„Průmyslové budovy, areály a velkokapacitní sklady se v současnosti posouvají směrem k udržitelnosti a energetické nezávislosti a zavedení fotovoltaických řešení k tomu výrazně přispívá,“ komentuje situaci na trhu Aleš Spáčil, spolumajitel Greenbuddies. Střešní solární elektrárny staví Greenbuddies v areálech CTParků v Chrášťaněch, Hradci Králové a Cerhovicích, později budou realizovány také instalace v Brně a ještě jednou v Hradci Králové. Střešní fotovoltaiku v rámci CTParku West Prague v Chrášťanech bude tvořit 1996 solárních modulů s výsledným instalovaným výkonem 890 kWp, v Hradci Králové se na instalovaném výkonu 350 kWp bude podílet 778 panelů a v Cerhovicích na střechu logistického areálu umístí 1826 panelů o celkovém výkonu 822 kWp. Greenbuddies realizují projekty pro partnera ČEZ ESCO, přičemž zajišťují kompletní dodávku služeb od projekce a povolovacích procesů přes nákup komponentů, samotnou instalaci až po uvedení do provozu.

„Jedná se o komplexní EPC projekty, které kladou vysoké nároky na znalosti a zkušenosti v oblasti předprojekční a projekční fázi. Můžeme tak zúročit naše zkušenosti z velkých českých projektů jako Škoda Auto nebo Kongresové centrum a také ze zahraničí,“ říká Spáčil. I na těchto dvou zmíněných projektech Greenbuuddies spolupracovali s partnerem ČEZ ESCO, jedná se tak již celkově o třetí koordinovanou spolupráci. „Tato spolupráce je důkazem toho, že významní hráči na trhu jasně vidí ekonomické i ekologické výhody fotovoltaických elektráren. Fotovoltaiky dokážou pomoct českému průmyslu nejen snížit účty za energie, ale také naplnit klimatické závazky, které jsou v případě CTP mimořádně ambiciózní. Jsme rádi, že se v takto komplexních projektech můžeme spolehnout na naše dlouhodobé partnery, jako jsou Greenbuddies,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO, Kamil Čermák.

CTP dlouhodobě usiluje o vytváření udržitelných industriálních parků prostřednictvím řešení, která v blízké době zajistí jejich energetickou soběstačnost. Od roku 2020 například staví haly, které jsou takzvaně „solar ready“, tedy staticky a izolačně připravené na umístění fotovoltaiky na střechy. S instalacemi fotovoltaik začal developer již v roce 2010 a jeho dlouhodobý plán počítá s instalací FVE v CTParcích na území České republiky o výkonu 200 až 250 MWp.

V posledních letech se majitelé průmyslových a logistických hal, ale i kancelářských prostor začínají soustředit na takzvané zelené investice ve velkém rozsahu. Investují proto do technologií, které mají pozitivní vliv na energetickou náročnost budov a snížení uhlíkových emisí. „Uhlíkové emise budou hrát v atraktivitě nemovitostí čím dál tím větší roli. Změna legislativy povede k tomu, že hodnota těch energeticky nejúčinnějších budov poroste, zatímco u nejméně energeticky účinných poklesne. Takové budovy pak budou obecně hůře pronajímatelné,“ vysvětluje spolumajitel Greenbuddies Aleš Spáčil. Tyto snahy vyplývají z energetické politiky Evropské unie, která se do konce roku 2030 zavázala snížit roční spotřebu energie v EU o 32,5 %. Energetická účinnost budov tudíž představuje jednu ze strategických priorit, kterou musí pronajímatele komerčních prostor brát v potaz.