Nejdůležitějším jídlem dne je, jak všichni víme, snídaně. Turisté si snídani na farmách skutečně užijí. Farmáři, u kterých hosté bydlí, nabízí opravdu velké množství jídla, takže si vybere každý. Na stole najdete domácí chléb, čerstvé mléko, sýry, máslo, ale i domácí špek či šunku. Nesmí chybět doma vyrobené marmelády, ovocné šťávy, med a bylinné čaje. Je také možné si domluvit tzv. snídaňový koš, který každé ráno přistane přede dveřmi apartmánu, abyste si mohli nerušeně vychutnat snídani v klidu a pohodlí svého pokoje. Návštěvníci si skutečně mají z čeho vybírat - Roter Hahn má k dispozici přibližně 650 farem, které nabízejí právě tyto výborné snídaně.
Na jaře se na farmách otevírají šenky, které jsou typickým kulturním dědictvím Jižního Tyrolska. Šenky prochází přísnou kontrolou a většina surovin pro přípravu jídla musí být z vlastní produkce. Pro přípravu jídel používají vejce z volného chovu a nabízí nejméně tři domácí džusy a domácí ovoce, jako například grepy. V tomto jarním období dozrává chřest, takže jedním z nabízených pokrmů jsou i různá chřestová jídla jako chřestový salát s vejcem nebo chřest s bolzanskou omáčkou. Naleznete zde 40 šenků, které jsou pro návštěvníky otevřeny po celý rok.
Pravá venkovská kuchyně však poskytuje i řadu specialit. Na statku Zmailer-Hof můžete narazit na špekové knedlíky se salátem, ve kterém najdete pampelišky. Kromě špekových, si můžete pochutnat i na kopřivových knedlících, což je další místní zvláštnost.
Jak se takové kopřivové knedlíky připravují? Není to zas tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.
Přísady:
300 g pečiva na knedlíky
špetka soli
pepř
1/8 l mléka
300 g kopřiv
1 na špičku nože muškátového oříšku
1 cibule
2 polévkové lžíce mouky
2 stroužky česneku
Další:
40 g másla
40 g parmazánu (nastrouhaného)
4 vajíčka
60 g másla
Postup
Pečivo, v našem případě nejpravděpodobněji housky, nakrájejte na kostičky a namočte do mléka. Kopřivy dobře omyjte, blanšírujte a poté vymačkejte přebytečnou vodu. Dále nasekejte najemno a smíchejte s pečivem.
Najemno nakrájejte cibuli a česnek a poduste spolu na másle. Poté přidejte pečivo s kopřivami a vejce. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem, celou hmotu dobře prohněťte. Nakonec přidejte trochu mouky a vytvořte malé knedlíky. Vařte je ve slané vodě asi 10 minut. Posypejte parmazánem a servírujte s povoleným máslem.
Více informací naleznete na:
www.roterhahn.cz
O značce kvality Roter Hahn
Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek - jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2016 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: www.roterhahn.cz
Pro více informací kontaktujte
Crest Communications a.s.
Barbora Šiková
Ostrovní 126/30
110 00 Praha 1
GSM: +420 778 412 121
e-mail: barbora.sikova@crestcom.cz
www.crestcom.cz