JAKÉ OHŘÍVAČE VODY ZVOLIT DO REKREAČNÍCH OBJEKTŮ A MALÝCH INTERIÉRŮ?

Publikované dňa: 25. 7. 2017 8:52 DZ DRAŽICE + NIBE

Víte, že v České republice existuje již mnoho desetiletí fenomén, v němž nám dokáže konkurovat pouze jedna evropská země – Švédsko? Tímto národním specifikem je chatařství a chalupářství. Aktivní trávení volného času v blízkosti přírody, neoddělitelně spjaté s historickým a společenským vývojem v minulém století, má stále své věrné příznivce. Možná mezi ně patříte právě vy. Pokud podobný rekreační objekt vlastníte, nebo o jeho koupi uvažujete, nemusíte se vzdávat základních výdobytků moderního života, k nimž patří např. energeticky úsporný ohřev vody. Družstevní závody Dražice, největší český výrobce ohřívačů vody, radí, jaké typy bojlerů je vhodné instalovat do chat a chalup. Obdobné modely se zároveň hodí i do malých prostor v bytovém interiéru.

Při účelném užívání průtokového ohřívače vody ušetříte
Průtokové ohřívače vody jsou svým tvarovým řešením a malými rozměry přímo určené k instalaci do malých prostor a rekreačních objektů, ve kterých se očekává nízká spotřeba vody. Tato zařízení ji totiž ohřívají pouze v okamžiku její spotřeby, např. při mytí rukou nebo nádobí, a neukládají ji do zásobníku k průběžnému dohřívání. Zvolit si můžete z několika typů, jež se liší podle zdroje energie, na který jsou napojené (plynové a elektrické), nebo podle počtu odběrných míst, do nichž rozvádí ohřátou vodu (tlakové a beztlakové). Pokud již využíváte starší plynový průtokový ohřívač, dbejte jen na to, abyste v menší místnosti zajistili dobré odvětrávání. Oxid uhelnatý nahromaděný ve spalinách totiž může způsobit výbuch nebo otravu. Pokud chcete u svého ohřívače vody dosáhnout optimálního a energeticky úsporného provozu, musíte ho používat efektivně, zcela v souladu s jeho funkcí. Předem byste totiž měli počítat s jeho poměrně vysokými nároky na okamžitý příkon. Není proto určený k příliš častému a intenzivnímu užívání, případně jako náhrada hlavního bojleru v domácnosti.

„Průtokový ohřívač vody funguje nejefektivněji v rekreačních objektech s nepravidelným provozem, v nichž nedochází k velké a pravidelné spotřebě vody, případně jako dodatečný ohřívač vody v domácnosti vzdálený několik metrů od hlavního bojleru. Své využití proto najde rovněž v nájemních bytech, samostatných kuchyních, garážích nebo dílnách, ve kterých je žádoucí okamžitý a nárazový odběr vody. Např. dražický ohřívač vody PTO 0733 lze instalovat nad nebo pod dřez či umyvadlo, protože ho chrání vysoké elektrické krytí a výborně tak odolává vlhkosti. Je beztlakový, tudíž se používá se speciální baterií, která zabezpečí vypouštění, zastavení a směšování vody," vysvětluje Lukáš Formánek, technický ředitel Družstevních závodů Dražice.

Místo průtokového ohřívače vody můžete využít maloobjemový bojler
Kromě průtokového ohřívače vody můžete v rekreačních objektech nebo malých prostorech využít také zásobníkové ohřívače vody s malým objemem, které se dělí na tlakové a beztlakové se speciální směšovací baterií. Tlakové slouží k centrálnímu ohřevu vody a následnému rozvodu do všech odběrných míst v daném objektu či domácnosti, beztlakové jsou určené pro lokální ohřev a odběr vody z jednoho místa. Pokud vlastníte pětilitrový zásobník, který má nastavenou teplotu vody na 65 °C, připraví vám 10 litrů vody s teplotou 40 °C, což vám vystačí např. na mytí rukou. Jeho instalace v běžné domácnosti s velkým odběrem proto není příliš efektivní. Rodina s jedním dítětem totiž musí počítat s minimální denní spotřebou až 200 litrů teplé vody. „Pro rychlé osprchování na chatě vám velmi dobře poslouží např. dražický tlakový ohřívač TO 20 v energetické třídě A se zásobníkem na 20 litrů a kvalitní tepelnou izolací z polyuretanové pěny. Díky svým malým rozměrům je vhodný i k umístění do kuchyně nebo na záchod," dodává Lukáš Formánek.

O společnosti Družstevní závody Dražice a skupině NIBE
Družstevní závody Dražice, člen skupiny NIBE, jsou největším výrobcem ohřívačů vody v České republice, známým po celé Evropě. Své výrobky s jedinečným systémem topných keramických těles vyvážejí do 40 zemí celého světa. V Česku mají více než 50% podíl na trhu. Historie společnosti se píše již od roku 1900. Ohřívače vody pod značkou DZ Dražice začala vyrábět v roce 1956. V roce 2006 se firma stala součástí švédské společnosti NIBE Industrier AB, která má tři divize. Jednou z nich je NIBE Climate Solutions, která dodává výrobky pro vytápění, ohřev vody a ventilaci pro domácnosti i průmyslové objekty. Do této divize spadají tepelná čerpadla NIBE, jejichž výhradním dodavatelem pro Českou republiku a Slovensko je společnost Družstevní závody Dražice.
Základní činností společnosti DZ Dražice je výroba a prodej ohřívačů vody a akumulačních nádrží. Jedná se o modely v provedení svislém, vodorovném, stacionárním, elektrickém a kombinovaném v objemech od 5 l do 1000 l. Dále pak vyrábí nepřímotopné stacionární zásobníky vody o objemech od 100 l do 2000 l. DZ Dražice nabízí rovněž hybridní ohřívače vody, které lze napojit na elektřinu ze sítě i na fotovoltaické panely. Neméně důležitým předmětem činnosti je i výroba zásobníků vody s nepřímým ohřevem pro výrobce plynových kotlů. DZ Dražice vlastní výrobní závod s několika linkami v Dražicích a Luštěnicích nedaleko Benátek nad Jizerou.
Cílem DZ Dražice je upevnit vedoucí postavení na trhu s bojlery v České republice a posílit svou pozici mezi nejlepšími evropskými firmami v oboru. Společnost stojí na pevných základech, kterými jsou dlouholetá tradice, vysoká kvalita produktů, nadstandardní služby zákazníkům a zodpovědnost společnosti vůči životnímu prostředí.

Pro více informací kontaktujte:

Crest Communications, a.s.

Marcela Kukaňová
Tel.: +420 731 613 618
e-mail: marcela.kukanova@crestcom.cz
www.crestcom.cz

Marie Cimplová
Tel.: +420 731 613 602
e-mail: marie.cimplova@crestcom.cz
www.crestcom.cz

Prílohy

Obrázky
DZD_elektrický beztlakový ohřívač vody BTO 5 UP.png
Elektrický beztlakový ohřívač vody BTO 5/10 UP (DZD)
DZD_elektrický průtokový ohřívač vody PTO 0733.png
Elektrický beztlakový průtokový ohřívač vody PTO 0733 určený pro jedno odběrné místo (DZD)
DZD_elektrický tlakový ohřívač vody TO 20.jpg
Elektrický tlakový ohřívač vody TO 20 (DZD)
Súčasní klienti
Referenční klienti