ANI TEPELNÉ ČERPADLO VÁS NEMUSÍ ZCELA OCHRÁNIT PŘED RIZIKEM NÁKAZY BAKTERIÍ LEGIONELLA. NEZAPOMÍNEJTE PROTO OHŘÍVAT VODU VE VNITŘNÍM ZÁSOBNÍKU ALESPOŇ NA 60 °C!

Publikované dňa: 29. 5. 2023 10:25 DZ DRAŽICE + NIBE

Řada krajských hygienických stanic vloni zaznamenala nárůst nových případů onemocnění tzv. legionářskou nemocí – legionelózou. Tento nepříznivý vývoj byl způsoben i snižováním teploty vody v bojlerech pod 45 °C, k němuž se uchýlily některé domácností ve snaze snížit rostoucí výdaje na energie. Právě pokles teploty vody pod tuto hranici však s sebou přináší výrazné riziko množení bakterie legionella, která je nebezpečná především pro lidi s oslabeným imunitním systémem. Víte, že se tato bakterie může vyskytovat v jakékoli pitné vodě – tedy i v té, která je součástí vnitřního zásobníku tepelného čerpadla? DZ Dražice, člen skupiny NIBE, vám poradí, jak ji zcela vyhubit, případně předejít jejímu nekontrolovatelnému množení.

Bakterie legionella se nejrychleji množí v prostředí stojaté vody, jejíž teplota se pohybuje mezi 20 až 45 °C. Nejčastěji se proto vyskytuje v místech/zařízeních s nedostatečnou cirkulací vody (např. v stacionárních zásobnících s nedostatečnou výtočností nebo expanzních nádobách), kde se tvoří povlaky složené z usazenin, vodního kamene a společenstev mikroorganismů. Její vdechnutí (například při sprchování) způsobuje především u citlivých jedinců (a malých dětí) tzv. legionářskou nemoc - akutní horečnaté onemocnění, postihující dýchací cesty. Mezi její příznaky, které se mohou rozvinout až v těžký zápal plic, patří bolest hlavy, slabost, horečka či suchý kašel.

Bakterie legionella se může vytvořit uvnitř jakéhokoli zásobníku teplé vody. Základní rada zní: tento nebezpečný patogen zcela vyhubíte, pokud vodu krátkodobě přihřejete na 70 °C, případně alespoň 30 minut na 60 °C. To se týká jak ohřívače vody, tak tepelného čerpadla, které standardně ohřívá vodu na teplotu kolem 50 °C až 55 °C, aby byl jeho provoz co nejefektivnější. Tepelná čerpadla NIBE disponují funkcí pravidelného přehřátí zásobníku, které obvykle probíhá jednou za dva týdny (alespoň na 60 °C po dobu 30 minut). Některé typy (např. NIBE S2125) vynikají vysokou výstupní teplotou 65 °C až 75 °C, a proto dokážou zásobník nahřát pomocí vlastního kompresoru. Ostatní modely nahřejí kompresorem vodu v zásobníku na svou nejvyšší výstupní teplotu (např. 58 °C), zbylé stupně pak zajistí pomocný zdroj - např. elektrokotel," vysvětluje Radek Červín, vedoucí prodeje divize NIBE Energy Systems CZ, výhradního dovozce tepelných čerpadel NIBE.

Mezi další možnosti, jak zamezit množení bakterie legionella, patří řádná údržba a sanitace rozvodného systému i zařízení, která na něj navazují. Dále pak regulace systému, zabraňující stagnaci vody, nebo chemické odstranění řas, slizu, sedimentů a v nich vznikajících biofilmů. Pozor byste si měli dávat i na materiály, které podporují množení mikroorganismů. K těm se řadí pryž a některé druhy plastů.

O společnosti DZ Dražice a skupině NIBE
Společnost DZ Dražice, člen skupiny NIBE, je největším výrobcem ohřívačů vody v České republice, známým po celé Evropě. Své výrobky s jedinečným systémem topných keramických těles vyváží do cca 30 zemí světa. V Česku má více než 50% podíl na trhu. Historie společnosti se píše již od roku 1900: ohřívače vody pod značkou Dražice začala vyrábět v roce 1956. V roce 2006 se stala součástí švédského koncernu NIBE Industrier AB a výhradním dodavatelem produktů značky NIBE (např. tepelných čerpadel a rekuperačních jednotek) do České republiky a na Slovensko. Aktuálně je jejich největším prodejcem ve střední Evropě.
Základní činností společnosti DZ Dražice je výroba a prodej ohřívačů vody a akumulačních nádrží. Jedná se o modely v provedení svislém, vodorovném, stacionárním, elektrickém a kombinovaném o objemech od 5 l do 1000 l. Dále nabízí nepřímotopné stacionární zásobníky vody o objemech od 100 l, ohřívače vody, které lze napojit na elektřinu ze sítě i na fotovoltaické panely, a klimatizace AIR a AIR Plus. Neméně důležitým předmětem její činnosti je výroba zásobníků vody s nepřímým ohřevem pro výrobce plynových kotlů. DZ Dražice vlastní výrobní závod s několika linkami v Dražicích a Luštěnicích nedaleko Benátek nad Jizerou a plně automatizovaný sklad.
Od roku 2022 je součástí DZ Dražice divize DZD Solar zaměřená na fotovoltaická řešení, která nabízí komponenty pro realizaci fotovoltaických elektráren (jako jsou síťové a hybridní měniče a akumulátory). Samotná kompletní řešení včetně vyřízení dotací a další administrativy dodává na trh prostřednictvím prověřených, pravidelně školených a certifikovaných montážních firem.


www.nibe.cz; www.dzd.cz; www.dzd-solar.cz; www.klima-drazice.cz


Další informace:

Crest Communications
Marie Cimplová, tel.: +420 731 613 602, marie.cimplova@crestcom.cz
Kamila Čadková, tel.: +420 731 613 609, kamila.cadkova@crestcom.cz

www.crestcom.cz; www.dzd.cz; www.nibe.cz

Prílohy

Obrázky
2021_NIBE_S2125_SUMMER_V002.jpg
Tepelné čerpadlo systému vzduch-voda NIBE S2125
NIBE_Hallway_Heatpump_001.jpg
Tepelné čerpadlo systému země-voda NIBE S1255
Súčasní klienti
Referenční klienti