V SITUACI, KDY SE OČEKÁVÁ, ŽE FED ZVEDNE ÚROKOVÉ SAZBY, FIDELITY INTERNATIONAL ZVAŽUJE DOPAD NA RŮZNÉ DRUHY AMERICKÝCH AKTIV

Publikované dňa: 14. 12. 2016 14:21 FIDELITY INTERNATIONAL

Praha/Londýn, 14. prosince 2016: Očekává se, že Federální rezervní systém (Fed) na svém dnešním zasedání s vysokou pravděpodobností zvedne americké úrokové sazby. Co bude ale tento krok znamenat pro investory do amerických aktiv? Analýza týmu Multi Asset společnosti Fidelity International ukazuje, že předchozích pět případů, kdy Federální rezervní systém zvedl sazby, bylo celkově příznivých pro investory do aktiv s vyšším rizikem.

Index S&P 500 se při předchozích zvedáních sazeb těšil průměrnému nárůstu o 13,5 %, přičemž americké dluhopisy s vysokým výnosem vykazovaly průměrnou návratnost 7,3 %. Investoři do amerických vládních dluhopisů (US Treasuries) stále dosahují příznivých výnosů, a to v průměru 2,1 %. Nicméně se jedná o pokles na 0,1 %, pokud se nezahrne cyklus restriktivní měnové politiky z roku 1997, který je v mnoha ohledech anomální a vyskytuje se v něm pouze jeden nárůst o 25 bps.

I když jsou rostoucí úrokové sazby pro dluhopisy zjevně nepříznivé, platí, že pokud je program zpřísňování měnové politiky dostatečně pomalý, může to poskytnout čas, aby příjmová složka vykompenzovala veškeré kapitálové ztráty a zajistila jemnější přizpůsobení.

Cyklus restriktivní měnové politiky S&P 500 US Treasuries (americké vládní dluhopisy) BofA Merrill Lynch US high yield index Market iBoxx USD Leveraged Loans Total Return Index
září 15 – 6. prosinec 2016 15,5 0,0 13,4 7,0
červen 04- srpen 06 4,7 1,3 10,5 Nejsou data
červenec 99 – červenec 00 15,8 3,0 -1,0 Nejsou data
duben 97 – květen 97 31,7 10,1 13,4 Nejsou data
únor 94 – květen 95 -0,1 -3,9 0,2 Nejsou data

Zdroj: Fidelity, Bloomberg, prosinec 2016. Data jsou za tři měsíce před začátkem zvedání sazeb a devět měsíců v cyklu, přičemž se nejedná o celý cyklus. Září 2015 - současnost představuje výjimku.

Nick Peters, manažer portfolia Fidelity Funds - Global Multi Asset Tactical Moderate Fund, nicméně varuje, že v dnešním prostředí je několik klíčových rozdílů, které investoři musí vzít v úvahu.

Podotýká: „31% růst indexu S&P 500 v roce 1997 nastal v době, kdy americká ekonomika vykazovala silný růst a panovala vlna euforie ohledně nových technologií, jako je například internet. Fed rovněž opustil svůj restriktivní program po pouhém jednom zvýšení, díky čemuž to je v mnoha ohledech špatné srovnání. Podobně jsou data ze současného cyklu zpřísňování měnové politiky příznivě ovlivněna výprodejem na trzích v důsledku znehodnocení čínské měny v srpnu 2015."

Podle Peterse dnes rovněž čelíme úplně jinému prostředí. „Ceny aktiv byly nafouknuty vysoce uvolněnou měnovou politikou, takže by změna mohla být bolestivější než v předchozích případech. S blížícím se začátkem roku 2017 byly americké finanční podmínky již zpřísněny s tím, jak americký dolar posílil a výnosy desetiletých vládních dluhopisů jsou zpět tam, kde byly na začátku roku 2016. I když americká ekonomika stále silně roste, nejedná se o růst jako v devadesátých letech, kdy krátce dosáhl i hodnoty 4 % p.a. a kdy deficit státního rozpočtu klesal - což technicky podporuje vládní dluhopisy," upřesňuje Nick Peters.

Pro americké investory je období posledních měsíců charakterizováno reflací, s neodvratnými známkami toho, že inflace začíná růst, a zvolení Donalda Trumpa je široce vnímáno jako inflační faktor díky jeho slibům zvýšených vládních výdajů a protekcionističtější obchodní politice. Nicméně rozsah pohybů v posledních týdnech byl dramatický - americké vládní dluhopisy smazaly všechny zisky, které během roku vytvořily.

Vzhledem k nestálému výhledu by investoři měli zvážit protichůdné pozice a prodávat během zotavování a kupovat při slabých ukazatelích. V mých taktických portfoliích absolutní návratnosti jsem v posledních týdnech postupně přidával podíl amerických vládních dluhopisů, protože výnosy rostou a stávají se lepší hodnotou jako defenzivní aktiva. Investoři by měli rovněž zvažovat, jak dosáhnout akciové expozice. Zajištění vyváženého portfolia může pomoci překonat jakoukoli akciovou kolísavost, jak bude trh střídavě upřednostňovat styl investování do růstu nebo do hodnoty, přičemž budou zachovány výhody aktivní správy," doporučuje Nick Peters, Fidelity International.


Pro více informací kontaktujte:

Marcela Štefcová
Crest Communications, a.s.

Ostrovní 126/30
110 00 Praha 1
tel: +420 222 927 125
fax: +420 234 648 666
gsm: + 420 731 613 669
www.crestcom.cz
e-mail: marcela.stefcova@crestcom.cz

Informace pro editory:

Fidelity International byla založena v roce 1969 a poskytuje investiční služby a produkty soukromým a institucionálním investorům. Od ostatních globálních investičních společností se liší zejména formou vlastnictví. Jedná o čistě privátní, soukromou společnost vlastněnou přímo členy zakládající rodiny a managementem firmy. Společnost klade veliký důraz na provádění podrobných analýz, na jejichž základě pak identifikují pro klienty nejvýhodnější investiční příležitosti. Její speciální týmy investičních analytiků a odborníků působí ve všech hlavních finančních centrech světa - v Londýně, Frankfurtu, Paříži, Hong Kongu, Tokyu, Singapuru, Soulu, Delhi, Mumbai a v Sydney. V současné době administruje aktiva ve výši 87 mld USD (assets under administration) a globálně pro klienty nainvestovala 290 mld USD ve 25 zemích napříč Evropou, Asií, Tichomořím, středním Východem a jižní Amerikou. V České republice Fidelity působí od roku 2012 a mezi její klienty patří celá řada významných institucionálních i privátních klientů, všechny významné banky, pojišťovny, finanční společnosti a nezávislí finanční poradci, kteří koncovým investorům zprostředkovávají investiční fondy této globální investiční společnosti.

Upozornění na rizika

Fidelity International zveřejňuje výhradně informace o produktech a všeobecné informace a neposkytuje žádné investiční doporučení. Z minulého vývoje hodnoty není možné odvodit prognózy budoucího vývoje. Investování do investičních fondů je spojené nejen s vysokými šancemi na výnos, ale i s vyššími riziky. Proto může například hodnota podílů investičních fondů kolísat a není zaručená. Na vývoj hodnoty mají kromě toho negativní vliv i individuální náklady a poplatky. Investiční rozhodnutí by se mělo v každém případě opírat o informace důležité pro investory, nejnovější zprávy o hospodářských výsledcích a - pokud byla zveřejněná - nejnovější půlroční zprávu. Tyto dokumenty tvoří jediný závazný základ pro nákup. Tyto dokumenty získáte bezplatně v pobočce FIL Investment Services GmbH, Kastanienhöhe 1, D-61476 Kronberg im Taunus, Německo, nebo v UniCredit Bank Austria AG, Vordere Zollamtstrasse 13, A-1030 Vídeň, nebo v UniCredit Bank Slovakia, a. s., Šancova 1/A, 813 33 Bratislava, nebo v Unicredit Bank Czech Republic, a. s., náměstí Republiky 3a, 111 21 Praha 1, nebo na adresách www.fidelity.at, www.fidelity.cz, www.fidelity.sk.

Vydává

FIL (Luxembourg) S.A. Zweigniederlassung Wien, Mariahilfer Straße 36, 1070 Vídeň, IČO: FN 374007
Fidelity, Fidelity International, logo Fidelity International a symbol F jsou registrované ochranné známky společnosti FIL Limited.

Súčasní klienti
Referenční klienti