1. Kvalita čajových lístků je základ. V dnešní době je na trhu nepřeberné množství druhů čaje, stejně jako specializovaných obchodů, v nichž odborníci pomohou s výběrem toho pravého čaje přímo pro vás.
2. Teplota vody je důležitý faktor, který dokáže ovlivnit kvalitu připravovaného nápoje. Pro každý druh čaje je ideální jiná teplota. Čaje černé, jako je například Ceylon či Earl Grey, potřebují vodu vroucí či o teplotě 95°C. Pro polozelené čaje je ideální teplota od 80°C do 90°C. Nejnižší teplotu pak vyžadují čaje zelené, od 60°C do 80°C. Pokud by se zelený čaj zalil vroucí vodou, vyloučily by se třísloviny a byl by nepříjemně hořký. Čaje bílé, ovocné a bylinné je ideální zalít vodou o teplotě 90°C.
3. Dobu louhování určuje nejen výrobce, ale známá jsou i některá všeobecná pravidla. Výsledkem kratšího louhování čaje je jeho mdlá a nevýrazná chuť. Výsledkem louhování po delší než doporučenou dobu je naopak jeho hořkost. Všeobecně platí, že nejkratší dobu potřebují čaje zelené, nejdelší naopak čaje černé. Černé čaje se louhují 3 minuty pro povzbudivý účinek a 5 minut při zažívacích potížích. Bílý čaj je možné nechat louhovat také až 5 minut, záleží na intenzitě chuti, jíž chcete dosáhnout. Delší dobu potřebují také čaje ovocné, u kterých platí raději déle než krátce. U čajů bylinných je třeba se řídit návodem, protože velice snadno zhořknou.
4. Kvalita vody ovlivňuje výslednou chuť. Obecně se za nejvhodnější považuje voda pramenitá, v dnešní době je dostačující kohoutková voda. Důležitá je však její čerstvost. Pokud vám v konvici zbyla voda z předešlého vaření, vylijte ji a natočte vodu novou.
5. Kvalita a teplota nádoby na čaj - k přípravě čaje se doporučují používat především klasické keramické či porcelánové konvičky, které by měly být předehřáté. Toho lze dosáhnout například jejich vypláchnutím v horké vodě. Čajové nádoby by se měly čistit pouze vodou, bez chemických přípravků.
Pokud vás již při přečtení těchto základních pokynů přešla na čaj chuť, nevěste hlavu. Britští odborníci společnosti Morphy Richards vyvinuli čajovar, který sám ohlídá teplotu vody i čas louhování. Je totiž vybaven pěti volitelnými úrovněmi intenzity čaje a třemi základními teplotami. Přístroj zároveň disponuje speciální louhovací technologií, spočívající v opakovaném přečerpávání a překapávání, díky které dochází k uvolnění plného čajového aroma. Je uzpůsoben jak pro čaje sypané, tak pro čaje sáčkové, takže si pochutná opravdu každý.
Značka Morphy Richards
Morphy Richards je anglická značka malých domácích elektrospotřebičů, která se může pochlubit bohatou historií výroby svých inovovaných produktů. Založili ji Donald Morphy a Charles Richards v roce 1936 a letos tak slaví úspěšných 80 let. Za tu dobu se stala značka známou téměř po celém světě. V Anglii pokrývá přibližně 90 % domácností, v Evropě její podíl na trhu činí více jak 25 % a své zastoupení má i v Kanadě, Austrálii, Rusku a jižní Africe. Morphy Richards se stal žádanou značkou, která díky svým nejvyšším výrobním standardům nabízí stylový inovační design, kvalitu i spolehlivost a zároveň se jí daří naplňovat hlavní motto společnosti „Smart ideas for your home".
O společnosti Solight Holding, s.r.o.
Solight Holding, s.r.o. je česká společnost specializující se od roku 2009 na dovoz zboží a jeho distribuci do obchodní sítě velkoobchodů i maloobchodů. Ve svém portfoliu značek nabízí pro Českou republiku i Slovensko renomované značky jako jsou Case Logic, Bandridge, Skross, Clingo, JCB, Thule, Fujitsu, Dyson, od července tohoto roku značku Morphy Richards a mnohé další. Důležitou součást produktového portfolia tvoří vlastní značka Solight, skýtající více jak 1 000 produktů různých kategorií. Podrobné informace o produktech a zastoupení společnosti naleznete na stránkách www.solight.cz.
Pro více informací kontaktujte:
Crest Communications a.s.
Michaela Tomková
Ostrovní 30, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 222 927 111
mobil.: +420 731 613 608
E- mail:michaela.tomkova@crestcom.cz
www.crestcom.cz