OBERMEYER HELIKA PRACUJE NA PROJEKTU NOVÉ MAGNETICKÉ REZONANCE V NEMOCNICI PELHŘIMOV

Publikované dňa: 25. 10. 2023 8:52 OBERMEYER HELIKA

Projekční a stavebně-poradenská kancelář Obermeyer Helika navazuje na své dřívější úspěšné působení v Nemocnici Pelhřimov. V současnosti se významně podílí na vybudování přístavby, v níž bude umístěno nové pracoviště pro jednotku magnetické rezonance. Aktuálně probíhá realizace stavby, její dokončení je plánováno na začátek roku 2024. Projekt přístavby magnetické rezonance financuje Kraj Vysočina, a to částkou ve výši 24,3 milionu Kč bez DPH.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zvláštní zdravotnický provoz, navrhli projektanti z Obermeyer Helika ve spolupráci se zástupci nemocnice řešení, které propojí novou přístavbu se stávajícím objektem nemocnice. V nově budované přístavbě vznikne prostor pro samotný diagnostický přístroj, ovladovnu a nezbytné technické zázemí. Stávající objekt nemocnice bude stavebně upraven tak, aby zde mohla být umístěna čekárna, přípravna a provozní zázemí magnetické rezonance. Jedná se o specifickou stavbu, která umožní rozšíření diagnostických možností pelhřimovské nemocnice. Navrhovanou přístavbou k hlavnímu pavilonu vznikne nové pracoviště zobrazovacích metod, využívající technologii magnetické rezonance o síle pole 1,5 Tesla.

Po dokončení hrubé stavby budou následovat práce na rozvodech a instalacích TZB, to umožní připojení magnetické rezonance a její následné uvedení do provozu. „Současné stavební práce probíhají za běžného provozu zdravotnického zařízení, což vyžaduje úzkou spolupráci s nemocnicí. I krátké odstávky energií potřebné pro vytvoření nových připojení a přeložky zdrojů energií, musí být koordinovány s provozovatelem nemocnice," komentuje průběh stavebních prací Ing. Jiří Houda, vedoucí projektu z Obermeyer Helika.

Projekční kancelář Obermeyer Helika zpracovala pro tento záměr dokumentaci pro vydání společného povolení a komplexní inženýrskou činností zajistila její úspěšné projednání. Na to navázala přípravou plánu BOZP a zpracováním dokumentace pro provedení stavby, včetně projektu zdravotnické technologie a vybavení. Zástupci Obermeyer Helika nyní vykonávají na stavbě autorský dozor.

„Výstavba nového pracoviště magnetické rezonance v Nemocnici Pelhřimov ztělesňuje spojení moderní technologie, efektivity a péče o pacienty, přičemž vychází vstříc nejnovějším trendům v oblasti diagnostické medicíny. Magnetická rezonance tak završí nejen možnosti diagnostiky, ale také zvýší kvalitu a komfort péče na našem pracovišti. Výkonnostní parametry přístroje 1,5 Tesla totiž zvyšují diagnostickou přesnost a zkracují dobu vyšetření, což v konečném důsledku vede ke zlepšení diagnostiky a efektivitě léčby. Zároveň je navázání na stávající objekt přínosem nejen pro personál radiodiagnostického oddělení, který může pracovat v optimalizovaném prostředí," sdělil Ing. Jan Mlčák, MBA, ředitel Nemocnice Pelhřimov.

Základní informace:
Zastavěná plocha: 122,9 m2
Obestavěný prostor: 1 200 m3
Užitná plocha: 294 m2
Místo stavby: areál Nemocnice Pelhřimov, Slovanského bratrství 710, 393 01, Pelhřimov
Architekt: Obermeyer Helika a.s., Ing. Arch Lucie Jestřábová
Objednatel a hlavní investor stavby: Kraj Vysočina
Investice bez zdravotnické techniky: 24,3 mil. Kč bez DPH

Obermeyer Helika a.s. pro projekt zajišťovala zpracování DUSP pro společné povolení, plán BOZP, DPS pro výběr zhotovitele včetně projektu zdravotnické technologie a vybavení, průzkumné práce, inženýrskou činnost a výkon autorského dozoru.

Společnost OBERMEYER HELIKA a.s. patří k největším projekčním a stavebně-poradenským kancelářím v ČR. Poskytuje komplexní služby v oblasti projektování, konstrukcí pozemních a dopravních staveb, projektového managementu a odborného technického poradenství. Disponuje jedním z největších týmů statiků v ČR včetně specialistů na mostní konstrukce. Na českém i slovenském trhu je firma jedním z lídrů projektování ve 3D a modelování staveb systémem BIM. Do širokého portfolia projektů, na kterých se společnost OBERMEYER HELIKA podílela, náleží zdravotnické stavby, obchodní centra, rezidenční komplexy, kancelářské budovy, budovy pro státní správu, kulturní instituce, církevní objekty, stavby pro školství, průmyslové a logistické areály i stavby dopravní infrastruktury a letišť. Mezi její nejvýznamnější reference se řadí například Nové divadlo v Plzni, O2 Arena, obchodní centra Quadrio, Černý Most a Chodov, Základní škola Roztoky či dětské oddělení Fakultní nemocnice Motol. Má také bohaté zkušenosti s přípravou urbanistických studií v ČR i v zahraničí. Společnost s původním názvem Helika své podnikání v České republice rozběhla v letech 1990-1991 a od května 2004 rozšířila své aktivity na Slovensko a otevřela pobočku v Bratislavě. V červnu 2007 se stala součástí nadnárodní skupiny Obermeyer, která patří k největším projekčním kancelářím v Evropě s celosvětovou působností.

Kontaktní údaje:
Crest Communications a.s.
Radka L. Kerschbaumová
Account Manager
mobil: 733 185 662
radka.kerschbaumova@crestcom.cz
www.crestcom.cz

Prílohy

Obrázky
Fotografie č. 1.Vjezd do areálu Pelhřimovské nemocnice, po levé straně hlavní budova nemocnice, ke které se přistavuje magnetická rezonance_tisk.jpg
Fotografie č. 1.Vjezd do areálu Pelhřimovské nemocnice, po levé straně hlavní budova nemocnice, ke které se přistavuje magnetická rezonance_tisk.jpg
Súčasní klienti
Referenční klienti