Projekt Českých 100 nejlepších pořádá od roku 1996 společnost COMENIUS. Cílem je vyhledat a zviditelnit firmy z celé České republiky, které dosahují dlouhodobě vynikajících výsledků a jsou vnímány jako spolehliví partneři. Pořadí v soutěži vychází z dotazníků, které organizátoři ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR rozesílají odborníkům.
„Je to silný moment pro celý náš tvarůžkový tým. Vnímáme ho jako ocenění práce našich zaměstnanců a tradice Olomouckých tvarůžků. Zároveň je to pro nás závazek, abychom si důvěru zákazníků a odborné veřejnosti udrželi a dále ji posilovali,“ říká Michal Pavelka, generální ředitel A.W. Olomouckých tvarůžků.
Ocenění přichází v době, kdy A.W. Olomoucké tvarůžky realizují první etapu rozsáhlejších investic do rozšíření a modernizace výroby. Cílem je stabilnější provoz, vyšší efektivita a připravenost na další růst.
A.W. Olomoucké tvarůžky jsou původním českým sýrem. Vyrábějí se z netučného kyselého tvarohu, bez použití syřidel, barviv, aromat a stabilizátorů. Jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu, obsahují plnohodnotné bílkoviny a díky nízkému obsahu tuku mají také nízkou energetickou hodnotu.
Jejich historie na Hané sahá až na přelom 15. a 16. století. V Lošticích se Olomoucké tvarůžky zpracovávají od roku 1876, kdy zde Josef Wessels s manželkou založili rodinnou manufakturu. Název A. W. nese firma od roku 1897 podle Aloise Wesselse, syna zakladatelů. V první polovině 20. století se podnik stal největším výrobcem tvarůžků a prošel významnou modernizací.
V roce 2026 si A.W. Olomoucké tvarůžky připomenou 150 let od zahájení výroby v Lošticích. K tomuto výročí plánuje množství aktivit pro veřejnost, které připomenou historii značky a představí její další směřování.