V rámci etapy Turku vyrostou 4 nízkoenergetické domy v elegantním, střídmém finském stylu s celkem 106 jednotkami v dispozicích 1+kk až 5+kk o velikostech 32 m2 až 142 m2. Podle zvoleného bytu mohou jejich obyvatelé využívat komfortu balkónů, teras či předzahrádek. Stejně jako u první etapy Espoo mají i domy z další fáze společné podzemní podlaží, určené pro parkování 106 aut. Jeho součástí jsou také sklepy, kočárkárny i speciální místnost pro mytí kol a psů.

Inspirace klasickou severskou architekturou
Architektonické řešení etapy Turku je dílem ateliéru Loxia, který se inspiroval klasickou severskou architekturou. Ta je jasná a přímá ve svých tvarech a vymezení se vůči okolnímu prostoru. Domy se vyznačují čistými, přímými liniemi a tvarováním fasád pomocí polozapuštěných balkónů, ustoupených podlaží a přesahů atik posledního podlaží. A nebyl by to finský styl bydlení, kdyby nezdůrazňoval zeleň a přírodu. Jeho výrazem je organický tvar společného zeleného patia s herními prvky na střeše suterénu, který je přirozeným protipólem jasné a přímé architektury. „Majitelé bytů budou mít díky tomuto prostoru k dispozici vlastní kus krajiny, s nímž mohou splynout, pečovat o něj a dále jej rozvíjet. Organický tvar patia při pohledu z oken připomíná různorodost finské krajiny tvořené zejména jezery a lesy," doplňuje Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo.

SUOMI HLOUBĚTÍN V KOSTCE
• Inspirace z obdobných rozsáhlých rezidenčních areálů, které YIT staví v mateřském Finsku (Konepaja, Merenkulkijanranta, Tripla)
• Jednotlivé etapy Suomi Hloubětín jsou pojmenované po finských městech (Espoo, Oulu, Turku...)
• Lokalita: Praha 9 - Hloubětín v sousedství říčky Rokytky, mezi ulicemi Kolbenova, Kbelská a Poděbradská s veškerou občanskou vybaveností. V blízkosti jsou zastávky metra Kolbenova a Hloubětín.
• Počet etap výstavby: 8
• Celková rozloha: více než 9 hektarů
• Celkový počet bytů v 8 etapách: téměř 900

O YIT a YIT Stavo:
Společnost YIT (správná výslovnost: vajajtý) vstoupila na český trh v roce 2008, kdy akvizicí získala českou společnost Euro STAVOKONSULT. Obě společnosti působí v oboru stavebnictví řadu let - původní Euro STAVOKONSULT byla na českém trhu téměř 20 let, kořeny skandinávské YIT sahají až do roku 1912. K hlavním činnostem YIT Stavo patří příprava a realizace developerských projektů. Na český trh přináší bydlení ve finském stylu. Společnost YIT Stavo v České republice dokončila již 8 projektů: Hostivař I a II, Hájek, Troja, Victoria, Braník, Green Motol a nově také Hyacint Modřany. Ve výstavbě jsou nyní 3 projekty: Talo Kavalírka, Koivu Zličín a přelomový projekt Suomi Hloubětín. Na ploše původního 9hektarového brownfieldu v Hloubětíně vznikne nová čtvrť s bytovými domy, viladomy a obchodními prostory, ve které najde domov téměř 2 000 obyvatel. YIT se chce postupně zařadit mezi pětici nejsilnějších developerů na poli rezidenční výstavby v Praze.
Nad rámec developerské činnosti podniká mezinárodní skupina YIT v oblasti pozemního a průmyslového stavitelství. YIT úspěšně působí ve Finsku, v pobaltských státech, Rusku a ve střední Evropě (v ČR, na Slovensku a v Polsku). Za rok 2015 dosáhly výnosy YIT téměř 1,7 mld. EUR. YIT zaměstnává v 8 zemích více než 5.300 lidí. Je kotovaná na burze v Helsinkách a v roce 2012 oslavila 100 let od svého založení. Jako jeden z mála developerů financuje výstavbu výhradně z vlastních zdrojů.

Marcela Kukaňová
e-mail: marcela.kukanova@crestcom.cz