Olomoucká roláda s vejci je recept, který v sobě nese poctivost domácí kuchyně a zároveň překvapí netradiční kombinací chutí. Nezaměnitelná chuť Olomouckých tvarůžků, šťavnaté hovězí maso a jemná vaječná náplň je kombinace, která si právem říká o místo u slavnostního stolu.
Suroviny: 1 kg hovězího masa, 200 g Olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého salámu, 3 vejce, 1 cibule, hořčice, světlé pivo, olej, sůl, pepř, hladká mouka
Postup: Ze zadního hovězího masa nařízněte plát na roládu a rozklepejte ho. Na pánvi osmahněte vejce s cibulkou a lehce osolte. Maso potřete hořčicí, poklaďte plátky salámu, tvarůžků a vaječnou směsí. Roládu zaviňte, stáhněte nití, osolte a opečte zprudka ze všech stran na oleji. Podlijte pivem a pečte pod poklicí v troubě. Během pečení pravidelně podlévejte vodou a výpekem. Ze stěn pekáče odškrabujte, co se přichytilo, a vracejte do šťávy – dodá jí to barvu i chuť. Při pečení rolády vznikne hustý výpek s konzistencí omáčky, který je vynikající.
„Velikonoce jsou o společném prožívání, tradicích, radosti z tvoření a přesně to jsme chtěli nabídnout i u nás v Lošticích. Velikonoční dílničky v našem muzeu jsou ideální příležitostí, jak strávit čas s dětmi, něco hezkého si vyrobit a zároveň se přenést do příjemné velikonoční atmosféry,“ uvádí Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu A. W. spol. s r.o., která je výrobcem Olomouckých tvarůžků.
Muzeum Olomouckých tvarůžků zve na víkend plný řemesel, tradic a tvoření. Přijďte si s dětmi vyzkoušet výrobu dekorací, malování kraslic i další velikonoční tvoření. Od pátku 18. do neděle 20. dubna na návštěvníky čeká navíc speciální program:
· Pátek 18. dubna: Umění paličkování a prodej ručně vyrobených krajek od Vlasty Jiráskové
· Sobota 19. dubna: Řezbář Jaroslav Beneš a jeho dřevěné výrobky
· Neděle 20. dubna: Kraslice s duší – Věra Krejčová a její malované kraslice k zakoupení.