Společnost Greenbuddies navázala spolupráci s průmyslovým developerem P3 Logistic Parks. Předmětem spolupráce je projekt výstavby střešní fotovoltaiky pro průmyslový park v Olomouci. „Velké nevyužité plochy střech průmyslových a logistických areálů stále naplno ukazují svůj potenciál pro využití k zelené energii, což přináší úspory provozovatelům a výhody pro životní prostředí,“ uvedl Aleš Spáčil, spolumajitel společnosti Greenbuddies.  

Greenbuddies jsou ve zmíněné lokalitě zodpovědní za kompletní proces projektové přípravy. Přípravná fáze projektu zahrnuje odbornou konzultaci záměru, vypracování veškeré projektové dokumentace, kam patří dokumentace pro stavební povolení, dokumentace pro provedení stavby, požárně-bezpečnostní řešení fotovoltaiky nebo statický posudek. Do přípravy spadá také jednání s dotčenými orgány či vypracování časových plánů výstavby. „Přípravná fáze je velmi důležitá, protože umožňuje všem zúčastněným stranám efektivněji spolupracovat, a najít tak ideální řešení. Dodání kompletní přípravy z naší strany v případě tohoto projektu usnadnil a urychlil začátek stavebních prací,“ komentuje Aleš Spáčil.

V Olomouci Greenbuddies kromě přípravy zajistili i proces samotné stavby, instalace a následného uvedení elektrárny do provozu. Díky tomu, že projektová dokumentace byla zpracována interně engineeringovým oddělením Greenbuddies, navázala realizační část projektu hladce na tu přípravnou. Solární elektrárna má výkon 280 kWp, což je nad letošním průměrem českých firemních solárních elektráren, které mají v průměru 118 kWp, a po zapojení do distribuční sítě by měla každý rok vyrobit přibližně 280 MWh elektrické energie ročně, což znamená úsporu 12 % na odběru elektrické energie pro celý park.

P3 Olomouc má rozlohu bezmála čtyři hektary a v současnosti jej tvoří pět budov. Mezi největší nájemce parku patří Erreka Plast, PPL CZ, Raben Logistics a Albert. P3 Logistic Parks se zavázali, že do roku 2027 budou vyrábět 100 MWp z obnovitelných zdrojů. V současnosti jsou díky svému progresivnímu přístupu na 64,1 MWp a teď k celkovému výkonu nově přispěje i olomoucký park se svými 280 kWp.

Společnost P3 Logistic Parks touto investicí sleduje snahu stále více pronajímatelů průmyslových a komerčních nemovitostí zatraktivnit své prostory nájemcům, zvýšit hodnotu nemovitosti a zároveň efektivně využít potenciál rozsáhlých střešních ploch.

Podle Solární asociace je o instalaci střešních fotovoltaik na průmyslových a komerčních budovách na trhu v poslední době stále větší zájem. Segment nabírá na síle a ukazuje obrovský potenciál pro budoucí růst, zatímco počet instalací na rodinných domech zaznamenal v prvním pololetí 2024 výrazný pokles. Důvodem růstu jsou zvyšující se požadavky nájemců na energetické a ekologické parametry budov a s tím související povinnost firem předkládat reporty ESG informací. Existují expertní analýzy, které dokazují, že instalace místního solárního systému zvyšuje hodnotu logistické budovy o 4,2 %.