Speciality jihotyrolské kuchyně je však možné ochutnat po celý rok, a to v tradičních selských šencích pod značkou kvality Roter Hahn. Narazit můžete na dva typy. Buschenschank, jejichž poznávacím znamením jsou svazky větviček (busch) připevněné na dveřích, podávají pouze víno vlastní výroby. V Hofschank vám nabídnou vína z celé oblasti Jižního Tyrolska. V obou na vás však čeká nezapomenutelný zážitek v podobě tradičních jídel, 80 % surovin zde totiž musí být z regionu a 30 % přímo z dané farmy.
Selských šenků, které stojí za návštěvu, jsou v této malebné krajině desítky, ale ten, který byste rozhodně při svých cestách neměli vynechat je Griesserhof. Tento Buschenschank se nachází v památkově chráněné usedlosti severně od Brixenu na úpatí strmé vinice. Dříve sloužil k ubytování biskupa, dnes se v něm rodina Paula Hubera neméně starostlivě od září do března stará o plné žaludky svých hostů. V nabídce je to nejlepší, co tradiční jihotyrolská kuchyně nabízí - kroupová polévka, špenátové ravioly, bramborové pirožky se zelím, domácí klobásky, špek a sýr. Svlažit hrdlo si pak můžete, kromě vynikajících místních vín, také domácími limonádami, třeba třešňovou či bezovou. A pokud máte rádi něco sladkého, zkuste smažené plněné taštičky Krapfen nebo Císařský trhanec. A právě poslední jmenovaný, Kaiserschmarrn, si můžete vyzkoušet i doma, podle tradičního receptu, který laskavě poskytla selka právě z Griesserhofu.
Císařský trhanec Kaiserschmarrn
Přísady:
5-6 vajec
80 g másla
1/4 l mléka
3 polévkové lžíce cukru
160 g mouky
60 g namočených rozinek
špetka soli
Postup:
Mléko, prosátou mouku a špetku soli pořádně rozmíchejte. Přidejte vajíčka a lehce je zašlehejte. Nechte chvíli odležet. Na velké pánvi zahřejte půlku másla, těsto nalijte na pánev a na mírném ohni opečte do světle hněda spodní stranu. Nahoru nasypte rozinky, poté těsto otočte, trochu nazvedněte a podlijte zbytkem másla. Dosmažte, dvěma lžícemi roztrhejte na velké kusy a servírujte posypané cukrem.
Ty nejlepší selské statky, stejně jako ubytování na více než 1600 farmách po celém Jižním Tyrolsku naleznete na českých webových stránkách sdružení Roter Hahn: http://www.roterhahn.cz/cz/dovolena-na-statku-v-jiznim-tyrolsku/, kde vám důmyslný vyhledávač, po zadání vašich preferencí, najde ten pravý statek přímo na míru. A nově jsme také na Facebooku: https://www.facebook.com/roterhahn.cz?fref=ts!
O značce kvality Roter Hahn
Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek - jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2012 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva miliony noclehů. Kromě ubytování na farmách sdružení Roter Hahn také provoz rodinných restaurací umístěných přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v němčině, angličtině a italštině) najdete zde: http://www.roterhahn.it.
Pro více informací kontaktujte:
Crest Communications, a. s.
Veronika Boráková
Tel.: +420 222 927 111
Fax: +420 234 648 666
Gsm: +420 778 412 121
e-mail: veronika.borakova@crestcom.cz
www.crestcom.cz