FIDELITY INTERNATIONAL: MĚLI BY SE INVESTOŘI OBÁVAT ČÍNSKÉ INFLACE?

Publikované dňa: 16. 5. 2016 13:30 FIDELITY INTERNATIONAL

Pozitivní čínská inflace a růst oficiálního indexu spotřebitelských cen může být pro mnohé překvapením. Podle odborníků Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, je ale nutné brát v potaz celou řadu ukazatelů ovlivňujících vývoj ekonomiky v Číně a tito odborníci očekávají v budoucím období čínskou inflaci na stabilní úrovni.

Před několika dny byly zveřejněny měsíční statistiky čínské inflace a oficiální index spotřebitelských cen, který se v meziročním porovnání k dubnu zvýšil o 2,3 %. „Někdo by mohl být překvapen kladnou čínskou inflací - koneckonců, jedno z hlavních témat týkající se Číny bylo, zda Čína opravdu exportuje deflaci díky přebytku kapacit ve svém průmyslovém odvětví. Na domácí scéně však byla čínská inflace poměrně robustní, hnaná vyššími cenami vepřového na straně jedné a eliminována poklesem cen v dopravě a komunikacích na straně druhé," říká Ayesha Akbar, portfolio manažerka ze společnosti Fidelity International. „Ačkoliv stále přetrvávají větší obavy kolem závazků státních orgánů provádět udržitelnou změnu struktury čínské ekonomiky, osobně vnímám současný vývoj v Číně pozitivně," doplňuje A. Akbar.

Ceny nemovitostí se zvedají díky zvláštním stimulům, zvedají se tak i náklady na pronájmy, a to podporuje inflaci. „Je však nepravděpodobné, že by se jednalo o pokračující trend. Čínské orgány budou zcela jistě pečlivě sledovat, aby nedošlo k výraznému zásahu do životní úrovně obyvatel," vysvětluje Akbar. Pro výhled čínské inflace jsou však mnohem důležitější ceny potravin, které tvoří obecně větší část indexu inflace rozvíjejících se trhů (EM inflation index). Ceny vepřového masa výrazně vzrostly v porovnání s předchozím rokem (33, 5 %), ale udržet inflaci na uzdě pomohl méně rychlý růst cen zeleniny. „Podle mého názoru je ve střednědobém horizontu velmi nepravděpodobný další růst cen, proto očekáváme, že čínská inflace bude dále na stabilní úrovni," doplňuje Ayesha Akbar.

Co se týče cen na straně výrobců, ty již dávno prokázaly deflační tendenci, částečně i kvůli nadbytečné kapacitě, která vznikla v průmyslovém sektoru. „Toto představuje obrovskou zátěž pro ta odvětví, která se snaží nyní splatit své dluhy, zatímco jejich výnosy jsou pod neustálým tlakem a tím pádem mají méně peněz na splácení dluhu," říká Akbar. „Zpomalení deflace cen výrobců v dubnu (-3,4 % v meziročním porovnání) bylo lepší, než se očekávalo, a průmyslovému sektoru by to mělo poskytnout určitou úlevu. Všeobecné oživení cen komodit jistě pomůže, protože rostoucí ceny komodit nijak výrazně neovlivní marže výrobců, ale umožňují zvednout ceny. Zda je však oživení cen komodit udržitelné, je jiná otázka," uzavírá komentář k výsledkům čínské inflace Ayesha Akbar, portfolio manažerka ze společnosti Fidelity International.

Marcela Štefcová

Ostrovní 126/30
fax: +420 234 648 666
gsm: + 420 731 613 669
e-mail: marcela.stefcova@crestcom.cz

Informace pro editory:

Fidelity International byla založena v roce 1969 a poskytuje investiční služby a produkty soukromým a institucionálním investorům. Od ostatních globálních investičních společností se liší zejména formou vlastnictví. Jedná o čistě privátní, soukromou společnost vlastněnou přímo členy zakládající rodiny a managementem firmy. Společnost klade veliký důraz na provádění podrobných analýz, na jejichž základě pak identifikují pro klienty nejvýhodnější investiční příležitosti. Její speciální týmy investičních analytiků a odborníků působí ve všech hlavních finančních centrech světa - v Londýně, Frankfurtu, Paříži, Hong Kongu, Tokyu, Singapuru, Soulu, Delhi, Mumbai a v Sydney. V současné době administruje aktiva ve výši 87 mld USD (assets under administration) a globálně pro klienty nainvestovala 290 mld USD ve 25 zemích napříč Evropou, Asií, Tichomořím, středním Východem a jižní Amerikou. V České republice Fidelity působí od roku 2012 a mezi její klienty patří celá řada významných institucionálních i privátních klientů, všechny významné banky, pojišťovny, finanční společnosti a nezávislí finanční poradci, kteří koncovým investorům zprostředkovávají investiční fondy této globální investiční společnosti.

Upozornění na rizika

Fidelity International zveřejňuje výhradně informace o produktech a všeobecné informace a neposkytuje žádné investiční doporučení. Z minulého vývoje hodnoty není možné odvodit prognózy budoucího vývoje. Investování do investičních fondů je spojené nejen s vysokými šancemi na výnos, ale i s vyššími riziky. Proto může například hodnota podílů investičních fondů kolísat a není zaručená. Na vývoj hodnoty mají kromě toho negativní vliv i individuální náklady a poplatky. Investiční rozhodnutí by se mělo v každém případě opírat o informace důležité pro investory, nejnovější zprávy o hospodářských výsledcích a - pokud byla zveřejněná - nejnovější půlroční zprávu. Tyto dokumenty tvoří jediný závazný základ pro nákup. Tyto dokumenty získáte bezplatně v pobočce FIL Investment Services GmbH, Kastanienhöhe 1, D-61476 Kronberg im Taunus, Německo, nebo v UniCredit Bank Austria AG, Vordere Zollamtstrasse 13, A-1030 Vídeň, nebo v UniCredit Bank Slovakia, a. s., Šancova 1/A, 813 33 Bratislava, nebo v Unicredit Bank Czech Republic, a. s., náměstí Republiky 3a, 111 21 Praha 1, nebo na adresách www.fidelity.at, www.fidelity.cz, www.fidelity.sk.

Vydává

FIL (Luxembourg) S.A. Zweigniederlassung Wien, Mariahilfer Straße 36, 1070 Vídeň, IČO: FN 374007
Fidelity, Fidelity International, logo Fidelity International a symbol F jsou registrované ochranné známky společnosti FIL Limited.