Povinnost třídit gastroodpad pro stravovací zařízení vznikla mimo jiné za účelem snížit množství biologicky rozložitelného odpadu na skládkách, kde produkuje emise skleníkových plynů. Biologicky rozložitelný odpad z nespotřebovaných potravin a zbytků z kuchyně tvoří výraznou složku komunálního odpadu. V černých popelnicích se ho nachází běžně i více než 20 %.

Správná recyklace gastroodpadu ale významně minimalizuje tyto negativní dopady na životní prostředí, a navíc je možné jej místo skládkování zpracovat s neutrální emisní stopou jako obnovitelný zdroj energie. Konkrétně lze z „gastra“ takto vyrobit elektřinu, teplo a zejména biometan (BioCNG). Ten je plnohodnotnou, ekologickou a lokální alternativou zemního plynu.

Co je pro subjekty zapojené do projektu největším benefitem?

Středisko volného času Doris pořádající dětské tábory a zájmové vzdělávání:

„Naše střediska a táborové základny se nacházejí v malebné přírodě. Součástí našich vzdělávacích programů je tedy naprosto přirozeně také ekologická výchova. Učíme děti zodpovědnému přístupu k přírodě i životnímu prostředí. Hledali jsme tedy způsob, jak smysluplně naložit s biologickým odpadem, který vyprodukujeme. Proto jsme byli rádi, že jsme se dozvěděli o službě „Třídím gastro“, která odpad ekologicky zpracuje. Velkým přínosem je pro nás také flexibilita. Přestože pořádáme dětské tábory a pobyty celoročně, tak jsou samozřejmě období v roce, kdy se střídá vetší a menší vytížení. Služba ale umožňuje kdykoliv upravit četnost svozů podle aktuální potřeby,“ sdělila svou zkušenost Petra Müllerová, ředitelka Střediska volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris Šumperk.

Lobster Family restaurant:

„Jsme poměrně známí tím, že si zakládáme na poctivém řemesle a přátelském přístupu. A věřím, že je to cítit na všem, co v restauraci děláme. Vyrábíme si vlastní těstoviny, dle možností využíváme služeb lokálních dodavatelů, pizzu pečeme na dřevě a používáme autentické a čerstvé suroviny. Stejně tak je pro nás důležitá ekologie a dlouhodobě se snažíme v maximální možné míře zmírňovat následky konzumu na přírodu a životní prostředí. V rámci problematiky spojené s likvidací gastroodpadu jsme zvolili stejný přístup. Společnost EFG přijede, odveze plnou nádobu na odpad, vymění ji za čistou, vykoupí od nás použité oleje a tuky a vše efektivně a ekologicky zpracuje. Zároveň nám zajistí veškerou potřebnou legislativu a evidenci. Neměli jsme tedy moc nad čím přemýšlet, službu můžeme s klidným svědomím doporučit ostatním,“ řekl Lukáš Vrba, manažer restaurace LOBSTER Family restaurant.

Svoz kuchyňského odpadu i jedlých olejů

Podle průzkumu Akademie věd se v jídelnách a rychlém občerstvení ročně vyhodí až 27 tisíc tun jídla. Znamená to nejen obrovské plýtvání, ale navíc ekologický problém, pokud se s těmito kuchyňskými zbytky vhodně nenaloží.

„V rámci projektu „Třídím gastro“ obsluhujeme restaurace, školy, školky, velké vývařovny, malá bistra a restaurace, ale i města a obce. Máme speciální nádoby, vyškolené řidiče i obsluhu. Díky tomu, že zařizujeme také legislativní část procesu, se zákazníci nemusí bát kontrol, a navíc jim ubyde starost, co s odpadem,“ doplnil Ondřej Černý, ředitel divize EFG Logistics.

Společnost EFG v rámci projektu „Třídím gastro“ klade důraz na udržování recyklačních nádob v čistotě. Nádoby jsou opatřeny speciálním víkem s těsněním, které společně s častými svozy zabraňují šíření zápachu po okolí. Během svozu jsou vyměněny za prázdné a vyčištěné. Gastroodpad z jídelen, vývařoven, či restaurací se sváží ve 30, 60 i 120 litrových nádobách v pravidelných intervalech či do 24 hodin od nahlášení potřeby vyprázdnění sběrných nádob.  Do těch je možné umístit například zbytky masných potravin, ovoce a zeleniny, prošlé potraviny i s původním obalem nebo i sedliny kávy a čaje.

Takto vytříděný kuchyňský odpad se namísto skládkování v pravidelných intervalech sváží a následně se zpracovává s neutrální emisní stopou v ekologických bioplynových stanicích EFG Rapotín BPS či EFG Vyškov BPS. Ty dokáží ze sta tun svezeného odpadu vyprodukovat například ekologické, nízkoemisní palivo BioCNG k ujetí zhruba 100 tisíc kilometrů osobním automobilem nebo elektřinu až pro 40 domácností na celý rok.

Pro více informací kontaktujte:

Kamila Žitňáková
Crest Communications, a.s.
Ostrovní 126/30
110 00 Praha 1
gsm: + 420 725 544 106
e-mail:
kamila.zitnakova@crestcom.cz

O skupině EFG:

Investiční skupina Energy financial group a. s. (EFG) prostřednictvím svých dceřiných společností buduje a provozuje od roku 2007 projekty zaměřené na produkci energií z obnovitelných zdrojů. Je lídrem v segmentu energetického zpracování biologicky rozložitelných odpadů a upgradingu bioplynu na biometan využitelný například jako pokročilé palivo. Společností vybudovaná a spravovaná moderní odpadářská bioplynová stanice EFG Rapotín BPS u Šumperka je vybavena nejmodernější technologií a byla jedním z prvních zařízení svého druhu v České republice. Energy financial group dále vlastní a provozuje bioplynovou stanici EFG Vyškov BPS a elektrárnu MOSTEK energo. K jejím dalším projektům se řadí EFG Green energy zajišťující přímý prodej „zelené“ energie koncovým zákazníkům a „Třídím gastro“ umožňující městům a obcím separaci gastroodpadu z domácností a jeho následné energetické zpracování v ekologických provozech EFG. Společnost se významně podílí na vývoji nových technologií ve spolupráci s českými univerzitami. Vizí společnosti je podpora odpovědného nakládání s odpady a snaha přispět k rozvoji energetického segmentu šetrného k životnímu prostředí.