Radegast se už od své první várky, která byla uvařena 3. prosince 1970, výrazně odlišoval od ostatních piv svou typickou hořkostí, kterou do něj vtiskl první sládek Jaromír Franzl. „Zlato v královské kategorii ležáků na prestižní soutěži potvrdilo nejen neustále rostoucí oblibu ležáku Radegast Ryze Hořká 12, ale je to také odměna všem generacím lidí z Pivovaru Radegast. Každý den se snažíme vařit pivo s výraznou a typickou hořkostí jinak, než to dělají ostatní. Ocenění si velmi vážíme a je pro nás motivací do další každodenní usilovné práce. Chceme být stále tím pivovarem, který určuje ty správně hořké a úspěšné pivovarské trendy,“ popisuje Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast.
Radegast Ryze Hořká 12 je prémiový světlý ležák, který se vyznačuje výraznou hořkostí (36 jednotek IBU) a plnou chutí. Jeho jedinečné chmelové aroma je výsledkem kombinace tří českých chmelů – Žateckého poloraného červeňáku, Sládku a Žateckého pozdního. Pivovar Radegast si slad vyrábí ve své vlastní sladovně.
Pivo se vaří tradiční dekokční metodou rmutování a třemi dávkami chmele. Díky vyššímu podílu chmele a kvalitní vodě z nádrže Morávka vyniká svou nezaměnitelnou hořkostí a bohatou vůní. Radegast Ryze Hořká 12 je také nositelem chráněného zeměpisného označení České pivo, což potvrzuje jeho tradiční výrobu a použití výhradně domácích surovin z České republiky.
Degustační soutěž České pivo, kterou pořádá Český svaz pivovarů a sladoven již od roku 2001, je oslavou poctivého českého pivovarství. Letos porota hodnotila dosud nejvíce vzorků, a to 101 z 26 tuzemských pivovarů. Odborný dohled nad soutěží zajišťuje Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a hlavním cílem je podpora bohaté pivovarské tradice u nás. Výsledky soutěže jsou každoročně vyhlašovány během Svatováclavských slavností, které ctí svatého Václava, patrona pivovarníků a sladovníků.