V centru pozornosti a jako hlavní partner festivalu bude Olomoucký tvarůžek z Loštic, který je už téměř 150 let součástí kulinárního světa. „Olomoucké tvarůžky jako jediný původní český sýr jsou neodmyslitelnou součástí nejen tradiční tuzemské kuchyně, ale díky svým ojedinělým vlastnostem patří i do současné moderní gastronomie. Jsem velmi rád, že můžeme dát ochutnat, ve spolupráci s městem Olomouc, tento gastronomický poklad z našeho regionu tisícům návštěvníků z celého Česka i dalších zemí,“ uvedl Leoš Kalandra, Vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
Olomoucké tvarůžky návštěvníci ochutnají v úpravě pro teplou i studenou kuchyni, mohou si zakoupit tvarůžkové produkty nebo dobroty z tvarůžků, suvenýry nebo si odnést speciální tvarůžkový dukát. Za návštěvu bude stát i stánek Muzea Olomouckých tvarůžků, které je jediné muzeum takového typu v České republice.
TVARŮŽKOVÁ ZAJÍMAVOST Olomoucké tvarůžky jsou zrající stolní sýr, vyrábějí se z netučného tvarohu, který po zformování do typických koleček, věnečků, tyčinek nebo kousků zraje po dobu několika týdnů.
Jedním z vrcholů festivalu bude soutěž o titul Tvarůžkový král 2024. Šest šéfkuchařů z Olomouce a okolí se utká v kulinářské show a předvede své originální recepty s Olomouckými tvarůžky. „Každý ze soutěžících kuchařů uvaří v rámci zábavné cooking show vlastní tvarůžkový recept, který budou moci návštěvníci ochutnat v prodejních stáncích. Poté vyberou kuchaře, od kterého jim nejvíce chutnalo a označí jej v hlasovacím lístku. A pokud svým hlasem rozhodnou o tom nejlepším, vyhrají víkendový pobyt v Olomouci,“ přibližuje Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu města Olomouc.
Kromě kuchařské show a pestré palety tvarůžkových pochutin festival nabídne více než sedm desítek prodejců, piva z místních minipivovarů, rozmanité krajové speciality a další řemeslné produkty v téměř 35 stáncích. Gastronomickou část doplní bohatý doprovodný program zahrnující vystoupení hudebních hvězd a folklorních souborů, divadelní představení, klauniádu nebo fireshow. Pro malé návštěvníky jsou nachystány dílničky a malování na obličej.
TVARŮŽKOVÁ ZAJÍMAVOST Díky nízkému obsahu tuku a vysokému obsahu bílkovin jsou Olomoucké tvarůžky vhodné pro všechny, kteří chtějí zdravě a chutně jíst.
Loňský festival navštívilo téměř 20 000 lidí a prodalo se víc něž 7 tun Olomouckých tvarůžků nebo kulinářských dobrot z nich připravených. „Festival je skvělou příležitostí k ochutnávce netradičních a rozličných tvarůžkových specialit v nejrůznějších variantách a zároveň inspirací pro vlastní kulinářské pokusy,“ doplnil na závěr Leoš Kalandra.
Organizátorem festivalu je Odbor kultury a cestovního ruchu statutárního města Olomouce. Hlavními partnery 7. ročníku akce jsou společnost A.W. spol. s r.o., spolek Moravská cesta a Střední Morava – Sdružení cestovního ruchu. Podrobné informace jsou na: https://tvaruzkovyfestival.olomouc.eu/
TIP NA TVARŮŽKOVÝ RECEPT – PLNĚNÁ VEJCE Ingredience: 4 natvrdo uvařená vejce, 60 g Olomouckých tvarůžků, 50 g másla, pažitka, sůl, ledový salát, 1 větší cibule, olivový olej. Postup: Vejce podélně rozkrojte, vyjměte žloutky a utřete je s máslem, nastrouhanými tvarůžky a nasekanou pažitkou. Dochuťte solí. Směsí naplňte poloviny uvařených bílků. Cibuli nakrájejte na kolečka a orestujte. Naplněná vejce pokládejte na list ledového salátu, na který jste položili opečenou cibuli. Lehce zakápněte olivovým olejem a přizdobte plátky rajčat.