Přestože mají potravinové odpady vysoký energetický potenciál a ve státech EU jich každoročně vzniká na 60 milionů tun, často zůstávají nevyužité a končí na skládkách. Z ekonomického hlediska trh v důsledku plýtvání potravinami tak ročně ztrácí až 132 miliard eur (3,29 bilionu korun). Kromě ekonomických dopadů má navíc vyprodukované množství potravinového odpadu za následek 252 milionů tun emisí CO2 v celém potravinovém řetězci. Evropská unie se proto nyní předběžně zavázala ke konkrétním a historicky prvním cílům, které mají tyto problémy řešit do roku 2030.

Jedním z hlavních závazků pro státy má být dle nové evropské legislativy snížení množství odpadu v odvětví zpracování a výroby potravin o 10 % ve srovnání s průměrným množstvím potravinového odpadu, který byl v těchto odvětvích vyprodukován v letech 2021–2023. Evropská unie pak dále usiluje také o snížení množství odpadu vznikajícího v maloobchodě, restauracích, stravovacích službách a domácnostech o 30 % na obyvatele, a to ve srovnání s tímtéž obdobím. Celosvětově by se tak plýtvání potravinami mělo snížit o polovinu již do roku 2030.

„Nové evropské cíle odrážejí nejen nutnost předcházení vzniku odpadu, ale i efektivnějšího nakládání s tím, který byl již vyprodukován. Jen v Česku ročně vznikají až 2 miliony tun biologicky rozložitelných odpadů, které končí běžně nevyužité na skládkách, odkud ohrožují životní prostředí. Odklonem těchto odpadů ze skládek by u nás přitom bylo možné ušetřit přes 200 milionů m3 emisí oxidu uhličitého a více než 300 milionů m3 emisí metanu, které způsobují tzv. skleníkový efekt. Díky naší svozové společnosti a službě ‚Třídím gastro' je mohou domácnosti, gastroprovozy i velkovýrobci potravin a supermarkety snadno vytřídit a my následně nízkoemisně zpracovat na elektřinu, teplo a plyn,“ vysvětluje tisková mluvčí skupiny EFG Barbora Formánková.

Na sběru gastroodpadu v Česku se podílí prostřednictvím projektu tridimgastro.cz již více než 300 gastroprovozů a téměř 30 měst a obcí na Moravě a ve Slezsku. Svozem potravinového odpadu do bioplynových stanic EFG Rapotín BPS a EFG Vyškov BPS snižují množství odpadu na skládkách nejen restaurační provozy, školní jídelny a stravovny, ale také supermarkety i velkovýrobci potravin, jako jsou Kaufland, Lidl a OLMA. I díky tomu se za loňský rok svozové společnosti EFG Waste logistic podařilo svézt na 20 tisíc tun biologicky rozložitelného odpadu.

O skupině EFG:

Investiční skupina Energy financial group a. s. (EFG) prostřednictvím svých dceřiných společností buduje a provozuje od roku 2016 projekty zaměřené na produkci energií z obnovitelných zdrojů. Je českým lídrem v segmentu energetického zpracování biologicky rozložitelných odpadů a úpravy bioplynu na biometan, který je využitelný v běžné plynárenské soustavě i jako pokročilé palivo BioCNG. Její odpadová biometanová stanice EFG Rapotín BPS u Šumperka je jedním z prvních zařízení svého druhu v České republice. Energy financial group dále vlastní a provozuje biometanovou stanici EFG Vyškov BPS vybavenou nejmodernější technologií a elektrárnu MOSTEK energo. K jejím dalším projektům se řadí EFG Green energy zajišťující přímý prodej „zelené“ energie koncovým zákazníkům a „Třídím gastro“ umožňující městům a obcím separaci gastroodpadu z domácností a jeho následné energetické zpracování v ekologických provozech EFG. Společnost v rámci vzdělávacího projektu EFG Educa pořádá pro školy interaktivní semináře zaměřené na třídění odpadů a ochranu životního prostředí. V roce 2025 chystá EFG spuštění provozu bioplynové stanice ve Vysokém Mýtě.

Pro více informací kontaktujte:

Kamila Žitňáková

Crest Communications, a.s.

Ostrovní 126/30

110 00 Praha 1

gsm: + 420 725 544 106

e-mail: kamila.zitnakova@crestcom.cz