Už staří Egypťané do polévek vkládali různé ingredience pro zvýraznění chutí. Způsoby jak připravit tento životabudič je na tisíce a každý kuchař i hospodyně má svůj specifický postup, jak vytvořit silný gastronomický zážitek. Ne nadarmo Židé vývar nazývají „židovským penicilinem“. Jeho posilující a protizánětlivé účinky z něj tvoří pravý poklad pro lidské zdraví. Poctivý vývar je často podáván nemocným, ženám po porodu, ale skvěle poslouží i jako „lék“ proti kocovině.

Přední světoví kuchaři zastávají názor, že prvotřídní drůbeží vývar by měl být připravován po dobu několika hodin. Bujón by měl jen jemně probublávat a ne se vařit, aby se všechny léčivé látky z masa i zeleniny mohly uvolnit a dodat polévce tu správnou sílu. Lékaři spolu s odborníky na výživu doporučují nechat pomalým vařením uvolnit aminokyseliny a kolagen, který pomáhá redukovat vrásky a celkově zvláčňuje pokožku. Je prokázané, že lidé, kteří upřednostňují polévky, mají nižší hladinu cholesterolu a dostatečný příjem vitamínů. Dá se tedy s jistotou říct, že poctivý kuřecí vývar podporuje nejenom zdraví, ale i krásu.

Slepice nebo kuře?

Už na první pohled je slepice větší než kuře a její maso je také bohatší na tuk, je tedy možné ho z povrchu polévky trochu odebrat. Není vhodné odebírat všechen tuk, protože například vitamín A, který je přítomný právě v mrkvi, je rozpustný v tucích. Ty jsou hlavním zdrojem energie, a tak jsou právě slepičí polévky vhodné především pro nemocí oslabeného člověka. Poctivá slepičí polévka je pro svůj vysoký obsah energie vhodnou náhradou celého hlavního chodu.

Naopak kuřecí vývar je díky své jemnější a vyvážené chuti preferovanou variantou jako předehra k hlavnímu chodu. Bujón z kuřete nedodá pocit sytosti, ale dokáže strávníka příjemně naladit na další chod, kterého už však nebude potřeba sníst tolik. Polévka tak dokáže správně nabudit chuť k jídlu, ale zároveň lehce zasytí a tak zamezuje zbytečnému přejídání.

Jak říkávaly babičky: „Polévka je grunt!“ K dosažení pravého a poctivého vývaru musí každý dospět svými zkušenostmi, přesto uvařit pravý a poctivý vývar není žádná alchymie a základ receptů zůstává po staletí stejný.

Jak připravit průzračně čistý bujón?

Základem každé drůbeží polévky jsou skelety nebo celek slepice či kuřete. Spolu s nimi je nutností každého poctivého vývaru kořenová zelenina, jako jsou mrkve, petržel a celer. Do vody je vhodné přimíchat i kusy pórku a nahrubo posekanou petrželovou nať. Nedílnou součástí jsou specifické druhy koření – bobkový list, nové koření a celé kuličky černého pepře. Pro krásnou barvu polévky je vhodné cibuli neloupat, jen podélně rozkrojit. Slupka tak vývaru dodá tmavší barvu. Ideální doba varu je pro dosažení prvotřídních výsledků minimálně šest hodin. Průzračný, plný vitamínů a s vůní dětství. Takový je dokonalý tažený bujon, který každý zná z prázdnin u babičky. Vývar je také nenáročný k uskladnění. Zavařený ve sklenicích či zmrazený vydrží až půl roku.

Tři kroky, jak vykouzlit ten nejlepší bujón:

1. při vytvoření pěny na povrchu ji nesbírejte, ale ještě během varu do vývaru několikrát přilijte menší množství studené vody a tím se pěna sama rozptýlí,

2. pokud polévku nedopatřením přesolíte, povařte v ní jednu nebo dvě oloupané brambory nebo vložte jednu lžičku s kostkou cukru, dokud se nezačne rozpouštět, poté jí z hrnce vyjměte,

3. zakalený vývar sceďte, vlijte do něj rozšlehané bílky a nechte je pomalu srážet. Tím se pochytají veškeré nečistoty v polévce a nakonec celý vývar přeceďte přes plátno.

O společnosti Drůbežářský závod Klatovy a.s. Drůbežářský závod Klatovy a.s. je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobcem uzenin z kuřecího masa v České republice. Měsíční produkce je v objemu 2 000 t kuřecího masa a 850 t masných výrobků. Česká kvalita našich potravin směle konkuruje potravinářským závodům v zemích EU. Společnost obchoduje s více než 3 000 odběrateli z tuzemska i zahraničí s výrobky vlastní produkce. Drůbežářský závod Klatovy a.s. také provozuje jídelnu Slávie na klatovském náměstí, kde si zákazníci mohou pochutnat na cenově dostupných pokrmech, především z kuřecího masa vlastní produkce. Vybrané produkty si dále mohou zákazníci zakoupit přímo ve dvou podnikových prodejnách v Klatovech. Drůbežářský závod Klatovy a.s. zaměstnává přibližně 800 lidí. Více informací naleznete na: http://www.dzklatovy.cz/


Pro více informací kontaktujte:

Michaela Janoušková

Account Manager

Crest Communications a.s.

Ostrovní 12630

Praha 110 00

GSM: +420 778 543 041

E-mail: michaela.janouskova@crestcom.cz

www.crestcom.cz

Marie Petrovová

Account Executive

Crest Communications a.s.

Ostrovní 12630

Praha 110 00

GSM: +420 778 412 121

E-mail: marie.petrovova@crestcom.cz

www.crestcom.cz