nabídku konsorcia firem pod vedením španělského developera CINTRA Infraestructuras Internacional, který nabídl realizaci projektu v investičních nákladech 858 mil. eur.

Technický poradce – tým skupiny Obermeyer – vypracoval technické části zadávací dokumentace pro soutěžní dialog včetně technických příloh koncesní smlouvy v koordinaci s právním a finančním týmem. Po předložení nabídky vyhodnocoval více než 2 000 technických dokumentů (harmonogramů, výkresů, technických zpráv, rozpočtů stavby atd.) a výsledkem jeho činnosti bylo doporučení nejlepšího uchazeče z pohledu technického řešení.

Dálniční obchvat Bratislavy má za cíl zlepšit dopravní situaci ve městě přesměrováním tranzitní dopravy mimo metropoli, a to prostřednictvím dálnice D4 s napojením na rychlostní silnici R7 z jihovýchodního Slovenska.

O společnosti Obermeyer Helika a. s.:

Společnost Obermeyer Helika a. s. patří k největším architektonickým, projekčním a stavebně-poradenským kancelářím v ČR. Poskytuje komplexní služby v oblasti architektury, projektování, konstrukcí a dopravních staveb, TZB a šetrných budov, projektového managementu a odborného technického poradenství. Na českém i slovenském trhu je firma jedním z lídrů projektování ve 3D a modelování staveb systémem BIM. Do širokého portfolia projektů, na kterých se společnost Obermeyer Helika podílela, náleží rezidenční komplexy, obchodní centra, kancelářské budovy, budovy pro státní správu, kulturní instituce, objekty sloužící zdravotnictví a lázeňství, církevní objekty, stavby pro školství, průmyslové a logistické areály i stavby dopravní infrastruktury. Mezi její nejvýznamnější reference se řadí například Národní technická knihovna v Praze, Nové divadlo v Plzni, O2 Arena, obchodní centra Quadrio, Černý Most a Chodov, Základní škola Roztoky či dětské oddělení Fakultní nemocnice Motol. Má také bohaté zkušenosti s přípravou urbanistických studií v ČR i v zahraničí.

Společnost s původním názvem Helika své podnikání v České republice rozběhla v letech 1990−1991, letos tak slaví své 25. výročí. Od května 2004 rozšířila své aktivity na Slovensko a otevřela pobočku v Bratislavě. V červnu 2007 se stala součástí nadnárodní skupiny Obermeyer, která patří k největším projekčním kancelářím v Evropě s celosvětovou působností. V září 2015 proběhla fúze společností Helika, Obermeyer Albis – Stavoplan a Obermeyer HVAC, jejichž nástupnickou organizací je právě Obermeyer Helika a. s.

Kontaktní údaje:

Crest Communications a.s.