YIT PRODÁVÁ SVŮJ BYZNYS V RUSKU

Publikované dňa: 4. 4. 2022 12:30 YIT

Skupina YIT, která je největší stavební a developerskou firmou ve Finsku a dosud působila v 10 zemích včetně České republiky (v ČR se řadí mezi pětici nejsilnějších developerů v Praze, když vloni prodala přes 350 bytů a její obrat se přiblížil 2 mld. korun), dokončila strategickou revizi svého podnikání v Rusku. Na základě této analýzy podepsala smlouvu se skupinou Etalon Group PLC o prodeji svého byznysu v Rusku. Strategická analýza podnikání YIT v Rusku byla zahájena v listopadu 2021 a urychlena v březnu 2022 kvůli změnám geopolitické situace.

Markku Moilanen, Prezident a CEO YIT Corporation, k tomu uvedl: „Vzhledem k ukrajinské krizi jsme při podnikání v Rusku museli čelit bezprecedentním výzvám, a bylo tak stále obtížnější pokračovat v našich tamních aktivitách. Prodej byznysu v Rusku nám dává příležitost k rychlému, kontrolovanému a úplnému odchodu. Jak z našeho pohledu, tak i z pohledu klientů a zaměstnanců to bylo za současných okolností zdaleka nejpreferovanější řešení."

Uzavření prodeje se odhaduje v průběhu dubna. Cena transakce je přibližně 50 milionů eur. Jako výsledek prodeje zaúčtuje YIT ve výkazu zisku a ztráty za první čtvrtletí 2022 snížení hodnoty ve výši přibližně 150 milionů eur.

Kumulovaný kurzový rozdíl RUB/EUR byl na konci roku 2021 -284 milionů eur. Navíc se odhaduje, že změna rozdílu v převodu RUB/EUR v prvním čtvrtletí 2022 dosáhne přibližně -40 milionů eur.

Prezentovaná čísla jsou předběžnými odhady, které jsou ovlivněny mimo jiné změnami kurzu RUB/EUR.

Snížení hodnoty zaúčtované z ruského podnikání nemá dopad na upravený provozní zisk YIT. Skupina YIT klasifikuje provozy, které jsou součástí transakce, jako aktiva držená k prodeji a ve svých výkazech za první čtvrtletí 2022 je vykáže jako ukončené operace.

Ukončení činnosti skupiny YIT v Rusku nemá žádný dopad na její vyhlídky při dalším podnikání. Skupina YIT očekává, že upravený provozní zisk z pokračujících aktivit bude vyšší než v roce 2021. Odpovídající údaj za rok 2021 bude aktualizován nejpozději v průběžné zprávě za první čtvrtletí 2022, aby odrážel změněný rozsah podnikání YIT.

Korporátní tisková zpráva v angličtině: viz YIT sells its businesses in Russia | YITGROUP.COM

Další informace:
Markku Moilanen
, Prezident a CEO, YIT Corporation, tel. +358 44 743 7536, press@yit.fi
Tommi Järvenpää, Vicepresident, Investor Relations, YIT Corporation,
tel. +358 40 576 0288, tommi.jarvenpaa@yit.fi
www.yitgroup.com

Poznámka pro editory:

O YIT a YIT Stavo:
Skupina YIT je největší stavební a developerskou firmou ve Finsku a řadí se na přední příčky v celé severní Evropě. Při všech svých stavbách dbá na trvalou udržitelnost a respekt k životnímu prostředí. Realizuje bytové i komerční nemovitosti a soustředí se zejména na projekty rozvoje velkých městských urbanistických celků. Její obrat v roce 2021 dosáhl téměř 2,9 mld. eur. Skupina dosud působila v 10 zemích: Finsku, Rusku, Švédsku, Norsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, České republice, Slovensku a Polsku. Pracuje pro ni přes 7 000 lidí. Akcie společnosti YIT jsou kotovány na burze v Helsinkách.

Společnost YIT (výslovnost: vaj aj tý) vstoupila na český trh v roce 2008, kdy akvizicí získala českou firmu Euro STAVOKONSULT. Obě společnosti působí v oboru stavebnictví řadu let - původní Euro STAVOKONSULT byla na českém trhu téměř 20 let, kořeny skandinávské YIT sahají až do roku 1912. K hlavním činnostem YIT Stavo patří příprava a realizace developerských projektů. Na český trh přináší bydlení ve finském stylu. Společnost YIT Stavo v České republice dokončila 22 projektů (včetně jednotlivých etap větších celků, které samy o sobě de facto představují středně velké bytové projekty). Ve výstavbě je nyní 5 projektů: Koti Libeň, Vesi Hostivař, revitalizace původní továrny Meopta na rezidenční projekt Parvi Cibulka, přelomový projekt Suomi Hloubětín s 10 etapami bytových domů a sousední polyfunkční projekt Lappi Hloubětín s téměř 290 byty a komerčními prostory. Na ploše původního více než 10hektarového brownfieldu v Hloubětíně tak vzniká nová čtvrť s bydlením, obchodními prostory a školkou, kde najde domov zhruba 3 500 obyvatel. Další projekty má developer v přípravě.

YIT již dokázala splnit svůj ambiciózní plán a zařadila se mezi pětici nejsilnějších developerů na poli rezidenční výstavby v Praze.