V Pivovaru Radegast byla linka na stáčení piva do nerezových sudů instalována v roce 1992 a o rok později byla uvedena do ostrého provozu. „Radegast byl jedním z prvních pivovarů v Česku, který začal stáčet pivo do nerezových sudů typu KEG. Jednou z jejich hlavních výhod je dlouhodobá použitelnost a schopnost chránit pivo před znehodnocením vzduchem a světlem," uvádí Ivo Kaňák, manažer Pivovaru Radegast, a doplňuje: „Nerezové sudy také patří k nejšetrnějším pivním obalům z pohledu vlivu na životní prostředí a po vratných skleněných lahvích jsou stále naším druhým nejprodávanějším obalem."
Stáčírna sudů v Pivovaru Radegast obsahuje celkem čtyři mycí a plnící linky s celkovou kapacitou 425 sudů za hodinu. V Radegastu je možné každý den naplnit až 9 000 nerezových sudů v objemu 15l, 30l a 50l. Pokud se sečtou všechny nerezové sudy, která má Radegast v oběhu, tak je to téměř 125 000 kusů. „Životnost sudů je opravdu úctyhodná. Některé z prvních sudů, které se při spuštění stáčecí linky v Radegastu používaly, jsou stále v oběhu a dodnes se z nich v hospodách čepuje pivo. Průměrně se jeden sud otočí asi čtyři až pětkrát za rok, takže ty nejstarší už mají i přes 140 otáček," uvádí Ivo Kaňák.
Proces stáčení piva do sudů je v nošovickém pivovaru pečlivě kontrolován. Sudy jsou nejprve umyty sanitačními prostředky jak zvenku, tak zevnitř. Po umytí jsou vnitřní povrchy sudů automaticky vypláchnuty horkou pitnou vodou a na závěr ještě sterilizovány parou o teplotě minimálně 130°C. Sudy jsou plněny pomocí kalibrovaných průtokoměrů a poté ještě prochází kontrolním zvážením. Každý sud je předplněn oxidem uhličitým a následně naplněn předem zpasterizovaným pivem nebo pivem ošetřeným sterilní filtrací za studena.
Stáčecí sudová linka v Pivovaru Radegast je nově posílena o speciálního robota, který urychluje manipulaci se sudy. Robot za jednu hodinu zvládne přemístit z palet nebo uložit zpět na palety až 960 nerezových sudů.
Pivovar Radegast věnuje dlouhodobě velkou pozornost správnému skladování a čepování piva. Nošovičtí sládci pomáhají v průběhu celého roku zlepšovat péči o pivo a správné čepování v hospodách a restauracích po celé republice. „Sudové pivo doporučujeme skladovat v čistém a omyvatelném prostoru bez přítomnosti nebalených potravin. Teplota místnosti by neměla přesáhnout 10 °C a sud by se měl ideálně vyčepovat za 1 až 4 dny od naražení. Jako tlačný plyn je vhodná směs N2 a CO2 v poměru 50:50, případně 80:20," uvádí Petr Kwaczek, sládek Pivovaru Radegast, a dodává: „Aby spotřebitelé dostali pivo v té nejlepší kvalitě, musí být načepované do čisté, mokré a studené sklenice."
Provozovny, které splní všechny předepsané podmínky týkající se správné péče o čepované pivo, mohou získat ocenění „Hvězda sládků".