CO MŮŽEME ČEKAT OD ECB A FEDU?

Publikované dňa: 6. 9. 2017 15:29 FIDELITY INTERNATIONAL

Andrea Ianelli, investiční ředitel, oddělení Fixed Income Fidelity International, komentuje očekávání výsledků zářijových schůzek Evropské centrální banky a Fedu a současně vysvětluje, proč nepřestává věřit americkým vládním dluhopisům.

Podle Ianelliho získali investoři z nedávných proslovů Maria Draghiho i Janet Yellen jen velmi málo informací. Trhy zatím pokračují v balancování mezi silným růstem, neuspokojivým vývojem inflace a geopolitickými riziky, která mohou kdykoliv eskalovat. Současné cyklické oživení je podle něho proto nedostatečným ospravedlněním vyšších výnosů. Strukturální problémy jako nadměrné množství dluhů, stárnoucí populace nebo nízká produktivita udržují investory a centrální bankéře ostražité. Jak ECB, tak FED proto budou pravděpodobně velmi opatrní při normalizaci politiky v následujících měsících. Podpoří duraci a výnosy omezí.

Evropa

V Evropě všichni s napětím očekávají zářijovou schůzku ECB, kde bude Rada guvernérů aktualizovat své omezující plány. ECB má jen velmi malý manévrovací prostor, nicméně jejich jestřábí rétorika byla pro euro silným větrem do zad. Jednotná měna, nyní o 8 % vyšší oproti obchodně vážené bázi od počátku letošního roku, nakonec bude nízkou inflací ovlivňovaná," myslí si Andrea Ianelli. Opatrný postoj zaujatý Radou guvernérů je proto opodstatněný, pokud se guvernéři chtějí vyvarovat přestřelení kursu. Jakékoliv snížení nákupů bude účinné až v lednu 2018. Čistý dopad omezení bude vyvažován reinvesticemi cenných papírů, které drží ECB a kterým se blíží splatnost. Jejich hodnota je odhadována na zhruba 10 biliónů EUR měsíčně počínaje rokem 2018.

Co se týká oceňování, Andrea Ianelli doplňuje: „Evropské vládní dluhopisy jsou velmi dobře hodnocené, vidíme zde však omezený prostor pro růst výnosů, což je dáno nedostatkem těchto dluhopisů, zejména německých. Z taktického hlediska těžil letos v létě periferní dluh z poptávky v prostředí s nízkou volatilitou. V nadcházejících měsících však rostoucí politická rizika ovlivní investory, a to může znamenat zvětšení periferní spreadů, zejména v Itálii."

USA

Ianelliho tým i nadále preferuje americké vládní dluhopisy. Mohou být totiž zajímavým aktivem pro investory, kteří se chtějí ochránit před nepříznivým geopolitickým výhledem. Srpnový index spotřebitelských cen v USA byl znovu slabý. Je nepravděpodobné, že by to nějak ovlivnilo plán FEDu na zahájení snižování aktiv v rozvaze. Výše dluhu a vyřešení sporných vládních otázek budou v krátkodobém horizontu tím hlavním, o co se bude trh zajímat. Mezitím může zvýšit averzi k riziku i „pošťuchování se" se Severní Koreou, přičemž za těchto podmínek investoři budou brát americké vládní dluhopisy jako vítané zabezpečení. Ianelli pak vysvětluje i další důvody: „V našem kladném postoji k americké duraci jsou zohledněna tři rizika: fiskální politika, FED a protekcionismus. Trhy do svých cen až příliš zakomponovaly možnost letošní daňové reformy, a dokonce i slabší verze původního plánu, pokud v prosinci projde, by mohla být překvapením. Za druhé, stále existuje vyšší jestřábí riziko, než FED očekává. A na závěr, pokud by došlo na implementaci protekcionistické politiky, mohlo by to mít za následek růst inflace a vyšší výnosy."

Pro více informací kontaktujte:

Marcela Štefcová
Crest Communications, a.s.

Ostrovní 126/30
110 00 Praha 1
gsm: + 420 731 613 669
www.crestcom.cz
e-mail: marcela.stefcova@crestcom.cz


Informace pro editory:

Fidelity International byla založena v roce 1969 a poskytuje investiční služby a produkty soukromým a institucionálním investorům. Od ostatních globálních investičních společností se liší zejména formou vlastnictví. Jedná o čistě privátní, soukromou společnost vlastněnou přímo členy zakládající rodiny a managementem firmy. Společnost klade veliký důraz na provádění podrobných analýz, na jejichž základě pak identifikují pro klienty nejvýhodnější investiční příležitosti. Její speciální týmy investičních analytiků a odborníků působí ve všech hlavních finančních centrech světa - v Londýně, Frankfurtu, Paříži, Hong Kongu, Tokyu, Singapuru, Soulu, Delhi, Mumbai a v Sydney. V současné době administruje aktiva ve výši 87 mld USD (assets under administration) a globálně pro klienty nainvestovala 290 mld USD ve 25 zemích napříč Evropou, Asií, Tichomořím, středním Východem a jižní Amerikou. V České republice Fidelity působí od roku 2012 a mezi její klienty patří celá řada významných institucionálních i privátních klientů, všechny významné banky, pojišťovny, finanční společnosti a nezávislí finanční poradci, kteří koncovým investorům zprostředkovávají investiční fondy této globální investiční společnosti.

Upozornění na rizika

Fidelity International zveřejňuje výhradně informace o produktech a všeobecné informace a neposkytuje žádné investiční doporučení. Z minulého vývoje hodnoty není možné odvodit prognózy budoucího vývoje. Investování do investičních fondů je spojené nejen s vysokými šancemi na výnos, ale i s vyššími riziky. Proto může například hodnota podílů investičních fondů kolísat a není zaručená. Na vývoj hodnoty mají kromě toho negativní vliv i individuální náklady a poplatky. Investiční rozhodnutí by se mělo v každém případě opírat o informace důležité pro investory, nejnovější zprávy o hospodářských výsledcích a - pokud byla zveřejněná - nejnovější půlroční zprávu. Tyto dokumenty tvoří jediný závazný základ pro nákup. Tyto dokumenty získáte bezplatně v pobočce FIL Investment Services GmbH, Kastanienhöhe 1, D-61476 Kronberg im Taunus, Německo, nebo v UniCredit Bank Austria AG, Vordere Zollamtstrasse 13, A-1030 Vídeň, nebo v UniCredit Bank Slovakia, a. s., Šancova 1/A, 813 33 Bratislava, nebo v Unicredit Bank Czech Republic, a. s., náměstí Republiky 3a, 111 21 Praha 1, nebo na adresách www.fidelity.at, www.fidelity.cz, www.fidelity.sk.

Vydává

FIL (Luxembourg) S.A. Zweigniederlassung Wien, Mariahilfer Straße 36, 1070 Vídeň, IČO: FN 374007 Fidelity, Fidelity International, logo Fidelity International a symbol F jsou registrované ochranné známky společnosti FIL Limited.

Súčasní klienti
Referenční klienti