Na hlavním podiu ukáží své kulinářské umění kuchařské hvězdy Zdeněk Pohlreich, Marcel Ihnačák nebo Ivan Vodochodský. Na interaktivním podiu si návštěvníci pod dohledem kuchařských mistrů vyzkouší přípravu jejich specialit. Během celého festivalu mohou fanoušci dobrého jídla degustovat menu severočeských restaurací a také hlasovat a vybrat tu nejlepší z nich.
Rio Mare si pro gastronomický svátek připravilo speciální kuchařskou show s kulinářem Petrem Stupkou, který návštěvníkům uvaří dvouchodové menu s tuňákem Rio Mare. Specialista na asijskou kuchyni povede workshop se zaměřením na domácí přípravu sushi. Návštěvníci budou mít možnost v průběhu festivalu sushi pokrmy ochutnat nebo si zasoutěžit o produkty Rio Mare.
Netradiční zážitková gastronomie zprostředkuje molekulární a extrémní catering nebo pojídání hmyzu. Na programu budou i ochutnávky indické, vietnamské, francouzské, americké nebo středomořské kuchyně. Milovníci kvalitního pití se mohou těšit na pivo a víno z české i zahraniční produkce nebo kávové podium s programem.
Gastronomický festival proběhne v parku u bazénu v Liberci. V sobotu 27. května je program pro veřejnost od 10 do 20 hodin, v neděli 28. května pak od 10 do 17 hodin. Jednodenní vstupenka stojí 100 Kč. Bosch Fresh Festival 2017 se letos kromě Liberce konal také v Českých Budějovicích a Plzni a chystá se ještě do Pardubic. Více informací o programu, doprovodných aktivitách je na www.freshfestival.cz.
Tip na recept: Rio Mare Maki Sushi
Suroviny: 200 g rýže na sushi, 2 lžíce rýžového octa, ¼ lžičky soli, 160 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji (nechat odkapat), 3 lžíce rýžového vína, ¼ litru vody, 1 lžíce cukru, 4 plátky řasy Nori, 1 mrkev (nakrájená na dlouhé špalíky), 1 balíček Takuan (žlutá ředkev), sójová omáčka k podávání.
Postup: Rýži vsypeme do cedníku a pod kohoutkem ji propláchneme, dokud nebude odtékat čirá voda. V hrnci ji zalijeme vodou (375 ml), přivedeme k varu a na nejmenším plameni vaříme přiklopené deset minut. Rýži scedíme, rozprostřeme na talíř a necháme deset minut chladnout. Mezitím v misce smícháme ocet a sůl. Směs opatrně vmícháme do rýže a necháme ji úplně vychladnout. Tuňáka Rio Mare necháme pečlivě odkapat a následně ještě rukou vyždímáme. Mrkev rozkrájíme na malé hranolky, vsypeme do kastrůlku, zalijeme rýžovým vínem a vodou. Přidáme cukr, sůl a povaříme jednu minutu. Takuan nakrájíme na dlouhé špalíky, pak scedíme a necháme vychladnout. Jeden plátek řasy Nori dáme na bambusovou podložku. Rozložíme na něj čtvrtinu rýže, u jednoho z delších konců až 3 cm od okraje. Podél druhého konce dáme špalík mrkve, žlutou ředkev a trochu tuňáka. Konec bez rýže potřeme vodou a pomocí podložky suši zarolujeme (směrem od okurky). Zopakujeme s dalším plátkem. Všechny rolky ostrým nožem nakrájíme na špalíky. Podáváme se sójovou omáčkou.
Poznámky pro editory:
Společnost BOLTON CZECHIA
Je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré Valfrutta, prémiové italské těstoviny Rummo, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi, balsamikové octy Ponti a japonské sójové omáčky Kikkoman. Více na www.boltonczechia.cz
Kontakt:
Lukáš Klapil, Crest Communications Ostrava, e-mail: klapil@crestmorava.cz, mob.: 603 824 194