I když dnes pivaři dávají stále více přednost ležákům, jsou sládci pivovaru Radegast přesvědčeni o důležitosti a potřebě kvalitního výčepního piva. Desítka je historickou součástí českého pivního trhu v podstatě od poloviny 19. století. V nošovickém pivovaru se začala vařit okamžitě po jeho vzniku v roce 1970 jako Nošovická desítka. Radegast od začátku uznává tradiční dělení českého pivního trhu na desítky a dvanáctky a nechce se pouštět do kompromisních řešení, jako jsou třeba jedenáctky. Desítka má být na žízeň a osvěžení a dvanáctka na vychutnání a posezení u piva.
„S ústupem této tradiční pivní kategorie jsme se nechtěli smířit. Vyslyšeli jsme přání pivařů, aby si mohli vychutnat plnější a bohatší chuť i u výčepního piva, a rozhodli se uvařit novou Ráznou 10. Naše novinka z Nošovic přináší pijákům nekompromisní hořké osvěžení s plnějším chuťovým profilem, než je u desítek obvyklé,“ říká sládek nošovického Pivovaru Radegast Petr Kwaczek.
Charakteristické hořkosti piva Radegast věnují sládci nejvyšší pozornost u každé nové receptury. Jinak tomu není ani u Rázné 10 která je uvařena z vybraných českých odrůd sladovnického ječmene a vyšších dávek tří nejkvalitnějších odrůd chmele Žateckého poloraného červeňáku, Sládka a Žateckého pozdního. Novou recepturu Radegast připravoval a testoval několik měsíců.
Chuťově bohaté a plné pivo Radegast Rázná 10 je ideální volbou pro zahnání žízně. Díky skladbě chmele a trojitému chmelení má nošovická novinka intenzivnější chmelové aroma a vyšší hořkost vyváženou vyšší plností v porovnání s původní desítkou Radegast Original, což potvrdily i senzorické testy mezi pivaři v průběhu vývoje a přípravy.
Na uvaření Rázné 10 měl velký vliv i úspěch světlého ležáku Radegast Ryze Hořká 12, který před třemi lety reagoval na měnící se chuťové preference spotřebitelů. „Od uvedení na trh v roce 2014 se výstav Ryze Hořké 12 každoročně zvyšuje. V loňském roce byl meziroční nárůst téměř 10 % a oproti původnímu ležáku Radegast Premium byl v loňském roce výstav o18 % vyšší. Velký úspěch Ryze Hořké 12 se tak, kromě spokojenosti pivařů, zobrazil také ve výborných výsledcích v hospodách a maloobchodní síti. Ryze Hořká 12 se stala druhou nejoblíbenější dvanáctkou na trhu,“ říká manažer Pivovaru Radegast Ivo Kaňák
Kvalitu Radegast Ryze Hořké 12 ocenili i zahraniční a tuzemští odborníci. Správně hořký ležák z Nošovic získal zlatou medaili z prestižní degustační soutěže Australian International Beer Awards 2017 a zvítězil v tradiční soutěži České pivo 2016.
Radegast Rázná 10 bude na čepu v moravských i českých hospodách a zamíří také do obchodů v lahvích a plechovkách, a to za stejnou cenu jako dosavadní Radegast Original. Fanoušci chuťově bohatého piva si hořké osvěžení z Nošovic vychutnají i 19.- 22. července na hudebním festivalu Colours of Ostrava.