Student Střední hotelové školy, Vyšší odborné školy a Jazykové školy s právem státní zkoušky s.r.o. z Kladna Lukáš Jungmann zvítězil s receptem „Tuňák Rio Mare se sýrem Cottage a chia semínky“. Odborný garant soutěže Mistr kuchař Vladimír Picka a člen odborné poroty šéfkuchař restaurace Auerole Jiří Král udělili také druhé místo a cenu v hodnotě 5 000 Kč, a to Lence Bednářové z Valašského Meziříčí. Částkou 3 000 Kč a bronzovou příčkou ocenila odborná porota Kristínu Čurejovou ze Slavkova u Brna.
Stejná studentka obdržela rovněž od poroty složené s pořadatelů soutěže a food fotografky a food bloggerky Petry Novotné Zvláštní cenu Rio Mare a s tím spojenou cenu v hodnotě 5 000 Kč. Školy dostaly tuňákové výrobky Rio Mare ve stejné hodnotě jako ocenění studenti. Soutěžící a hosty provázela v průběhu finále herečka, moderátorka a kuchařka Markéta Hrubešová.
Předseda poroty pořadatele a Country Manager Bolton Czechia Lukáš Mouca k úrovni soutěže uvedl: „Díky vysoké kvalitě všech finálových receptů měla odborná porota velmi náročný úkol. Tuňákové pokrmy od soutěžících jsou skvělou inspirací pro české spotřebitele, jak si jednoduše připravit chutnou a zdravou svačinku. Je to jeden z hlavních důvodů, proč jsme se rozhodli soutěž Svačina roku s Rio Mare pořádat.“
Celkem letošní ročník přilákal rekordních 123 soutěžících z 35 středních škol se zaměřením na gastronomii a hotelnictví. Živé finále stále populárnější soutěže Svačina roku s Rio Mare proběhlo v pražském gastro studiu Chefparade+ (www.chefparade.cz). Celostátní gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia.
1. místo, Lukáš Jungmann - Tuňák Rio Mare se sýrem Cottage a chia semínky
Suroviny (4 porce): 120 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji; 2 kelímky Cottage sýru; 80 g bezlepkového těsta; hrst rukoly; 4 ks cherry rajčat; ½ malé mrkve; 1 lžička šťávy ze sicilských citronů LiMMi. Postup: Cottage smícháme se lžící vody a semínky chia a necháme odpočívat. Z listového těsta vykrájíme kolečka, která potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci. Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s tuňákem Rio Mare, ochutíme citronovou šťávou LiMMi. Směs smícháme s Cottage sýrem a semínky chia. Upečená kolečka z listového těsta rozkrojíme, naplníme rukolou, tuňákovou směs doplníme plátky rajčete a přiklopíme.
Poznámky pro editory:
Společnost BOLTON CZECHIA
Je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré Valfrutta, semolinové těstoviny Pasta Reggia, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi nebo balsamikové octy Ponti. V roce 2014 se stala společnost Bolton Czechia také distributorem japonských sójových omáček Kikkoman. Více na www.boltonczechia.cz.
Rio Mare
Maso tuňáka Rio Mare vyniká svou jemností a kompaktností. Tuňákové steaky jsou připraveny zcela bez konzervačních látek či dochucovadel. Díky vaření v páře maso zůstává jemné a lahodné, přidáním olivového oleje se špetkou mořské soli si udržuje ty nejlepší možné chuťové vlastnosti. Maso tuňáka je bohaté na bílkoviny, jež jsou velice důležité pro stavbu svalové tkáně a představují nezbytnou složku kompletní, lehké a vyvážené stravy. Tuňákové maso obsahuje důležité vitamíny A, B2, B12, a v potravinách vzácný vitamin D a vitamin B3 (PP). Tuňák je zvláště vhodný pro malé děti a seniory. Více na www.riomare.cz.
Rio Mare Paté
Je značka lahodných rybích krémů s vysokým podílem výběrového rybího masa. Rybí krémy jsou ideální surovinou pro rychlou a kreativní přípravu chutných a zdravých svačinek nejen pro děti. Praktické balení v tubě umožňuje rychlé a jednoduché použití kdykoliv a kdekoliv. Jeho výhodou je také dlouhá trvanlivost a bezpečný transport. Krémy Rio Mare Paté obsahují minimálně 44 % kvalitního rybího masa a jsou zcela bez konzervačních látek. Více na www.riomare.cz.
Garant soutěže Vladimír Picka
Po vyučení v oboru kuchař a absolvování hotelové školy působil na mnoha odborných pracovištích a v odborném školství. V současné době se věnuje hlavně vzdělávací a konzultační činnosti v oblasti studené kuchyně, soutěžní a kreativní gastronomie. Snaží se pomáhat především při výchově mladé kuchařské generace. Některé dosažené úspěchy: Zlatá a stříbrná medaile Gastroprág; titul Mistr kuchař; bronzová medaile z Olympiády kuchařů v Berlíně; nositel zlaté medaile M. D. Rettigové. Více na www.kucharskestudio.eu.
Člen odborné poroty Jiří Král: V roce 1996 získal titul Kuchař roku České republiky. V letech 1996 až 2008 byl členem a kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR. Za tu dobu získal mnoho medailí na mezinárodních gastronomických soutěžích. Vařil světovým businessmenům, prezidentům, králům a královnám. Od roku 2004 do roku 2010 působil jako šéfkuchař prezidenta a prezidentské kanceláře ČR. V současné době je členem předsednictva AKC ČR, členem gastronomické sekce AHR ČR, jako šéfkuchař otevřel a vede pražskou restauraci Aureole. Již potřetí získal prestižní ocenění od průvodce Michelin „Bib Gourmand“. Aureole se stala velmi známou a oblíbenou restaurací díky stylu Fusion Cuisine. Více na www.aureole.cz
Členka poroty pořadatele Petra Novotná: Věnuje se food fotografii (fotografii jídla), food stylingu a píše foodblogy. Letos vydává první knihu Vaříme s dětmi pro děti. Rovněž fotí reklamní fotografie pro časopisy, kalendáře, online projekty, ale také kuchařky a fotografie pro reklamní účely. Více na www.food-style.cz
Kontakt:
Crest Communications Ostrava
Lukáš Klapil
e-mail: klapil@crestmorava.cz
mob.: 603 824 194